LIVE: Nightwish předvedli show plnou efektů a vizuálních příběhů, objevily se v nich i pražské památky

Vydáno 22.12.2022 | autor: iREPORT

Symphonic-metalová legenda Nightwish z Finska přivezla do pražské O2 areny po dvouletém odkládání svou show k desce Human: II: Nature. Kapela však nevsadila pouze na skladby z ní, ale nabídla fanouškům i osvědčené hity za podpory světelných a pyrotechnických efektů. Role předskokanů se chopili krajané Turmion Kätilöt a Beast in Black.

LIVE: Nightwish předvedli show plnou efektů a vizuálních příběhů, objevily se v nich i pražské památky LIVE: Nightwish předvedli show plnou efektů a vizuálních příběhů, objevily se v nich i pražské památky


Nightwish

Praha, O2 arena
22. 12. 2022

Partička okolo zpěvačky Floor Jansen, kytaristy Emppu Vuorinena a klávesisty Tuomase Holopainena hrála v Česku již několikrát. Naposled letos na festivalu Masters of Rock, kde se zhostila role headlinera. Skalní příznivci tak mohli Nightwish v Česku tento rok vidět hned dvakrát. Turné v O2 areně totiž bylo dva roky přesouvané. Během pauzy přišla sestava o baskytaristu Marka Hietala, který ji opustil na vlastní žádost. Byl přitom jejím důležitým článkem, měl silné vokály a na chodu formace se podílel také po skladatelské stránce.

Nightwish vyprodali pražskou O2 arenu

Ačkoliv je předvánoční čas, nadcházející svátky šly v O2 areně stranou. Žádné koledy, ale pořádná metalová nálož! Na minutu přesně svou show krátce před sedmou odstartovali Turmion Kätilöt. Svůj půlhodinový koncert započali před ne zcela zaplněnou halou, což se ale v průběhu vystoupení měnilo. Šestičlenná zmalovaná partička se role "otvírací kapely" zhostila důstojně a předala pódium svým krajanům Beast in Black, kteří již v minulosti Nightwish předskakovali. Prověřená heavymetalová sestava svým energickým projevem připravila půdu pro hlavní hvězdu večera. S Nightwish, respektive s Floor Jansen, si pak následně ještě zpěvák Yiannis Papadopoulos střihl duet Sahara.

Čas se naplnil a krátce před devátou Nightwish přichází na scénu. O úvodní tóny se stará bubeníkovo sólo, ke kterému se postupně přidává zbytek kapely. Megalomanská stage nechává vyniknout sílu efektů, načež z červeně zbarveného pódia slyšíme úvodní skladbu Noise. Zpěvačka se po jejím konci vítá s publikem a plynule naváže hitem Storytime.

Nightwish pro turné Human: II: Nature vybrali průřez písni z pěti alb, z nichž nejpočetnější zastoupení měly skladby z posledních let, na kterých se podílela charismatická Floor Jansen, která si živé vystoupení vskutku užívala. V pořadí třetí zpěvačka finské skupiny vystoupila tradičně v černém koženém korzetu a k operně laděnému zpěvu přidala tanec zvaný "headbanging", kterým efektivně vyplňovala tvrdší instrumentální mezihry.

Do posledního místa vyprodaná O2 arena byla svědkem gradující show, během které zazněly hity jako Élan, I Want My Tears Back, 7 Days to The Wolves nebo Nemo. Pomalejší vsuvkou byla píseň Our Decades in The Sun, kterou si zpěvačka střihla za doprovodu akustické kytary v rukou irského člena Troye Donockleya, který kromě množství strunných nástrojů doprovázel Nightwish hrou na irské dudy či irskou píšťalu, což živé vystoupení skvěle oživilo.

Fanoušci se bohužel nedočkali hitů jako Amaranth, Bye Bye Beatiful nebo Wish I Had An Angel. Stojí za vyřazením písní z koncertního setlistu odchod bývalého baskytaristy a skvělého vokalisty Marka Hietala, nebo se chtějí Nightwish momentálně prezentovat spíše tvorbou, která je spojena s Floor Jansen? Toť otázka. Nutno ale podotknout, že výběr skladeb ani tak nebyl špatný a sestavě skvěle sedl.

Nightwish uzavřeli dlouhé čekání povedeným koncertem, který nabídl jedinečnou show plnou originálních pódiových efektů a vizuálních příběhů, ve kterých se objevily i známé pražské památky. Největší důraz byl však kladen na kvalitu zvuku a osobitý přednes. Okamžitou odezvou byli fanoušci v hale, kteří s kapelou během koncertu ukázkově spolupracovali. Návštěvníci O2 areny se tak dočkali předčasného dárku k Vánocům v podobě skvělé metalové show.

Text: Dominik Kačerovský, foto: Lukáš Zima
Témata: Nightwish, Floor Jansen, Beast in Black, Turmion Kätilöt, metal, Praha, O2 arena

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít