LIVE: "Miláčkové, kurňa, padá mi tygr." Jana Kratochvílová, Richard Müller i Alice se představili na Pivopění ve Frýdku-Místku

Vydáno 07.08.2022 | autor: Barbora Kubalová

Ačkoli ještě dopoledne tomu moc nenasvědčovalo, počasí se ve Frýdku-Místku rozhodlo po obědě umoudřit a umožnit tak konání "open air festivalu hudby a piva" bez pláštěnek a deštníků. Jako již tradičně i letos se první srpnovou sobotu v industriálním areálu bývalé textilky Slezan ve Frýdku-Místku sešli milovníci piva a dobré muziky.

LIVE: LIVE: "Miláčkové, kurňa, padá mi tygr." Jana Kratochvílová, Richard Müller i Alice se představili na Pivopění ve Frýdku-Místku

Pivopění
Frýdek-Místek
6. 8. 2022

Pro pivaře jednodenní festival nabídl stánky dvou desítek pivovarů nejen z Moravskoslezského kraje. Nechyběl ani doprovodný "pivní" program v podobě degustace nealko piv, výstavy “Zaniklé pivovary Moravskoslezského kraje”, cestovatelsko-pivní besedy "Piva a hospody na 6 kontinentech" nebo přednášky "Jak se dělá logo pivovaru" a mnoho dalšího.

Hudební program Pivopění byl jako vždy našlapaným tím nejzajímavějším jak z frýdecko-místecké, tak celorepublikové scény. Zahájen byl úderem čtvrté odpolední, kdy se na pódiu představila místní "parta dvou muzikantů". Jak kapela holistic.med sama podotkla, většina přítomných ji slyšela poprvé. Toto alternativně rockové duo k dostatečně úderným skladbám nepotřebovalo další členy kapely a přestože při jejich setu se návštěvníci do areálu teprve trousili, ty, kteří již byli přítomní, rozhodně zaujali.

Po nich následovala kapela opět místní, tentokrát ovšem se statusem legendy. Na pódia se totiž letos vrátila hvězda alternativní scény devadesátých let Prouza. Představili se v omlazeném, ale nejpůvodnějším možném složení. S novým zpěvákem a kytaristou představili nestárnoucí melancholické hity z desek V otrhaném domě a Ve dne v noci. Bylo znát, že ve Frýdku-Místku jsou doma. Jejich fanouškovská základna je zde velká a mnoho přítomných na akci dorazilo právě kvůli nim a rozhodně nebyli zklamaní. 

Areálem ale nezněla jen češina. Dalším účinkujícím byl totiž Richard Müller s kapelou. V průřezu tvorbou zazněly kromě nepostradatelných hitovek i méně známé skladby a celý koncert se nesl v pohodovém až jazzovém rytmu. Müller byl v dobré náladě a nonšalantně prováděl publikum celým koncertem. Jeho hlasový projev je nestárnoucí, navíc se obklopuje velmi kvalitními muzikanty i zpěvačkami (jedna z nich mu dokonce suplovala exmanželku v méně známé skladbě Knižný príbeh). 

Odklon do klidnějších vod byl pouze dočasný, dalším silným a nezaměnitelným hlasem na scéně byl Dan Bárta, kterého samozřejmě známe v mnoha polohách a žánrech. Do Frýdku-Místku přijel s kapelou Alice, jednalo se tedy o vskutku rockovou show, což Bárta nezapomínal připomínat během častých (někdy i poměrně dlouhých) promluv k publiku mezi skladbami. Zavzpomínali i na své začátky, kde právě Frýdek-Místek sehrál významnou úlohu. Po hudební stránce byl koncert samozřejmě bez chyby, což dav fanoušků náležitě ocenil.

Příběh českého hitu: Jana Kratochvílová – Copánky

Velkolepým finále festivalu byl koncert Jany Kratochvílové a její kapely Illuminati.ca. Ve své show plné barev, tanečníků a šílených kostýmů přinesla Jana Kratochvílová poselství lásky a míru. Apelovala na publikum, aby žili podle svého, svobodně, to je koneckonců přesně to, co sama dělá. Přesto ale řady přítomných začaly bohužel řídnout. Většina lidí totiž primárně vidí exota s tygrem na hlavě, aniž by se pokoušela vnímat hudbu, kterou Kratochvílová dělá. Je to totiž velmi kvalitní rocková, místy až metalová, hudba, což se potvrdilo i při živém provedení. Za vokály by se nestyděl ani Udo Dirkschneider. Samozřejmě nechyběly ani největší hity, ale nebyla by to Jana Kratochvílová, kdyby si je neupravila po svém do poněkud tanečnější podoby. Mohla by žít ze svých hitovek a objíždět kulturáky, což by byla jednodušší cesta, namísto toho ale tvoří stále něco nového a originálního.

Úderem půlnoci skončil poslední koncert a odcházeli domů i poslední fanoušci. Celkově je potřeba vyzdvihnout kvalitu organizace, kterou má na starosti městská kulturní organizace Kultura FM, a především pak dramaturgii. Oproti jiným podobným městským a obecním akcím, se kterými se v poslední době roztrhl pytel, je u Pivopění znát snaha o neotřelý výběr kvalitních interpretů, které neuvidíte na každých druhých dožínkách. Zbývá jen se těšit, co si připraví na příští rok.

Text: Barbora Kubalová, foto: Michal Benák (ilustrační)
Témata: Pivopění, Alice, Jana Kratochvílová, Richard Müller

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít