Vyprodaný sál ostravské Auly Gong vzdal poctu zpěvákovi Davidu Stypkovi

foto Koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava (JFO) K poctě Davida Stypky, 10. ledna 2023, multifunkční aula Gong, Dolní Vítkovice, Ostrava. Vlevo je zpěvačka Kateřina Marie Tichá a v pozadí jsou členové kapely Bandjeez.

Ostrava - Vyprodaný sál ostravské Auly Gong vzdal poctu Davidu Stypkovi. Zpěvák a držitel několika Cen Anděl v lednu před dvěma lety zemřel, bylo mu jedenačtyřicei let. Jeho písně dnes za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava a kapely Bandjeez zazpívali Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a Mirai Navrátil. Ke všem Stypku poutalo nejen hudební přátelství.

Fotogalerie

David Stypka byl rodák z Dobré na Frýdecko-Místecku. Zpěvák, kytarista a textař byl známý svým vystupováním s kapelou Bandjeez, která vznikla v roce 2011. Debutové album nazvané Čaruj kapela vydala v roce 2014. Stypka následně získal řadu hudebních ocenění, včetně cen Anděl nebo regionálních kulturních Cen Jantar. Stypka zemřel 10. ledna 2021. Podlehl dlouhodobé nemoci, kterou zkomplikovalo onemocnění covid-19.

Průřez jeho tvorbou tvořil dnešní repertoár. Celkem se do něj dostalo 18 písní. Od skladby Čaruj z debutové desky až po píseň Farmářům z desky Dýchej. Ta vyšla v roce 2021 několik měsíců po zpěvákově smrti. V programu koncertu je i hit Dobré ráno milá, který David Stypka nazpíval s Ewou Farnou.

Skladby Davida Stypky jsou podle zpěváka Miraie Navrátila harmonicky a melodicky sofistikované. "Rozhodně více než naše písničky," řekl frontman kapely Mirai. "Musím být ve střehu. Nejsou to jednoduché popové písně, jak jsem zvyklý," doplnil. Trochu má obavy ze srovnávání. "Vždy budu v jeho písničkách horší než David. Chci ale alespoň nějak obstát," doplnil hudebník, který stejně jako Stypka pochází z Frýdecko-Místecka. Oba se dobře znali.

Ředitel filharmonie Jan Žemla uvedl, že dramaturgie koncertu je dílem interpretů, kteří písně zpívají. "Rozhodně jsme nechtěli někomu diktovat, co má zpívat. Zvlášť lidem, kteří se s Davidem Stypkou znali osobně, měli k němu osobní vztah a mají osobní vztah k jeho písním," řekl. Dodal, že autorem aranží je hudebník Jan Lstibůrek. "Hudba má hloubku a svým naturelem se symfonickým orchestrem koresponduje. David byl prvotřídní umělec. Stejně tak vypadá jeho hudba," doplnil.

Zpěvák a skladatel David Stypka byl úzce spjatý s moravskoslezskou hudební scénou. V roce 2017 kromě Ceny Anděl získal také tři moravskoslezské Ceny Jantar, další ocenění dostal i za posmrtné album. Pravidelně vystupoval na festivalech v kraji. Představil se na Colours of Ostrava i na festivalu Štěrkovna Open Music. Hudbě se věnoval od 12 let. Širší veřejnosti se ale představil až v sedmatřiceti, když vydal s kapelou Bandjeez první album u velké nahrávací společnosti.

"Nejvíce mě těší fakt, že se nám podařilo nějakým vedením osudu udělat veselo-smutnou desku a že takový ten smutek a zmar, který je v písničkách zakotvený, neovlivňuje vyznění desky, na které je nakonec spousta naděje," řekl tehdy ČTK Stypka k albu s názvem neboj., kterému předcházelo čtyřpísňové EP Jericho.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď