Hlavní obsah

Festival Benátská! dovedli do finále Team a Chinaski

Mezi posledními vystupujícími na hudebním festivalu Benátská!, který se konal v libereckém areálu Vesec od čtvrtka do sobotní noci, byly skupiny Team a Chinaski. Program navíc pokračoval v duchu oslav narozenin a výročí, které začaly už ve čtvrtek koncerty skupin Olympic a Arakain.

Foto: Radek petrášek, ČTK

Team přivedl na pódium festivalu Benátská! Pavol Habera.

Článek

V čele slovenské kapely Team, která si letos připomíná čtyřicet let od svého založení, stojí zpěvák Paľo Habera. Letos 12. dubna oslavil šedesáté narozeniny. Skupina na festivalu nabídla několika tisícům fanoušků své slavné písně Ženská menom panika, Óda (...na tie cesty po tele), Prievan v peňaženke nebo Krátke lásky. Jejich melodické refrény si velká část publika zazpívala s ní.

Koncert Chinaski přinesl starší písně Dlouhej kouř, Vrchlabí, 1970 nebo Kapradí. Zazněla ale i nová skladba Dvě srdce vejpůl, která bude součástí chystaného alba.

„V březnu jsme byli čtrnáct dní ve studiu v Norsku, kde vzniklo dvanáct nových věcí. Dvě srdce vejpůl už jsme natočili loni k filmu Každej ví kulový. Teď se nahrávky míchají v Los Angeles. Chceme desku vydat na konci září. Mám radost, že po té době, kdy jsme se v nové sestavě sehráli, už z nás noví kluci v sestavě nemají zbytečný respekt. Sedlo si to, myslím, že to bude nejlepší deska, jakou jsme kdy udělali. Ještě nevíme, jak ji nazveme, asi se bude jmenovat nějak norsky,“ řekl zpěvák a kytarista Michal Malátný.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skupina Chinaski zahrála i jednu novou píseň.

Sobotní program zahájili písničkáři Jiří Schmitzer a Pokáč. I v deštivém počasí přilákali první stovky diváků. Písničkáře vystřídal osmasedmdesátiletý Petr Spálený s Apollo bandem, jenž písněmi Dáma při těle nebo Kdybych já byl kovářem zaujal zejména starší publikum. Na stejném pódiu sklidil aplaus Michal Hrůza s Kapelou Hrůzy. Ve Stanu Radia Impuls došlo na vystoupení muzikantů spojených s Libercem. Zahráli Sebastian, Atmo Music a Lipo. Festival zakončila skupina Mirai a v ranních hodinách dýdžejská produkce.

V pátek zářil Ivan Mládek

Z převážně rockového pátečního programu vyčníval večerní koncert Ivana Mládka a jeho Banjo Bandu. Zatímco přes den diváci aplaudovali převážně říznější muzice v podání Viléma Čoka & Bypassu, Aleš Brichta Projectu, Vypsané fixy, Traktoru nebo Doctora P. P., večerní koncert osmdesátiletého Mládka se nesl v uvolněné a veselé atmosféře. Do zaplněného Stanu Radia Impuls přilákal posluchače všech generací, kteří ještě před začátkem skandovali jeho jméno.

Vystoupení začal skladbou Koukejte vycouvat, kterou, stejně jako průvodní slovo slyšela kvůli problémům se zvukem jenom část publika. Mládek po každé písni představil jednoho ze členů Banjo Bandu. Největší aplaus sklidily se svým humorem Lenka Plačková, Lenka Šindelářová a Libuše Roubychová.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ivan Mládek potěšil diváky všech věkových kategorií.

Kapela Divokej Bill při vystoupení představila vedle hitovek Malování, Batalion nebo Tsunami i novou píseň Svět. „Připravujeme singl, který by měl co nejdříve vyjít, ale ještě nevíme kdy. Novou píseň Svět už hrajeme na koncertech celé léto,“ řekl zpěvák Štěpán Karbulka. „Na desce chceme dělat teď na podzim, a pokud všechno dobře dopadne, tak by měla vyjít třeba v dubnu příštího roku,“ dodal houslista Adam Karlík.

V součtu do veseckého areálu během tří dnů dorazilo 35 tisíc lidí. „Chtěl bych poděkovat všem, že Benátské! zachovali přízeň. Nebudu lhát, ale obavy trochu byly. Nicméně celou dobu byla na všech koncertech úžasná kulisa, lidé se bavili. To pro nás, organizátory, byla po třech letech čekání ta nejlepší odměna,“ řekl spolumajitel festivalu a zároveň frontman skupiny Doctor P. P. Petr Pečený.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám