Zemřel zakládající člen The Clash, kytarista Keith Levene

Vydáno 14.11.2022 | autor: redakce

Ve svém domě v Norfolku zemřel v pětašedesáti letech Keith Levene, zakládající člen punkové skupiny The Clash. Příčinou úmrtí byla pravděpodobně rakovina jater, kterou dlouhodobě trpěl. Zahraniční média o něm hovoří jako o něm, kdo měl zásadní vliv na britskou rockovou hudbu.

Zemřel zakládající člen The Clash, kytarista Keith Levene Zemřel zakládající člen The Clash, kytarista Keith Levene

„Keith byl jednoznačně jedním z nejvynalézavějších, nejodvážnějších a nejvlivnějších kytaristů všech dob,“ napsal na adresu Keitha Leveneho jeho přítel, spisovatel Adam Hammond, jenž smrt muzikanta oznámil. Podobně o něm mluví i další muzikanti. Například kytarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante uvedl, že byl jeho vzorem, který „prozkoumal všechny možnosti, co se s kytarou dá dělat“.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Keith Levene byl známý především jako kytarista a zakládající člen The Clash. Kapela vznikla v 70. letech, spoluhráči zesnulého muzikanta byli Mick Jones a Paul Simonon. Než z formace ještě před dosažením jejího největšího úspěchu odešel, přivedl do ní frontmana Joea Strummera.

Sám Levene začal hrát v Public Image Ltd, která působila do roku 1992. Po osmnácti letech pauzy se dala znovu v září 2009 a funguje do současnosti. Nicméně už bez Leveneho, který ji opustil už v osmdesátých letech. V budoucnu pracoval především na sólových věcech, v roce 1989 vydal desku Violent Opposition.

S rakovinou jater žil Levene dva roky, i přesto jeho smrt považují nejbližší přátele za nečekanou. „Je pryč a já nemůžu přestat plakat. Jsem teď vdova,“ uvedla pro Variety hudebníkova manželka Shelly Da Cunha.

red
Témata: Keith Levene, The Clash, Public Image Ltd, smrt

zavřít