Koncert Slovenské filharmonie zahájil letošní ročník Smetanovy Litomyšle

foto Slovenská filharmonie zahájila hudební festival Smetanova Litomyšl, 9. června 2022, Svitavsko.

Litomyšl (Svitavsko) - Skladbami Bedřicha Smetany, Gustava Mahlera a Antonína Dvořáka v podání Slovenské filharmonie začal 64. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Zahajovací koncert dirigoval Daniel Raiskin, vystoupila mezzosopranistka Jana Kurucová a barytonista Adam Plachetka. Hlavní program festivalu obsahuje 44 pořadů, některé jsou již vyprodané.

Fotogalerie

Ve srovnání s ročníky před pandemií koronaviru je zatím zájem o vstupenky nižší. "Úplně se změnily návyky lidí, neplánují a nepřipravují se několik měsíců předem, ale čekají, jak se vyvine situace. Zpočátku se vyprodaly jen dva pořady, v tuto chvíli je jich už 12, ale pořád se dají získat vstupenky na většinu pořadů, a to na takové formáty koncertů, na které by dřív bylo vyprodáno. Pro někoho to může být výhoda," řekl ČTK ředitel festivalu Jan Pikna.

Kromě změny chování během pandemie přičítá nižší zájem posluchačů i horšící se ekonomické situaci lidí. "Paradoxně se prodávají lépe drahé vstupenky než ty levné z okrajů hlediště. Znamená to zřejmě, že bohatší lidé na to mají a neřeší to, kdežto střední třída začíná obracet korunu v ruce," dodal Pikna.

Smetanova Litomyšl letos trvá 27 dní, končí 5. července. Kvůli chystané rekonstrukci zámku museli letos pořadatelé upustit od velkých operních představení. Částečně je nahrazují galakoncerty všech tří národních divadel. Na zámku v Nových Hradech ale bude uvedeno operní dílo Antonia Vivaldiho Il Farnace, ve Smetanově domě nové nastudování komorní opery Lenky Noty a Olgy Sommerové Jsem kněžna bláznů o osudu Boženy Němcové a též Perníková chaloupka od Jana Kučery pro nejmenší posluchače.

Návštěvníci se mohou těšit i na komorní díla, orchestrální skladby, duchovní a chrámovou hudbu, ale rovněž na moderní žánry. Budou je zastupovat například Vojtěch Dyk a B-Side Band, tentokrát i s Janáčkovou filharmonií Ostrava. Vystoupí rovněž Emil Viklický a Jazz Dock Orchestra nebo Antonio Andrade Flamenco Company Málaga. Velké finále bude patřit 3. července Police Symphony Orchestra z Police nad Metují. Na úplný závěr bude uvedeno v piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže oratorium Jana Zástěry Nádech věčnosti. Během přehlídky je připraven i doprovodný program ve Festivalových zahradách a výstavy 18.ročníku Smetanovy výtvarné Litomyšle.

Na 1. července je naplánovaný Koncert pro Evropu, v němž Česká filharmonie zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert. Koncert se uskuteční při příležitosti zahájení českého předsednictví Radě EU, v Litomyšli se ten den setká česká vláda s kolegiem Evropské komise.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Právě zveřejněno

Všechny zprávy

Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 11°C

Celá předpověď