Zemřel hudebník Ian McDonald, který spoluzaložil skupinu King Crimson

ČTK ČTK
11. 2. 2022 21:08
Ve věku 75 let zemřel britský hudebník Ian McDonald, spoluzakladatel progresivní rockové skupiny King Crimson a uskupení Foreigner. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na muzikantova zástupce. McDonald podle něj skonal ve středu u sebe doma v New Yorku. Hudebníkův syn Max uvedl, že otec měl rakovinu.
Kapela King Crimson se už několik let nefotí, pár snímků ze zákulisí na svém blogu zveřejnil basista Tony Levin.
Kapela King Crimson se už několik let nefotí, pár snímků ze zákulisí na svém blogu zveřejnil basista Tony Levin. | Foto: www.tonylevin.com

McDonald se narodil roku 1946 v Londýně. V roce 1968 založil skupinu King Crimson s dalšími hudebníky, mezi něž patřili Greg Lake a Robert Fripp. Na debutovém albu skupiny In the Court of the Crimson King z roku 1969 hrál na více nástrojů, včetně saxofonu, flétny a vibrafonu. Tato deska se dodnes považuje za jednu z nejdůležitějších ve vývoji rockové hudby.

Po vydání prvního alba McDonald skupinu opustil. Do hudebního uskupení se nakrátko vrátil před tím, než jej v roce 1974 Fripp rozpustil.

V roce 1976 založil McDonald s britským kytaristou Mickem Jonesem a americkým zpěvákem Lou Grammem skupinu Foreigner. Hrál na třech jejích albech, která se všechna dostala do americké Top 10 a přinesla hity jako Cold as Ice či Feels Like the First Time. V roce 1980 ho Jones z kapely vyhodil.

"Ian byl úžasný skladatel a multiinstrumentalista," řekl bývalý kytarista skupiny Genesis Steve Hackett. "Vždycky jsem velmi obdivoval jeho sólovou tvorbu i vše, co dělal mimo jiné s Crimson a Foreigner," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy