Nominační tipy Žebříku (I.): Zpěvačkou roku se může stát Ewa Farna nebo Lenny, mezi zpěváky budou o vítězství bojovat Michal Prokop, Marek Ztracený i David Stypka

Vydáno 07.02.2022 | autor: Andrea Štipčáková

Hudební ceny Žebřík čeká 1. dubna vyhlášení v plzeňském areálu DEPO2015. Vítězové jednotlivých kategorií vzejdou z nominačního kola, v rámci kterého pro ně můžete až do konce února hlasovat. Mezi zpěvačkami budou usilovat o vítězství Aneta Langerová, Anna K., Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a Lenny, v kategorii Zpěvák roku pak zabojují Dan Bárta, David Stypka, Marek Ztracený, Michal Prokop a Tomáš Klus.

Nominační tipy Žebříku (I.): Zpěvačkou roku se může stát Ewa Farna nebo Lenny, mezi zpěváky budou o vítězství bojovat Michal Prokop, Marek Ztracený i David Stypka Nominační tipy Žebříku (I.): Zpěvačkou roku se může stát Ewa Farna nebo Lenny, mezi zpěváky budou o vítězství bojovat Michal Prokop, Marek Ztracený i David Stypka


ZPĚVAČKA


Aneta Langerová

Minulý rok byl vzhledem ke koronaviru ještě částečně omezený, Aneta Langerová ho však využila naplno. Na podzim vyjela na turné ke svému nejnovějšímu albu Dvě slunce, které v prosinci vyšlo i na LP. Skvělé ohlasy pak sklidil také zpěvaččin apokalyptický videoklip Tělo 2086. Jak k němu Langerová uvedla, „anonymní svět nikdy nemůže nahradit lidskost“. Natáčela ho na Kokořínsku, ve Břvích u Prahy či v Botanické zahradě v Tróji.

Anna K.

Koncertní rok má za sebou také Anna K., která podzim a předvánoční období strávila na turné Akusticky 2021. Fanoušky rovněž potěšila novým merchem, jenž obsahoval mimo jiné v omezeném počtu kusů sítotisky obrazu jejího pejska Gastona. Kromě jiného si Anna K. odnesla dvě sošky z podzimního předávání Hudebních cen Žebřík, který mimořádně spojil vyhlašování výsledků za roky 2019 i 2020. V obou případech se stala Zpěvačkou roku.

Ewa Farna

Ewa Farna vydala minulý rok po sedmi letech novou desku, kterou pojmenovala Umami. U hudebních kritiků se dočkala kladných recenzí, mnohé z nich o albu mluví jako o nahrávce roku. Vypíchnout z ní bychom mohli především singl Tělo, ve kterém muzikantka zpívá o body shamingu. Do jeho videoklipu si pozvala ženy a dívky, jejichž těla zdobí jizvy, ale zároveň z nich čiší sebevědomí. Médii pak zarezonoval vizuál k písni Verze 02, v němž se zpěvačka setkává se svým mladším já.

ROZHOVOR | Ewa Farna: Autenticita je u umělce nejdůležitější. Chci na scéně zastupovat poctivý český pop

Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá v říjnu 2021 konečně stihla pokřtít předloni vydanou desku Sami. Za videoklip ke stejnojmenné písni obdržela na předávání Hudebních cen Žebřík zlatou sošku. Významným krokem pro ni bylo spojení s Bandjeez, kapelou, s níž hrával zesnulý David Stypka. Zpěvačka s nimi spolupracovala na dokončení jeho posledního alba, v květnu pak interpreti oznámili, že se vydávají společnou cestou.

