Skupina Kabát vydala nové album a natočila technicky a finančně náročný klip

foto Ilustrační foto - Vyhlášení výsledků obnovené hudební ankety Český slavík 21, 19. listopadu 2021 v Praze. Kapela Kabát obdržela Bronzového Slavíka v kategorii Skupina.

Praha - Rocková skupina Kabát vydala nové album El Presidento a dnes představila technicky a finančně náročný klip k písni Rumcajs miloval Manku. Deska vyšla začátkem října a dříve než začal oficiální prodej, získala podle předplacených objednávek ocenění zlaté album za půlmilionový obrat při prodeji. Tento týden kapela zahájila turné po velkých českých a slovenských městech, které zakončí 19. listopadu v Olomouci. ČTK o tom informoval manažer skupiny Radek Havlíček.

Jde o dvě desítky koncertů a Kabát si vybral svou oblíbenou variantu 360 stupňů, kde fanoušci stojí a sedí kolem dokola koncertní scény. Na turné zazní pět nových písní. Vedle Rumcajs miloval Manku a titulní také Kazačok, Za ztracený námořníky a Nesmrtelná teta. "Celkem nabídneme devětadvacet skladeb včetně těch, které jsme dlouho nehráli," uvedl zpěvák Josef Vojtek.

Režie klipu Rumcajs miloval Manku se ujal Michal Skořepa, který shodou okolností hostuje i jako muzikant na albu. Vše natáčel na klíčovacím pozadí, a reálný vzhled prostředí, ve kterém se klip odehrává, byl vytvořen pomocí počítačové techniky. Text písně Rumcajs miloval Manku se vrací do 90. let a klip připomíná ikony té doby, jako byli Tomáš Řepka nebo Kamil Střihavka, ze zahraničních pak například členové kapel Kiss, Motörhead, ZZ Top nebo Queen.

Kabát hraje v sestavě Vojtek (zpěv), Ota Váňa (kytara), Radek Hurčík (bicí), Milan Špalek (baskytara a texty) a Tomáš Krulich (kytara). První album "Má ji motorovou" kapela vydala v roce 1991. Za deset let už kralovala žebříčkům prodejnosti, když si kompilaci Suma sumárum koupilo přes 130.000 příznivců. Už dvakrát Kabát jubilejní výročí slavil velkým koncertem na pražském Vypichu. Za jeden z největších úspěchů skupiny se považuje koncert na Vypichu v roce 2014, na který dorazilo přes 70.000 diváků. Předchozí album Do pekla/do nebe vydal Kabát v roce 2015.

Koncert Kabátu v roce 2019 oficiálně zahájil provoz v nové multifunkční hale O2 universum, který navazuje na pražskou O2 arenu. Skupina je úzce spojena i s velkou halou. O2 arenu zaplnili Kabáti třikrát, v roce 2017 jim v největší hale v ČR aplaudovalo 20.000 diváků. V roce 2015 tam na zahájení mistrovství světa v hokeji přímo na ledě zazpívali píseň Brousíme nože, kterou darovali národnímu týmu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 09:00 11°C

Celá předpověď