Zrůdy se nepropouštějí

John Lennon

Zabiják Johna Lennona, Mark David Chapman, po dvanácté požádal o podmínečné propuštění a byl odmítnut.
Chapmanovi bylo odepřeno propuštění každé dva roky od roku 2000, kdy poprvé získal nárok na podmínečné propuštění.

Chapmanovo poslední slyšení o podmíněném propuštění se konalo na konci srpna, i když zatím nebyly k dispozici žádné přepisy z rozhovoru s komisí. Newyorské ministerstvo pro nápravy a komunitní dohled ve svém prohlášení uvedlo: „Po rozhovoru s výborem pro podmíněné propuštění dne 31. srpna 2022 bylo panu Chapmanovi odepřeno propuštění s odkladem na 18 měsíců. Jeho další slyšení je plánováno na únor 2024.”

Chapman 8. prosince 1980 Lennona zastřelil před jeho bytem na Manhattanu. Následující rok se Chapman přiznal k vraždě druhého stupně. Byl odsouzen na 20 let až doživotí v nápravném zařízení Green Haven v New Yorku. Poprvé byl připuštěn ke slyšení o podmínečném propuštění v roce 2000 a od té doby předstupuje před komisi každé dva roky.
Jak poznamenává The Associated Press, v minulých slyšeních o podmíněném propuštění Chapman vyjádřil lítost nad zabitím Lennona a uvedl, že se za svůj zločin v průběhu let cítil „stále více hanby“. Během svého posledního rozhovoru o podmíněném propuštění v roce 2020 nazval své činy „opovrženíhodnými“ a řekl: „Zavraždil jsem ho… protože byl velmi, velmi, velmi slavný, a to je jediný důvod, a já jsem velmi, velmi, velmi, velmi hledal slávu. Bylo to velmi sobecké.”
Lennonova vdova, Yoko Ono, opakovaně argumentovala proti Chapmanovu propuštění a vyjadřovala obavy o svou vlastní bezpečnost, stejně jako o bezpečnost Lennonových synů Juliana a Seana. “Jedna věc si myslím je, že to udělal jednou, mohl by to udělat znovu, někomu jinému,” řekla Ono The Daily Beast v roce 2015. “Mohla bych to být já, mohl to být Sean, mohl by to být kdokoli.” takže ta obava tu je.”

Johna Lennona s Yoko Ono můžete zhlédnout třeba v tomto hudebním videu:

John Lennon/Plastic Ono Band: LOVE. (Ultimate Mix, 2020)

Sponzorováno
banner 1000x250 V3.jpg

Související články

MATĚJ HOMOLA Když nemám zrovna nápad na originální sochu, jdu a vyřezávám zvířata, to je pro mě škola

Když se řekne Wohnout, vybaví se hudebním fandům pravděpodobně tvář jejího nejvýraznějšího člena, zpěváka a kytaristy Matěje Homoly. Stejně jako jeho mladší bratr Honza se i Matěj zhlédl ve výtvarné tvorbě. V době lockdownu objevil souhrou okolností řezbářství a od té doby podle vlastních slov prakticky nepustil motorovou pilu z ruky. Na kontě má na tři stovky soch zvířat, postav…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

IRON MAIDEN Do pekla a zpět

„Noc byla černá a bylo zbytečné se bránit. Peklo s ohněm bylo zplozeno, aby bylo osvobozeno. Pochodně plály a posvátné nápěvy byly odříkány. Rituál začal, Satanovo dílo bylo dokonáno.“ „6-6-6, číslo pro tebe a mne!“ (The Number of the Beast) TEXT: MARCEL KOTEK Po pětileté existenci promluvili Iron Maiden jako pozdější pionýři nové vlny britského heavy metalu (NWOBHM) k metalovému…

rockandpop

Aktuální vydání pro registrované ZDARMA – REGISTRACE ZDE

Mám registraci / členství – PŘIHLÁSIT
Výhody členství – Informace ZDE

rockandpop Aktuální vydání pro registrované ZDARMA REGISTRACE
Mám registraci/členství - PŘIHLÁSIT Výhody členství INFO. ZDE