ROZHOVOR | Kateřina Marie Tichá: S Bandjeez je nám dobře. Baví nás spolu nejen být a hrát, ale i tvořit

Lenny

Lenny v loňském roce vydala hned dva singly, Overdosed a Lithium. Mezi hudebními fanoušky zarezonoval především druhý jmenovaný, na kterém zpěvačka spolupracovala s Mikem Shinodou z Linkin Park. Videoklip k němu natáčela na ostrově Gran Canaria pod taktovkou Ondřeje Kudyna. Jinak si Lenny užila koncertní léto a fanoušky potěšila také písní Samotní nejsme nic, kterou nazpívala se svou maminkou Lenkou Filipovou.

ROZHOVOR | Lenny: Mike Shinoda pojal Lithium strašně zajímavě. Trvalo mi, než jsem si na nový zvuk zvykla

ZPĚVÁK


Dan Bárta

Dan Bárta získal svou první cenu Žebřík už v roce 1995, kdy zvítězil rovnou ve dvou kategoriích - stal se Zpěvákem roku a odnesl si sošku i se svou tehdejší kapelou Alice. Celkem už si Žebříků za zpěváka roku odnesl dvanáct. V loňském roce spolu s Illustratosphere pilně objížděli koncerty s poslední deskou Kráska a zvířený prach.

David Stypka

Přestože nás David Stypka navždy opustil 10. ledna 2021, nestihl toho za uplynulý rok o nic míň než ostatní nominovaní. Je to samozřejmě zásluha především jeho spoluhráčů a kamarádů z Bandjeez, kteří po něm dokončili rozpracované skladby na album Dýchej. Přestože Stypka v době psaní bojoval se zákeřnou nemocí (nebo možná právě proto), skladby na albu jsou plné chuti do života a deska celkově vyznívá optimističtěji než jeho dřívější tvorba. Není divu, že nominace na hudební ceny se jen hrnou.

Nepravděpodobná hvězda českého popu uhasla. David Stypka měl všechno ještě před sebou

Marek Ztracený

Ani nástupce Karla Gotta na postu Českého slavíka v loňském roce nezahálel. Pokud to covid dovolil, koncertoval, co to šlo, a v rámci svého Tour de Léto procestoval zajímavá místa po celé republice se svou Ztracenou vesničkou. Stihl ale také velké halové koncerty pod hlavičkou Restart 2021. A než se fanoušci dočkají nové řadové desky, potěšil je alespoň živákem ze svého koncertu v O2 areně z roku 2020.

Marek Ztracený v Pardubicích spadl z pódia, i přes zranění přivedl publikum do varu

Michal Prokop

Michal Prokop na loňském Žebříku představil speciální set plný svých největších hitů, a zároveň si odnesl i speciální cenu. Stihl ale také spolu s Framus 5 vydat novou desku Mohlo by to bejt nebe…, která spolu s pilotním singlem Má vlast sbírá nominace snad na všechny hudební ceny. Hlavní koncertní událostí byl určitě vánoční koncert v Lucerně, který se zásahem osudu stal i rozloučením s dlouholetým členem Framus 5, Lubošem Andrštem.


Tomáš Klus

Tomáš Klus se v loňském roce opravdu činil - kromě minialba ČAUČESKU, na kterém spojil politické písně s tvrdými fakty z pera novináře Jaroslava Kmenty, vydal i své, dle vlastních slov “první popové” album. Léto strávil koncertováním jak s Cílovou skupinou, tak v duu se svým dlouholetým spoluhráčem Jirkou Kučerovským. Plánovaný návrat projektu Klusymfonie, tedy spojení Cílové skupiny a symfonického orchestru, musel být bohužel vzhledem k pandemické situaci přeložen na rok 2022.

ROZHOVOR | Tomáš Klus: Pochopil jsem, co je láska. Že to není jenom inspirační zdroj a zboží pro vlastní spotřebu

Text: Andrea Štipčáková, Barbora Kubalová, foto: Vašek Ryba, archiv Ewy Farne, Ondřej Kudyn, Universal Music
Témata: Aneta Langerová, Anna K., Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Lenny, Dan Bárta, David Stypka, Marek Ztracený, Michal Prokop, Tomáš Klus, Žebřík

zavřít