Zemřel Gerald Fried, složil hudbu pro Star Trek i Mission: Impossible

Vydáno 20.02.2023 | autor: redakce

V pětadevadesáti letech zemřel skladatel Gerald Fried. Pracoval zejména na hudbě k seriálům a filmům, mezi nimi Mission: Impossible, Star Trek nebo Roots. Na poslední zmíněné minisérii spolupracoval s Quincyem Jonesem.

Zemřel Gerald Fried, složil hudbu pro Star Trek i Mission: Impossible Zemřel Gerald Fried, složil hudbu pro Star Trek i Mission: Impossible

Gerald Fried podlehl 17. února zápalu plic, a to pouhé čtyři dny po svých pětadevadesátých narozeninách. Vyrůstal v Bronxu v New Yorku. Tam také studoval na vysoké škole hudby a umění, kde poprvé přičichl ke skládání hudby.

Po přestěhování do Los Angeles se skládání začal věnovat naplno. Pracoval na televizní show The Man from U.N.C.L.E., skládal také pro Star Trek, nejslavnější je jeho „fight music“ z epizody Amok Time. V roce 1977 pracoval s Quincy Jonesem na minisérii Roots, za hudbu obdržela dvojice Emmy. Pokud jste fanoušci Mission: Impossible nebo Dynastie, pravděpodobně jste jeho hudbu rovněž slyšeli.

V osobním životě utrpěl Fried obrovskou ztrátu, když mu v prosinci 1987 zemřel teprve pětiletý syn Zachary na AIDS poté, co obdržel špatnou transfúzi krve. S manželkou Judith měl další čtyři děti, všechny se narodily v padesátých letech.

red
Témata: Gerald Fried, Star Trek, Mission: Impossible, skladatel

zavřít