PŘEHLED | České festivaly příští rok přivezou OneRepublic, Slipknot, Simple Plan, Jamiroquai, Tiësta i Nialla Horana

Vydáno 20.01.2023 | autor: Barbora Kubalová

Věrní festivaloví návštěvníci už určitě mají dávno koupený lístek na svůj oblíbený fesťák v první vlně předprodeje, nebo jim ho přinesl Ježíšek. Pro ty, kteří se ještě nerozhodli, kam letos vyrazit, nebo toho chtějí obrazit více, přinášíme přehled českých festivalů a jako bonus i dva tipy na výlet na Slovensko.

PŘEHLED | České festivaly příští rok přivezou OneRepublic, Slipknot, Simple Plan, Jamiroquai, Tiësta i Nialla Horana PŘEHLED | České festivaly příští rok přivezou OneRepublic, Slipknot, Simple Plan, Jamiroquai, Tiësta i Nialla Horana


Rock for People
Hradec Králové, Park 360
8. - 11. 6. 2023

Rock for People má za sebou svůj největší ročník a míří stále výš. I letos se můžeme těšit na čtyřdenní program, který je už teď našlapaný těmi největšími rockovými kapelami, které se opět představí na tzv. “Fat Lady” - obřím pódiu, které si na loňském ročníku odbylo svou tuzemskou premiéru. Slipknot, Machine Gun Kelly, The 1975, Muse - to jsou jen headlineři jednotlivých dní. Dorazí ale také Simple Plan, Billy Talent, Papa Roach, Incubus nebo Nothing but Thieves a jména stále přibývají. Jako tradiční speciální host z řad legend české hudební scény se představí Václav Neckář a Bacily. 

Závěrečný den Rock For People patřil Green Day, Sum 41 a Weezer, bavila i Vypsaná fiXa

Votvírák
Letiště Milovice
16. - 18. 6. 2023

Votvírák, jak už název napovídá, festivalovou sezonu tradičně otevírá. Letos ho ale předběhl Rock for People. Festival pro všechny fanoušky české muziky nabídne kromě interpretů jako jsou Chinaski, Pokáč, Vypsaná fiXa nebo Wohnout, také silné zastoupení rapové scény - dorazí Rest, Michajlov, Paulie Garand a Smack

Metronome Festival
Praha, Výstaviště Holešovice
22. - 25. 6. 2023

Pražský Metronome Festival se zaměřuje spíše na alternativnější umělce, nesází na kvantitu stageí, ale spíše na kvalitu interpretů. Letos se organizátorům povedlo ulovit ty nejzajímavější kousky. Posuďte sami: mezi headlinery se řadí Jamiroquai, M83, Aurora, Moderat, Tove Lo, Editors nebo White Lies, nejnověji k nim přibyla i francouzská hvězda Zaz. Z tuzemských interpretů dorazí Jana Kirschner, Midi Lidi nebo Zrní

Mighty Sounds
Letiště Tábor
23. - 25. 6. 2023

V Táboře se chystá 23. ročník Mighty Sounds. Jako jediný z velkých festivalů se zaměřuje na punk, ska, indie rock, rockabilly a podobné žánry, které se na jiných akcích objevují spíše okrajově. Letošní ročník nabídne třeba u nás velmi populární Enter Shikari, Dog Eat Dog, Dub FX, Rancid nebo The Interrupters. Přestože se zaměřuje převážně na zahraniční produkci, nebudou chybět ani české kapely, například Hentai Corporation nebo Fast Food Orchestra.

LIVE: Mighty Sounds v Táboře potrápil déšť. H2O, Moscow Death Brigade i The Picturebooks přesto strhli fanoušky

Beats for Love
Ostrava, Dolní oblast Vítkovice
5. - 8. 7. 2023

Svátek pro všechny milovníky taneční muziky je zatím v ohlašování interpretů trochu skoupější. Jedno legendární jméno však přeci jen už známe - do Ostravy poprvé dorazí DJ Tiësto. Hlavní LOVE stage dále nabídne mezinárodní sestavu složenou z francouzských Dirtyphonics, belgičana Netsky nebo třeba nizozemských Blasterjaxx. Pro žánrově vyhraněné nebudou chybět stage zaměřené výhradně na drum and bass, house, techno nebo reaggae a jungle. 

Masters Of Rock
Vizovice
13. - 16. 7. 2023

Největší mezinárodní rockový open air Masters Of Rock otevře letos své brány 13. července. Povrzených je zatím 39 kapel z deseti zemí. Představí se méně známé bandy, ale také rocková špička. Mezi nimi Within Temptation, Amon Amarth, Tarja, Kreator, Airbourne či Phil Campell. Zkrátka bude z čeho vybírat.

Metalový svátek ve Zlíně. Na Masters of Rock zahráli Symfobia, Power 5 nebo Freedom Call

Colours of Ostrava
Ostrava, Dolní oblast Vítkovice
19. - 22. 7. 2023

Ani v Ostravě neplánují nijak snižovat nastavenou laťku. První ohlášenou hvězdou line-upu se už v říjnu stali OneRepublic, které následovali Tom Grennan, Sleaford Mods, Macklemore, Jacob Collier nebo Niall Horan. V obřím programu na devatenácti scénách opět nebude chybět ani populární diskuzní fórum Meltingpot, které si své hosty zatím nechává v rukávu, filmové projekce nebo divadelní představení.

Hrady CZ

Prázdninové víkendy budou opět patřit výletům za památkami spolu s výběrem toho nejlepšího z československé scény. Vše začne 14. července na Točníku, poté festival postupně navštíví Kunětickou Horu, Švihov, Rožmberk nad Vltavou, Veveří, Hradec nad Moravicí, Bouzov a vše zakončí první zářijový víkend na Bezdězu. Multižánrový line-up zatím tvoří Dymytry, Kabát, Kryštof a Mirai.

Brutal Assault
Pevnost Josefov
9. - 12. 8. 2023

Čtyřdenní metalová smršť už má na webu zveřejněny tři čtvrtiny účinkujících, a přestože seznam ještě není kompletní, už teď víme, že je obzvláště našlapaný. Legendární kapely Sepultura nebo Anthrax doplní Sodom, Marduk, Trivium, In Flames, Messhuggah, Infected Rain a mnohé další. Opět se tak bude jednat o průřez všemi odnožemi metalu a jemu příbuzných žánrů. Svou vstupenku na festival si můžete vylepšit dokoupením vstupu na přírodní tribunu, která nabízí vyvýšený výhled na obě hlavní pódia.

Grape Festival
Letiště Trenčín
11. - 12. 8. 2023

Komu nevyhovuje nabídka tuzemských festivalů, může vyrazit i na Slovensko, obzvlášť pokud byste nestihli vystoupení Moderat a M83 na Metronome festivalu. Právě tyto dvě kapely patří i k headlinerům Grape festivalu, které dále doplňují Foals, Yungblud nebo Yung Lean. Právě teď je ideální čas na nákup vstupenky, zbývá totiž už jen pár kusů limitované edice lístků, vyrobených pomocí lentikulárního tisku.

Lovestream Festival
Bratislava - Staré letisko Vajnory
18. - 20. srpna

Lovestream Festival má za sebou první ročník, který přivezl například Duu Lipu. I pro příští rok si organizátoři akce přichystali velká jména. Hlavním headlinerem budou bezesporu Imagine Dragons, kteří si loni podmanili také pražské Letňany. Dorazí také Álvaro Soler, Hardwell nebo Kamrad. Další jména zatím pořadatelé drží v tajnosti, už nyní ale je na co se těšit!

Text: Barbora Kubalová, foto: Lukáš Knoll, David Webr
Témata: Rock for People, Votvírák, Metronome Festival, Mighty Sounds, Beats for Love, Masters of Rock, Colours of Ostrava, Hrady CZ, Brutal Assault, Grape Festival, Lovestream Festival

zavřít