Pecková koncertem připomene vyvraždění obyvatel rodinného tábora z Terezína

foto Ilustrační foto - Pěvkyně Dagmar Pecková při vystoupení na koncertu (na snímku z 27. června 2021).

Praha - Mezzosopranistka Dagmar Pecková v Malé dvoraně Veletržního paláce v Praze koncertem 12. července připomene vyvraždění obyvatel tzv. Terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau. Jejich vyvraždění v lágrovém baráku BIIb se uskutečnilo 8. března a 10. až 12. července 1944, o život přišlo téměř 7500 vězňů. Podle Peckové je povinností neustále připomínat osudy lidí, kteří se stali oběťmi jen kvůli svému původu. ČTK dnes o tom za pořadatele informovala Martina Chvojka Reková.

"Kolektivní vina je neomluvitelná a věčná. Nikdy nesmíme zapomenout na oběti nacismu, ale také poválečný odsun Němců – krvavou pomstu na mnohdy stejně nevinných lidech, jako byly oběti válečné. Stejně tak musíme zabránit šíření jakékoli formy nacionalismu dnešní doby," sdělila Pecková.

Vstup na pietní koncert, na němž operní pěvkyně vystoupí s repertoárem Biblických písní Antonína Dvořáka, je zdarma. Peckovou na koncertě doprovodí pianista Karel Vrtiška. Biblické písně si pro pietní koncert vybrala Pecková osobně. Jde o cyklus deseti zpěvů pro sólový hlas za doprovodu klavíru nebo varhan, předlohou pro ně byla Antonínu Dvořákovi Bible Kralická. Koncert se uskuteční symbolicky ve Veletržním paláci, na místě, kde měly židovské deportace svůj počátek.

V rámci koncertu budou moci návštěvníci zhlédnout komentovaný sestřih diskusí z cyklu Vysílání stanice Bubny k aktuálně konané výstavě Památníku ticha Nový světový pořádek. Ten představí výběr názorů k paralelám válek a válečné propagandy v podání novinářů Jakuba Szántó, Michala Kubala, Petry Procházkové a Jaroslava Spurného, historika Petra Koury, diplomatů Petra Koláře či Tomáše Pojara, novináře a filantropa Jana Dobrovského nebo režiséra a producenta Václava Marhoula.

"Je třeba stále hledat nové formy připomínání a využívat odkaz válečných příběhů k otevírání otázek současných. To je záměrem Památníku ticha, protože taková je cesta k mladé generaci, na kterou se snažíme poselství velkých příběhů dvacátého století směřovat na prvním místě," uvedl Pavel Štingl z Památníku ticha.

Památník ticha letos také u příležitosti 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha připomněl na výstavě Nový světový pořádek jeho nepříliš známé aktivity spojené s novým uspořádáním evropského jihovýchodu podle rasových principů. Multimediální expozice byla pro zájem prodloužená a bude otevřená do 28. srpna v prostorách Univerzity Karlovy v Praze.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď