Nominační tipy Žebříku (II.): Chinaski, Lucie nebo Vypsaná fiXa aspirují na skupinu roku, nejlepší alba nahráli Kabát i Miro Žbirka

Vydáno 11.02.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Vyhlášení Hudebních cen Žebřík proběhne 31. března v DEPO2015 v Plzni. Své oblíbené interprety mohou fanoušci podpořit do 28. února na anketazebrik.cz. Hlasovat mohou mimo jiné v kategorii Skupina roku, v níž bojují o vítězství Chinaski, Lucie, Mirai, Tata Bojs a Vypsaná fiXa, nejlepší alba pak nahráli Kabát, Chinaski, Vypsaná fiXa, Miro Žbirka a Prago Union.

Nominační tipy Žebříku (II.): Chinaski, Lucie nebo Vypsaná fiXa aspirují na skupinu roku, nejlepší alba nahráli Kabát i Miro Žbirka Nominační tipy Žebříku (II.): Chinaski, Lucie nebo Vypsaná fiXa aspirují na skupinu roku, nejlepší alba nahráli Kabát i Miro Žbirka

SKUPINA


Chinaski

Rok 2022 se pro Chinaski nesl ve znamení svobody. Přesně tak, jen v norském překladu, tedy Frihet, se jmenuje aktuální deska sestavy. Oproti dřívější „jedenáctce“ bylo album přijato mnohem vřeleji, o čemž svědčí i to, že skladba Měl bych si boty zout se stala nejhranější v českém éteru. Baví ale také Dvě srdce vejpůl, titulní píseň dokumentu Každej ví kulový, anebo Smůla. Na podzim odjela skupina k nahrávce turné, které zakončila dvěma koncerty v Lucerna Music Baru.

Lucie

Pro Lucii byl loňský rok koncertní. Odstartovala ho křtem knihy Fotografity, na který navázaly letní festivaly a další akce. Oči všech fanoušků se soustředily především na podzim a turné Lucie v opeře. V dosud neslyšených aranžích na něm kapela představila i zbrusu nové, do setlistu však zařadila i ty největší hity, které si zpívaly celé haly. Mezi nimi Chci zas v tobě spát, Medvídek nebo Černí andělé.

Lucie zakončila své turné s filharmonií, v O2 areně jí fanoušci tleskali ve stoje

Mirai

Mirai se daří vše, na co sáhnou. Po vydání desky Maneki Neko oznámili koncert v O2 areně. K nevíře sestavy samotné se show tak rychle vyprodala, že se sestava rozhodla přidat druhou. Během obou vystoupení překvapila několika hosty, nechyběli Ben Cristovao nebo Ewa Farna, se kterou skrze skladbu Dobré ráno, milá, zavzpomínali Mirai na zesnulého Davida Stypku. Letos kapela vyráží na halové turné, které zakončí opět v pražské O2 areně.

Tata Bojs

Tata Bojs se loni konečně dočkali svého rok odkládaného koncertu v O2 universu. Sál nabitý všemi věkovými kategoriemi se těšil z dvouhodinové show, která byla velmi zajímavá také vizuálně. Následně sestava vyrazila na turné glorchestra, které je jedinečným spojením symfonického orchestru a moderních hudebních žánrů. Tata Bojs zároveň mají na svědomí videoklip k písni Holka z plakátu, který se umístil v mnoha žebříčcích nejlepších klipů roku 2022.

LIVE: Koncert bude! Tata Bojs přivezli do Prahy Emmu Smetanu i Underworld

Vypsaná fiXa

Vypsaná fiXa loni nezahálela. Po celé republice rozdávala Kusy radosti, jak nazvala své nové album, s nímž vyrazila i na turné. „Nahrávka působí mnohem mladším a rebelštějším dojmem, než by člověk formaci samotné hádal,“ zhodnotil desku v recenzi náš redaktor Tomáš Kocian. Obdobné recenze si FiXa vysloužila i od jiných hudebních publicistů.

VIDEOROZHOVOR | Márdi (Vypsaná fiXa): Kompost, kterej mám doma, je dobrej, ale ještě ho nechám uležet

ALBUM


El Presidento – Kabát

Kabáti bývají ohledně chystané muziky velmi tajemní. O nové desce se však v kuloárech mluvilo dlouho a skutečně – na podzim loňského roku se jí fanoušci dočkali. Krátce po vydání k němu sestava vyrazil na turné, které několikrát odložila. Původně ho měla sestava jet už v roce 2020.

RECENZE: Kvalitní texty, ale hudebně bez překvapení. Kabáti vsadili vše na svůj standard

Frihet - Chinaski

Svou dvanáctou řadovou desku vydali Chinaski pod názvem Frihet, v překladu z norštiny „svoboda“. Hudebníci kolem Michala Malátného ho natočili na břehu Norského moře nedaleko Ålesundu. Jak už je u kapely zvykem, produkci svěřili Gregu Haverovi, který stojí také za úspěšnými deskami Rockfield a Není nám do pláče. Podle slov sestavy je však Frihet vůbec první nahrávkou, která by se dala označit slovem „kapelní“. Každý z členů formace na ní totiž má minimálně dvě skladby.

RECENZE: Chinaski jsou na albu Frihet nápadití, avizovaná svoboda se ale bije s komercí

Kusy radosti – Vypsaná fiXa

Kusy radosti vznikly v období, kdy Vypsanou fiXu opustil basák Mejn, navíc v tom čase kvůli koronaviru nemohla sestava živě koncertovat. Členové to ale nevzdali a v nové sestavě s baskytaristou Kryštofem nahráli dvanáct písní, které následně zprodukovala osvědčená dvojice Dušan Neuwerth a Ondřej Ježek. Desku sestava věnovala naději, bulteriérům a lidem na cestách.

Miro Žbirka – Posledné veci

Album Posledné veci je silným hudebním zážitkem. A to nejen z toho důvodu, že bylo vydané po smrti Mira Žbirky. Obsahuje celkem dvanáct písní, za jejichž produkcí stojí zpěvákův syn David. Jak prozradil, zprvu se nepočítalo s tím, že by produkoval celou desku, vyhověl však přání svého otce a deskou tam pomyslně uzavřel jeho padesátiletou tvorbu. Na albu s ním má i duet, a to píseň Nejsi sám.

RECENZE: Miro Žbirka si schoval na své Posledné veci hudební lahůdky

Příduhned… - Prago Union

Dvacáté narozeniny oslavili Prago Union v pořadí osmým studiovým albem s příznačným názvem Příduhned… Na něj sestava zařadila tolik písní, kolik je jí let, na podzim pak k desce vyrazila na turné postavené přímo k tomuto jubileu. Jak uvedl Kato, hned dvě písničky jsou inspirované osobou, kterou potkal, a díky které vstoupil do nového, šťastného období. Desku předznamenala skladba Marná, která pojednává o nesmyslných válkách.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Tomáš Beran, Michaela Fousková, Lukáš Zima, Veronika Matějková
Témata: Chinaski, Lucie, Mirai, Tata Bojs, Vypsaná fiXa, Kabát, Prago Union, Miro Žbirka

zavřít