TOP 9 videoklipů týdne: Marpo bojuje s démony a Imagine Dragons natáčeli v Praze

Vydáno 11.10.2022 | autor: Andrea Štipčáková

V České republice vzniklo už spoustu videoklipů velkých zahraničních hvězd. Tentokrát si ji jako lokalitu pro nový vizuál vybrali také Imagine Dragons, kteří v ulicích Prahy natáčeli během svých červnových koncertů. Nejsou však jediní, kdo se hlásí s novinkou. Marpo v Zase další pondělí bojuje se svými démony, Post-It zase bijí na poplach a představují nového člena kapely. Insania zpívá o tom, jak vám srdce servíruje jeden úder za druhým a vy nedokážete uskakovat, Petra Bendeho pak v klipu k songu Tisíce cest pronásleduje šílená fanynka. Nová videa vydali také Petr Bende, Adam Ďurica s Raegem, Vladivojna La Chia s Davidem Pomahačem, Lucie Bílá a Charlie Puth.

TOP 9 videoklipů týdne: Marpo bojuje s démony a Imagine Dragons natáčeli v Praze TOP 9 videoklipů týdne: Marpo bojuje s démony a Imagine Dragons natáčeli v Praze


Imagine Dragons natáčeli v Praze

Imagine Dragons nepřijeli v červnu do Prahy jen kvůli koncertům, ale také natáčení nového videoklipu. Dan Reynolds se v něm prochází po nejznámějších pražských místech, mimo jiné po Staroměstském náměstí. Vizuál Imagine Dragons vydali při příležitosti Světového dne duševního zdraví. Natočili ho totiž k písni I Don’t Like Myself, která je výpovědí zpěváka o hlubokých depresích, kterými trpěl. Pomohla mu z nich až terapie a jak dnes sám říká, bez nich by už zřejmě nebyl naživu.

Na Imagine Dragons dorazily do Letňan desítky tisíc fanoušků, předskakovali jim Karin Ann a Mother Mother

Marpo v drsném klipu o démonech

Marpo singlem Zase další pondělí oznamuje klubové turné, na které vyrazí už 27. října. Samotný track je zpočátku nenápadnou emotivní baladou, která ovšem postupně graduje v energickou kytarovou řežbu. Tematicky je o boji s démony. „Vesměs každý člověk s nimi bojuje. Každý má chuť to někdy vzdát,“ říká vlastním jménem Otakar Petřina. „Sám mám sklony k depresím a nejspíš je to tím, že člověk předává strašně moc energie lidem, a to ho pak šíleně vysává," dodává sedmatřicetiletý umělec. 

VIDEOROZHOVOR | Marpo na Žebříku: „Ceny od fanoušků jsou nejvíc," říká

Působivý videoklip s husí kůži nahánějící syrovou atmosférou, má na svědomí Papa Pech. Na statku kousek od Mělníka tak vznikl snímek jako z americké produkce, který dokonale podtrhuje vyznění singlu.

Post-it bijí na poplach

Vršovičtí Post-It přichází po úspěšném klipu k songu NITROglycerin se svým dalším singlem Valkýra ze stále aktuálního EP Co tě neposílí, to tě zabije. Kapela v klipu představuje i svého nového člena Payu. „Motto písně Valkýra dalo vzniknout názvu celého EP Co tě neposílí, to tě zabije. Popisuje jeden takový dekadentní temný večírek, který zažila v životě pravděpodobně většina z nás. Alkohol, drogy a rock´n´roll. Má evokovat ponurou děsivou a pulsující energii, která v každém z nás dřímá a občas vytryskne na povrch jako z pozdních Goyových obrazů. Je tady jistá paralela s aktuální situací, kterou právě prožíváme, s ohledem na ruskou agresi. Je to jako noční můra, ze které se, doufám, všichni brzy probudíme,“ říká frontman a zpěvák v jedné osobě Josef Czenda Urbánek, který je autorem textu.

Příběh českého hitu: POST-IT - Závislost

O klip se postaral Lukáš Sochor, který se stává dvorním režisérem této kapely. Natáčení probíhalo v kapelní zkušebně a zachycuje výbušnou energii všech členů kapely při rockovém nářezu. Jeho práce s barvami, dynamický střih a uchopení kapely, přidává klipu i na uměleckém zážitku. A sám o celé spolupráci říká: „Kluky znám už dlouho a máme se rádi. Znám jejich povahy, takže vím, jak s nimi pracovat, a navíc jsou dost kreativní a pracovitý. Tenhle klip byl hodně o nápadu a rychlý produkci. Za mě jsem s výsledkem spokojený.“

Nasyp to do mě, zpívá Insania

Svou vizuální podobu dostal i singl Nasyp to do mě kapely Insania. Videoklip na písničku z alba GRRRotesky natočil Michal Skořepa, který je i autorem scénáře. Roli kněze-boxera zhmotnil herec Jiří Vyorálek. Natáčelo se mimo jiné v tělocvičně Klubu thajského boxu Muay Thai Brno.

„Text písničky si hraje s paralelou mezi tlukotem srdce a boxem. ‚Tvý srdce netluče v tobě, to se pleteš, tvý srdce tluče tebe, jako psa, a neutečeš‘ – tvoje srdce je tvůj protivník v ringu, servíruje ti jeden úder za druhým a nestíháš uskakovat. Michal pak do toho scénářem vnesl ještě jinou rovinu, ale tu nechť si laskavý divák odhalí sám,“ naťukává Insania leitmotiv songu.

Petra Bendeho pronásleduje šílená fanynka

Petr Bende vydává videoklip k písni Tisíce cest, v němž si hlavní roli zahrála Bára Štěpánová. Ve vizuálu ztvárňuje zpěvákovu fanynku, která ho pronásleduje, a dokonce několikrát naklonuje. „Když se Petr ozval s nabídkou, abych si zahrála v jeho videoklipu, vůbec jsem netušila, do čeho jdu. Co rozhodlo? Písnička se mi líbila, a hlavně Petr je sympaťák. A režisér Mejla Basel – nadšenec, a navíc to umí. Úžasnej den a večer ve Valmezu. Teď ještě, aby se klip líbil, a budu šťastná," uvedla herečka.

„S Bárou se známe dlouhá léta a jsem moc rád, že přijala mou nabídku a že se zhostila této role po svém. Při natáčení panovala opravdu veselá nálada a užili jsme si to naplno,“ dodal Bende.

Adam Ďurica spolupracoval s Raegem

Adam Ďurica přichází s novou skladbou Dobre viacmenej, ke které si přizval i českého zpěváka Raega. „Poznali jsme se během koncertů v České republice. Oslovil mě jeho drive, energie, a tak jsme se dohodli na spolupráci,“ prozradil Slovák. Ne jinak to má právě Raego, který přiznal, že Ďuricu již několik let obdivuje.

K singlu vyšel také videoklip, jehož režisérem se sta Adam Pásztor. „Klip vlastně doráží celý proces vzniku skladby, protože jsme začínali ve studiu v štúdiu Birdland v Považskej Teplej, odkud jsme se přesunuli do Pulp k Matejovi Turcerovi, a také jsme natáčeli v Praze s Raegem. Pracovali jsme na tom všichni jako jeden tým, jehož součástí byli taky Radovan Bzdyl, Martin Palkovič a Peter Pavlikovský,“ říká.

Vladivojna La Chia a David Pomahač nahráli duet

Vladivojna La Chia a David Pomahač vydávají singl a videoklip Někde tam. Producentem křehké písně je Martin Hůla (Bonus), masteru se chopil Gaex. „S Vladivojnou jsem se osobně neznal až do doby, než jsme natáčeli rozhovor pro můj podcast Na kafe s Davidem Pomahačem. U něj mi došlo, jak blízko k sobě máme, jak spoustu věcí vidíme podobně a myslím, že máme dost podobný přístup k tvorbě. Vzpomněl jsem si, že máme s mým synem Jáchymem uložený hudební nápad, a přišlo mi, že by se pro spolupráci s Vojnou hodil. Když mi poslala zpátky nástřel zpěvu a textu, bylo jasné, že z toho bude krásná a jemná písnička,“ říká ke vzniku písně Pomahač.

ROZHOVOR | Vladivojna La Chia: Umělec by se neměl zasekávat ve starých emocích

„Přiznám se, že udělat s Davidem společnou píseň pro mě bylo ohromnou výzvou. Když mi poslal první demo, zrovna jsem myslela na to, jak se nejen během války unášejí lidi, a trhají se rodiny. Pocity z odloučení a hledání byly nejsilnějším spouštěčem k napsání textu. Oba dva máme malé děti a rodinu, nemusela jsem Davidovi nic vysvětlovat. Tyhle emoce jsou pro nás oba hodně citlivé,“ komentuje Vladivojna La Chia.

Lucie Bílá bojuje v toxickém vztahu

Problému toxických vztahů a s tím souvisejícím pocitu bezvýchodnosti se věnuje Lucie Bílá ve svém novém videoklipu ke skladbě Fénix. Ze složité životní situace ji zachrání sympatický motorkář, kterého hraje životní přítel Lucie Bílé Radek Filipi. 

Charlie Puth si udělal výlet do westernového městečka

Charlie Puth vydal v pátek svoje třetí album, které se jmenuje jednoduše Charlie. K němu přidal i videoklip k songu Loser. Klip zasadil zpěvák do kulis westernového městečka a s nadsázkou sobě vlastní. O režii klipu se postaral Phillip R Lopez, který v minulosti točil klipy pro Kyga, Jamese Arthura nebo Pussy Riot.

Text: Andrea Štipčáková, Kateřina Nováková, foto: Jiří Staněk (Marpo), archiv Petra Bendeho, AMPromotions, Lukáš Sochor (Post-It)
Témata: Marpo, Petr Bende, Adam Ďurica, Raego, Lucie Bílá, Charlie Puth, Imagine Dragons, Vladivojna La Chia, David Pomahač, Post-It, Insania

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít