shop.musicserver.cz
Röyksopp - Profound Mysteries III

Röyksopp se na "Profound Mysteries III" dál posouvají

Vydáno: 04.01.2023 08:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Dog Triumph

Dlouhých osm let Röyksopp přemýšleli, jakým způsobem nadále chtějí prezentovat a šířit svou hudbu. Nakonec jim z toho vyšel rozsáhlý, na tři díly rozdělený monolit "Profound Mysteries". Pokračují na něm ve svých uměleckých vizích, objevují ale i nové možnosti tvorby. Závěrečný díl je velkou ódou na melodii.

8/10

Röyksopp - Profound Mysteries III

Vydáno: 18.11.2022
Celkový čas: 60:34

Skladby: So Ambiguous, Me&Youphoria, Stay Alive, The Night, Lights Out, Speed King, The Next Day, Just Wanted To Know, Feel It, Like An Old Dog

Vydavatel: Dog Triumph

Svein Berge a Torbjørn Brundtland se stihli na "The Inevitable End" tak nějak až tajuplně rozloučit a pak několik let ohledně toho, co bude dál, spíše mlžili. Pak do světa začali vypouštět jednotlivé tracky v módu ztraceného materiálu, posléze je souhrnně vydali na kompilaci "Lost Tapes". Toto jakési ohlédnutí zpět jim dalo prostor zamyslet se, kam svou značku Röyksopp vlastně posunout.

Výsledkem tohoto úsilí se stal trojdílný opus "Profound Mysteries". Na zmíněné odloučení nepřímo navazuje, ale přináší i nějaké ty změny. Tou hlavní je kompletní vizuální zpracování (možná jim byla inspirací práce Maxe Coopera a jeho velmi povedená loňská deska "Unspoken Words"). A proměnila se i hudba.

Na počátku příprav bylo zevrubné zkoumání tvůrčích odkazů, jejich dekonstrukce a opětovné sestavení vlastního zvukového designu. Svein a Torbjørn za tímto účelem oslovili široké spektrum lidí s prosbou o pomoc ve studiu i v oné vizuální rovině. Každé pokračování zastřešili jinými prvky a celistvým vyzněním.

Jednička "Profound Mysteries" byla tak trochu probouzením a určitou připomínkou "The Inevitable End". Možná obsahovala i něco z materiálu, který muzikanti nestihli zařadit na "Lost Tapes". Dvojka (krátký pohled níže v infoboxu) byla historickým exkurzem zkoumajícím vlastní tvorbu.

Zatím poslední a pravděpodobně i finální část se zaměřuje na budování členitých forem a struktur melodií. V podobných rovinách se nesla i druhá řadovka "The Understanding" (po těch letech se možná ukazuje, že po vybroušeném debutu v pár momentech přece jen selhává). Avšak Röyksopp, poučeni a obohaceni o nové poznatky, si toto vše u "Profound Mysteries III" patřičně ohraničili. Díky tomu vznikla přístupná a svěží kolekce plná důmyslného electropopu s přesahem. Navíc přesně v intencích, které od těchto Norů můžeme očekávat.

Hned úvodní, lehce rozechvělá "So Ambiguous" tuto členitou hru rozehrává na výtečnou, napomáhá tomu i skvělý vokál, jímž přispěl Jamie Irrepressible. Ještě lépe dopadl duet se Susanne Sundfør "Stay Awhile", který v mnohém připomíná dávné uhrančivé spojení Petera Gabriela s Kate Bush v "Don't Give Up", jen v soudobém pojetí.

Nechybí ani tajemná Alison Goldfrapp. Její příspěvek v "The Night" hravě překoná hybnou "Impossible" z jedničky. Do ambientu zahalená "Lights Out" (s hlasem Pixx) je zachmuřeným zamyšlením, po němž přichází dominantní "Speed King". V ní dvojice Berge & Brundtland nechává beat unášet na vlnách sférických klávesových ploch.

Vedle ambientu a hodně zakódovaných odkazů k housové scéně tu je patrný základ vystavěný na synthpopu, klávesových ornamentech a pečlivé práci s detaily. "Profound Mysteries III" tak v pomyslném oblouku posouvá to, co její nejmladší sestřička jen započala a ponechala v náznacích. Vše dokončuje a uzavírá.

Vrcholy jsou i "The Next Day" (Jamie Irrepressible podruhé) nebo "Just Wanted To Know" (Astrid S), která své karty poodhaluje postupně, až s dalšími poslechy. Jediným přešlapem se může zdát poněkud repetitivní "Feel It".

Profound Mysteries II

Druhý díl "Profound Mysteries" s časovým odstupem vyznívá jako asi nejslabší mezičlánek. Autorská dvojice zde odkazuje na své počátky a debut "Melody A.M.". Přiznává inspiraci mnohými subžánry elektronické hudby včetně devadesátek (zejména ráce s beaty). Vedle sebe jsou tu tak připomínky raných Kraftwerk, rave hnutí v britských klubech zmíněných 90. let, ale i důmyslná melodika, s níž pracuje třeba Martin Gore z Depeche Mode.

První polovina kolekce s "Let's Get It Right" (s hostující Astrid S) a podmanivou "Oh, Lover" s nezaměnitelnou Susanne Sundfør patří k jejím pevným pilířům. Druhý dech pak nabírá v samotném závěru: až neoklasicky znějící "Remembering The Departed" připravuje půdu dvojici skladeb "Tell Him" (poutavý text sepsala opět Susanne) a "Some Resolve".

Hodnocení: 7/10

"Profound Mysteries" postupně doputovaly do svého finálního bodu. Tohoto rozmáchlého projektu se Röyksopp rozhodně nezalekli - jsou ve skvělé formě a dokazují, že umějí tvořit vyvážená díla. Každá z částí této pestré mozaiky má svůj ucelený zvukový obraz a je čistě na posluchači, které dá přednost.

P. S.: Otázkou zůstává, jaká další překvapení tito pánové chystají. Jedinou jistotou je pro tuto chvíli chystaná tour. A tak tedy 22. února na značkách v pražském Foru Karlín!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Astrid S se s novou deskou vydá na radostnou jízdu (25.04.2024 18:26)
- Video: Astrid S dává ve "First To Go" vale své první lásce (21.03.2024 18:22)
- Recenze: Susanne Sundfør na vynikajícím albu "blómi" pěje ódu na duchovní optimismus (22.05.2023 00:00)
- Recenze: "The Love Invention" je pozvánkou od Alison Goldfrapp do tanečního ráje (15.05.2023 00:00)
- Video: Alison Goldfrapp na "Love Invention" nahlíží do budoucnosti vztahů (05.05.2023 14:09)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Video: Susanne Sundfør v klipu "alyosha" shrnuje svůj svatební den (18.04.2023 14:44)
- Video: Alison Goldfrapp v klipu k "NeverStop" oslavuje nekonečnost pozitivní mysli (15.04.2023 15:55)
- Naživo: Röyksopp se po letech vrátili do Prahy, očekávání ale bohužel nenaplnili (24.02.2023 18:30)
- Fotogalerie: Röyksopp přetavili popové písničky do energií napěchovaného housu (24.02.2023 07:55)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Rush Bono Mirai Dua Lipa U2 AC/DC Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu