Ve věku 83 let zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková

foto Zpěvačka Naďa Urbánková na galakoncertu vítězů Zlatých a Českých slavíků, který se konal 1. února 2022 na pražském Žofíně.

Praha - Ve věku 83 let zemřela v pátek večer zpěvačka a herečka Naďa Urbánková. Na facebooku dnes o tom informovala její dcera Jana Fabiánová.

"S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19," napsala Fabiánová. Dcera zároveň poprosila veřejnost o soukromí, aby se mohla s úmrtím vyrovnat.

Naděžda Balabánová, jak se za svobodna Urbánková jmenovala, se narodila 30. června 1939 v Nové Pace a vyrůstala ve vesničce Borovnička, kde začala chodit do školy. Absolvovala Vyšší zdravotnickou školu v Trutnově a krátce pracovala jako zdravotní sestra. V roce 1964 se dostala do Semaforu. Poprvé se objevila před kamerou ve filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, hrála také ve filmech Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Na samotě u lesa. Jako zpěvačka se proslavila zejména semaforskými hity Drahý můj a Závidím a úspěšnou érou s Country Beatem Jiřího Brabce.

Kolegové na Urbánkovou vzpomínají jako na výbornou zpěvačku a herečku

Jako na vtipnou a výbornou zpěvačku a skvělou herečku na Naďu Urbánkovou vzpomíná její přítel a hudební publicista Miloš Skalka. ČTK řekl, že Urbánková do české hudby přinesla moderní směr ze zámoří. Interpretovala totiž v 60. a 70. letech písně moderní americké country hudby. Na Urbánkovou vzpomínají i její pěvecké kolegyně.

"Po éře zpěvaček 50. let, což by ten staromódní přístup k hudební tvorbě, Naďa představovala v podstatě modernu," řekl ČTK Skalka. Připomněl, že podobně jako Urbánková se do dějin české populární hudby zapsali i další tři zpěváci, kteří se narodili v roce 1939 jako Urbánková. Zmínil Karla Gotta, Josefa Laufera a Evu Pilarovou. "Všichni se výrazně zapsali a výrazně proměnili do té doby strnulou tvář populární hudby. A Naďa tím, že měla sklon k tomu zpívat písničky moderní americké country music, tak nám navíc přinášela i ten populární směr ze zámoří," poznamenal Skalka.

Velmi důležitý byl podle Skalky pro tvorbu Urbánkové textař, muzikant a divadelní autor Jiří Grossmann, který pro ni v době jejich společného angažmá v divadle Semafor psal písňové texty na americké country písničky. Texty podle Skalky dokonale odpovídaly smyslu a ději originálních nahrávek. V divadle Semafor Urbánková podle něho působila jako "naprosté zjevení". "Ona byla nejen vtipná a výborná zpěvačka, ale byla také skvělá herečka," řekl ČTK a připomněl její účinkování ve filmech Ostře sledované vlaky a Skřivánci na niti, které vznikly podle literárních předloh Bohumila Hrabala. Připomněl také, že Urbánková zpopularizovala nošení výrazných brýlí.

"Myslím si, že jsme se znali dobře a dlouho. Dokonce, když jsem se dozvěděl tu smutnou zprávu o jejím odchodu, tak jsem si tady vytahal pár cédéček, které mi kdysi podepsala," doplnil Skalka. "Tady na tom jednom cédéčku je napsáno 'Mému nejlepšímu kamarádovi, tvoje Naďa'. Tak to mě docela i rozlítostnilo," dodal.

Také hudební publicista Josef Vlček v ČT24 vyzdvihnul z tvorby Urbánkové především interpretace zahraničních country písní. Urbánková podle Vlčka dokázala svoji tvorbu procítit a dodat jí emocionální hloubku, scénu obohatila množstvím chytlavých a dodnes oblíbených písní.

Na Urbánkovou vzpomínají i její pěvecké kolegyně. "Úmrtí mé další kolegyně je pro mne ohromně smutnou zprávou. Je mi to moc líto. Na Naďu budu vzpomínat jen v dobrém. Už teď se mi v hlavě promítají vzpomínky na úžasná vystoupení, které jsme spolu zažily," uvedla v prohlášení zaslaném ČTK zpěvačka Helena Vondráčková.

"Velmi mne to zasáhlo. S Naďou jsme si byly blízké," uvedla v zaslaném vyjádření také zpěvačka Šárka Rezková, manželka někdejšího spolupracovníka Urbánkové Jiřího Brabce.

"Ona mi nazpívala na desku druhé hlasy, já zase jí. Nedávno mi řekla, že pokud jednou odejde, přeje si, abych dál zpívala její písně...", dodala.

Smrt Urbánkové na twitteru připomnělo i ministerstvo kultury. "Pětinásobná Zlatá slavice se proslavila semaforskými hity a účinkováním v oceňovaných i oblíbených filmech; na vrchol popularity ji pak vynesla dvacetiletá spolupráce s Country Beatem Jiřího Brabce. Upřímnou soustrast blízkým," uvedlo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 8°C

Celá předpověď