LIVE: Raději rockové fláky než balady. Australští 5 Seconds of Summer dorazili poprvé do České republiky

Vydáno 30.04.2022 | autor: Barbora Turková

Po téměř dvouleté koncertní pauze, kdy byly v České republice zahraniční koncerty spíše výjimkou, se v tuzemsku objevuje celá řada kapel. Jednou z nich jsou i australští 5 Seconds of Summer, na které věrní fanoušci čekali zhruba rok. Ale vyplatilo se.

LIVE: Raději rockové fláky než balady. Australští 5 Seconds of Summer dorazili poprvé do České republiky LIVE: Raději rockové fláky než balady. Australští 5 Seconds of Summer dorazili poprvé do České republiky


5 Seconds Of Summer
Praha, O2 arena
29. 4. 2022

Jen málokterá australská kapela dokázala pobláznit svět napříč kontinenty tak jako 5 Seconds of Summer. Často bývají označovaní za pokračovatele fenoménu britských One Direction. Ostatně právě tento boyband si je pozval na jejich turné Take Me Home. Členové "1D" ale v tuhle chvíli pracují na sólových projektech a "5SOS" tak mají volné pole působnosti. Fanoušci si je velmi oblíbili a oni tak světu v loňském roce představili novou desku CALM, na které spolupracovali třeba z Ryanem Tedderem z kapely Imagine Dragons.

Řev, nadšení i slzy dojetí. 5 Seconds Of Summer dorazili do Prahy

Valná většina songů právě ze zmíněného alba zazněla i na pražském koncertě, včetně prvního singlu Teeth, který zbudil ve fanoušcích notnou dávku nadšení. 5SOS naservírovali ne úplně vyprodanému O2 universu dvacet šest písniček, ale třeba novinku Red Desert nehráli celou. Některé songy na sebe zase plynule navazovaly. Čtveřice muzikantů toho ostatně k publikum moc neřekla. Samozřejmě nechyběli obligátní věty o tom, jak je hlavní město krásné a jak jsou nadšení, že tu mohou být. Návštěva tuzemska pro ně ostatně byla premiérou.

Raději rockové fláky než balady

Pánové se ale chopili spíše svých nástrojů a mikrofonů, protože v pozicích zpěváků se vystřídali všichni. Hlavním vokálem a tahounem je Luke Hemmings, ale špatně na tom nejsou ani ostatní členové. Fanoušci své idoly ostatně většinou v písních doprovázeli a jen málokdy se stalo, že by neznali texty. Nikoho asi nepřekvapí, že publikum se sestávalo většinou z mladých slečen. I tady je možná vliv One Direction vidět. Jakmile si jednou někoho oblíbíte a ten skončí, hledáte za něj náhradu. A právě tu by 5SOS mohli představovat. Srovnání s One Direction je pro ně ale tak trochu nefér v tom, že většinu skladeb si Australané píšou sami, nebo na nich minimálně textově a hudebně spolupracují.

A zatímco 1D jsou z 99 % opravdu pop, 5 Seconds of Summer si hrají i s ostřejším kytarovým riffy. Nebojí se, jak se říká, hrábnou do kytar, ale Metalliku asi nečekejte. Jejich písničky jsou však úderné a rychlejší věci jim hudebně sedí mnohem lépe než balady. Ty jsou někdy zbytečně natahované a na koncertech i trochu nudné. A nepomůže ani to, že  u nich fanoušci vytáhnou plakáty s nápisy Now And Forever, jako tomu bylo u písně Take My Hand, jak je ostatně nazvané i celé turné.

Ještě před 5 Seconds of Summer to rozbalila španělská partička holek z Madridu Hinds, které se potýkaly s horším zvukem. Respektive až moc bylo slyšet jejich nástroje a méně jejich mírně upištěné hlásky. Těžko říct, zda to ale nebylo schválně. Holkám to nevadilo, živě komunikovaly s publikem a koncerty si evidentně užívaly.

Samotní Australané předvedli slušný výkon, který sice nevejde do historie nejlepších koncertů, ale za svou českou premiéru se rozhodně nemusí stydět. Vůbec nevadilo, že slovy šetřili a věnovali se ve většinu času opravdu jen tomu, kvůli čemu přijeli. Navíc hudebně projeli svých deset let, což ostatně i zmínili a nezapomněli tak na písničky třeba z první desky. Pro přítomné diváky to tak byl ideálně strávený čas. Na kluky, kterým je okolo dvaceti pěti let, to byl zkrátka slušný výkon.

Text: Barbora Turková, foto: Denisa Votápková
Témata: 5 Seconds Of Summer, Praha, O2 arena, koncert

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít