Nominace na Ceny Anděl ovládl Miro Žbirka, šanci uspět mají i Vypsaná fiXa a Prago Union

Vydáno 16.02.2023 | autor: iREPORT

Česká hudební akademie druhým kolem hlasování rozhodla o letošních nominacích na Ceny Anděl Coca-Cola 2022. Ceremoniál, během kterého poputuje celkem patnáct sošek Andělů ke svým novým majitelům, se uskuteční v sobotu 15. dubna v prostorách pražského Výstaviště. Večerem provede herec Kryštof Bartoš.

Nominace na Ceny Anděl ovládl Miro Žbirka, šanci uspět mají i Vypsaná fiXa a Prago Union Nominace na Ceny Anděl ovládl Miro Žbirka, šanci uspět mají i Vypsaná fiXa a Prago Union

Dnešním dnem startuje třetí kolo hlasování České hudební akademie, která svými hlasy rozhodne o vítězích Cen Anděl Coca-Cola 2022. Vybírat bude ze tří kandidátů nominovaných ve čtrnácti kategoriích. Výjimku tvoří Síň slávy, o jejímž vítězi rozhodla akademie již v prvním kole hlasování. Favoritem letošních Andělů je s ohledem na počet nominací Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku.

Ceny Anděl 2021 ovládli David Stypka & Bandjeez a rapper Smack, ceny si odnesli i Ewa Farna a Mirai

V nejsledovanější kategorii Album má šanci uspět kromě Mira Žbirky také zpěvák 7krát3 s deskou II a kapela Vypsaná Fixa se svými Kusy radosti. Jak 7krát3 tak Vypsaná Fixa se mohou v letošním roce stát držiteli hned tří andělských sošek. Zpěvák 7krát3 je dále nominovaný v kategoriích Sólový interpret a Videoklip, Vypsaná Fixa pak jako Skupina roku a v kategorii Rock. Akademii oslovila také zpěvačka Pam Rabbit se svojí prvotinou Mom, I’m Lost, díky které si Anděla může odnést za Sólovou interpretku a Objev. Stejně jako v posledních letech bude součástí Cen Anděl multižánrová cena popularity, Coca-Cola Cena fanoušků, kterou vyhlašuje titulární partner Andělů.

„Celkově hlasovalo přes 440 akademiků, odborníků napříč hudební branží,“ uvádí Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI), která ceny vyhlašuje. Kdo ocenění v celkem patnácti „andělských kategoriích“ nakonec získá, bude rozhodnuto třetím kolem hlasování České hudební akademie. Slavnostní předávání Cen Anděl Coca-Cola 2022 proběhne v polovině dubna a jeho součástí bude již tradičně řada hudebních vystoupení. „Snažíme se vnímat vývoj hudby v celé její šíři a zprostředkovávat hostům v sále i divákům u televizních obrazovek komplexní zážitek. I letos připravujeme originální scénu a pro každé vystoupení speciální vizuální support, který podpoří výjimečnost vystupujících interpretů i celého večera,“ dodává Lucka Hájková a slibuje oznámení prvních jmen, kteří na předávání živě vystoupí, v polovině března.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny. Pořadatelem je od roku 2017 společnost LUFF PRODUCTION. Dvaatřicátý ročník Cen Anděl Coca-Cola 2022 odvysílá 15.4.2023 v přímém přenosu ČT1.

NOMINACE

Album
7krát3 – II      
Vypsaná Fixa – Kusy radosti
Miro Žbirka – Posledné veci

Skladba         
Ewa Farna – Verze 02
Mirai – Vedle tebe usínám
Miro Žbirka – Nejsi sám (feat. David Žbirka)

Skupina         
Prago Union – Příduhned
Vltava – Spass muss immer sein
Vypsaná Fixa – Kusy radosti

Sólová interpretka
Lenny – Heartbreak Culture  
Pam Rabbit – Mom, I‘m Lost 
RadůzaNebe je odemčené

Sólový interpret
7krát3 – II      
Dan Bárta – Jedním dechem
Miro Žbirka – Posledné veci

Objev
Calin – Popstar
Pam Rabbit – Mom, I’m Lost
Rozálie – Korzetiér

Videoklip
7krát3 – Vojín Ryan (režie V. Jelšíková)         
Lazer Viking – Yr Body (režie J. Walker)        
Tata Bojs – Holka z plakátu (režie D. Mencl)

Slovenské album       
Korben Dallas – Deti rýb
Richard Müller – Čierna labuť, biela vrana   
Miro Žbirka – Posledné veci

TZ, foto: Ceny Anděl
Témata: Ceny Anděl, Miro Žbirka, Vypsaná fiXa, Prago Union, Ewa Farna, Mirai, 7krát3, nominace

zavřít