Muzikanti, kteří zemřeli rukama svých fanoušků: John Lennon, Selena i Christina Grimmie

Vydáno 26.01.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Fanoušci jsou podstatnou součástí života každého interpreta. Nebezpečné však je, pokud se z obyčejné podpory oblíbeného umělce stane obscese a příznivec muzikanta začne doslova stalkovat. V mnohých případech to končí udáním na policii a zákazem přiblížení, několikrát ale došlo na nejhorší a fanoušek zpěváka nebo zpěvačku zavraždil. Nejznámější je asi příběh Johna Lennona, o život ale rukama svých příznivců přišli i Selena, Dimebag Darrel nebo Christina Grimmie.

Muzikanti, kteří zemřeli rukama svých fanoušků: John Lennon, Selena i Christina Grimmie Muzikanti, kteří zemřeli rukama svých fanoušků: John Lennon, Selena i Christina Grimmie

John Lennon

John Lennon patřil už za svého života k legendám. Proslavil se působením v Beatles, následně s manželkou Yoko Ono založil skupinu Plastic Ono Band. Právě s ní v den své smrti, 8. prosince, také fotil titulní stranu pro časopis Rolling Stone. Následně odpoledne poskytl rozhovor Daveu Sholinovi z rádia RKO Radio Network a kolem sedmnácté hodiny se vydal do nahrávacího studia. Po cestě se potkal s několika fanoušky, a to i se svým budoucím vrahem Markem Chapmanem, kterému se podepsal na desku Double Fantasy. Domů se Lennon s manželkou vraceli před jedenáctou večer.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Lennon (3.)

To už na ně ve stínu klenutého podloubí domu čekal právě Chapman. Zatímco Yoko Ono nechal projít bez povšimnutí, jakmile se kolem něj mihl zpěvák, vypálil pět ran. Jedna z kulek interpretovi proťala aortu, dvě pronikly do plic. Lennon okamžitě ztratil vědomí, a ačkoliv se během převozu do nemocnice na chvíli probudil, byl po přijetí lékaři shledaný mrtvým. Příčnou smrti byla ztráta zhruba čtyř litrů krve.

Vrah se před policisty nebránil. Našli ho sedícího na chodníku s knihou Kdo chytá v živě v rukou. Údajně si přál knihu proslavit. Psychologové u něj následně zjistili mentální poruchu. Mnozí se shodli na tom, že Lennona zabil kvůli touze po pozornosti a uznání. Údajně se Champan nechal také slyšet, že slýchával hlasy, které mu přikazovaly Lennona zabít. Za vraždu byl odsouzen na doživotí, každé dva roky však žádá o podmínečné propuštění. Zatím bylo ve všech případech zamítnuto.

Selena

Rukou vlastní fanynky zemřela také třiadvacetiletá zpěvačka Selena, o které se mluvilo jako o mexické Madonně. Své debutové album vydala už ve svých dvanácti letech, byla držitelkou ceny Grammy a několik jejích skladeb se stalo celosvětovým hitem. „Příběh smrti“ téhle krásky se začal psát v době, kdy její otec souhlasil se založením oficiálního fanclubu pod vedením zdravotní sestry Yolandy Saldívar. Zároveň ji jmenoval manažerkou Seleniných butiků.

Roky plynuly a ze Seleny a Yolandy se staly skutečné přítelkyně. Alespoň zpěvačka si to myslela. Zdravotní sestra ji však okrádala, kde mohla. Selena tomu odmítala uvěřit, až když v roce 1995 zjistila, že nejde o pouhé spekulace. Yolanda dostala padáka a měla zpěvačce předat veškeré finanční listiny. Ta si pro ně přijela do motelu, kde na ni takzvaná kamarádka vytáhla zbraň a zasáhla ji do zad.

Selena se pokoušela zachránit. Než narazila na první zaměstnance, zanechala po sobě 119 metrů krvavou stopu. Stihla jim povyprávět, co se stalo, poté upadla do bezvědomí a následně v nemocnici svým zraněním pouhých šestnáct dnů před narozeninami podlehla. Yolanda obdržela doživotní trest.

Dimebag Darrel

Dimebag Darrel byl kytaristou kapely Pantera, která se v roce 2022 dala po více než deseti letech dohromady, aby vyrazila na turné. Muzikant zemřel v roce 2004 během koncertu sestavy Damageplan, kterou založil s bratrem, v Columbusu v Ohiu. Fanoušek Nathan Gale, který dříve obvinil Panteru z údajného kradení jeho písní, se dostal na pódium, kde Darrela několikrát postřelil do hlavy. Muzikant na místě zemřel, stejně tak přišli o život jeho bodyguard Jeffrey Thompson, fanoušek Nathan Bray, zaměstnanec klubu Erin Halk i sám vrah, kterému kulku uštědřil policejní důstojník.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Dimebag Darrell (49.)

Christina Grimmie

Christině Grimmie byla předpovídána velká budoucnost. Zpěvačka se proslavila v roce 2014 svou účastí v talentové soutěži The Voice, v níž skončila na třetím místě. Zemřela v pouhých dvaadvaceti letech po koncertě v Orlandu, na který se sedmadvacetiletému Kevinu Jamesovi Loiblovi podařilo pronést dvě zbraně, nůž i náhradní munici. Tamní ochranka totiž neměla k dispozici detektor kovu. Při autogramiádě ji muž třikrát postřelil ve chvíli, kdy se k němu nakláněla k objetí. O den později zemřela interpretka v nemocnici. Možná větší tragédii zabránil její bratr, který útočníka velmi rychle zpacifikoval. Podařilo se mu posléze sice uniknout, následně ale obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se.

POST SCRIPTUM (50): Tragédie jménem Christina Grimmie: Kolik obětí ještě padne, než USA začnou regulovat zbraně?

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORT
Témata: John Lennon, Selena, Dimebag Darrel, Christina Grimmie

zavřít