Vystoupení, kterým se Green Day zapsali do historie. Na Woodstocku rozpoutali bahenní bitvu

Vydáno 18.08.2022 | autor: redakce

Vystoupení Green Day na Woodstocku v srpnu 1994 patří dodnes mezi nejslavnější této formace. Když se na festivalu na výročí oslav pětadvaceti let od slavné akce rozpoutala bahenní bitva mezi kapelou a fanoušky, nikdo netušil, jak velký by mohla mít dopad na historii celé pop-punkové scény. Koncert Green Day od té doby toužil navštívit téměř každý. Snad kromě matky Billieho Joea Armstronga, který od ní dostal po dění na Woodstocku pekelně vyhubováno.

Vystoupení, kterým se Green Day zapsali do historie. Na Woodstocku rozpoutali bahenní bitvu Vystoupení, kterým se Green Day zapsali do historie. Na Woodstocku rozpoutali bahenní bitvu

V roce 1994 působili Green Day na hudební scéně teprve sedm let a pomalu se dostávali do povědomí lidí. Na svém kontě měli celkem tři alba. První 39/Smooth, které vyšlo pod nezávislým vydavatelstvím Lookout Records, druhé Kerplunk!, jež v době vydání neslavilo příliš velké úspěchy, ale později se ho prodalo na čtyři miliony kusů. Zároveň formaci umožnilo podepsat smlouvu s nahrávací společností Reprise Records, pod níž vydala třetí desku Dookie, která dnes patří mezi stěžejní alba pop-punku.

Závěrečný den Rock For People patřil Green Day, Sum 41 a Weezer, bavila i Vypsaná fiXa

Nahrávka zároveň umožnila Green Day zahrát si na slavném Woodstocku. A ačkoliv kapela vystoupila na malé stagei, její koncert se zapsal do dějin. Než nastoupila na pódium, rozpršelo se a všude kolem byla spousta bláta. Když pak kus hodil jeden z přihlížejících ke kapele, Billie Joe Armstrong neváhal a strčil si ho do pusy. Tím podnítil masivní bahenní souboj mezi formací a obecenstvem. A vše se rázem vyhnulo kontrole.

Diváky k házení bahna navíc ještě povzbuzoval. „Hey, look at me, I´m a fucking idiot!“ křičel. „This is not love and peace, this is a fucking anarchy,“ pokračoval. Na jevišti se přitom obnažoval a mikrofon doslova roztřískal o podlahu. Tím to však neskončilo. Publikum totiž začalo vbíhat na stage, ani sekuriťákům se lidi nedařilo zastavit. Na místě nastal naprostý chaos. Dokonce takový, že si jeden z členů ochranky spletl basáka Mikea Dirnta s jedním z fanoušků a vyrazil mu dva zuby. Členové sestavy museli být evakuováni.

Nikdo v té chvíli ještě netušil, jak velký dopad koncert Green Day na Woodstocku bude mít. Sestava ho pocítila až o několik týdnů později, když měla zdarma hrát na bostonském stadionu s kapacitou deseti tisíc diváků. Účast však byla mnohem vyšší a na místě došlo k dalším výtržnostem. Zranilo se zhruba sto osob, pětačtyřicet bylo zatčeno a kapela musela své vystoupení zkrátit na pouhých sedm skladeb.

Bahenní souboj mezi Green Day a diváky je dodnes považován za jeden z nejpamátnějších okamžiků Woodstocku. Mluvilo se o něm několik měsíců po festivalu, a i dnes na něj mnozí rádi vzpomínají. V roce 1995 o něm dokonce v časopise Rolling Stone vyšel článek, z nějž vzešlo najevo, že Billie Joe Armstrong dostal po koncertě pořádně vyhubováno od své matky.

Green Day jsou společně s The Offspring, Bad Religion a Rancid považování za popularizátory punk-rocku a pop-punku. V jejich šlépějích pokračují Sum-41, Blink 182, Avril Lavigne, Simple Plan, All Time Low nebo Paramore.

Text: Matěj Černoch, foto: archiv iREPORT
Témata: Green Day, Woodstock, 1994

zavřít