Zemřela jazzová legenda, saxofonista Wayne Shorter

Vydáno 03.03.2023 | autor: redakce

Zemřel jeden z nejvýznamnějších jazzových hudebníků Wayne Shorter. Upozornil na sebe působením v Jazz Messengers, následně na trumpetu doprovázel Milese Davise a spolupracoval také s českým kontrabasistou Miroslavem Vitoušem. Bylo mu 89 let.

Zemřela jazzová legenda, saxofonista Wayne Shorter Zemřela jazzová legenda, saxofonista Wayne Shorter

„Dnes ve čtyři hodiny ráno Wayne Shorter poklidně odešel pokračovat ve své obrovské cestě do neznáma. Byl obklopen milující rodinou. Jak by řekl: Je čas si jít pro nové tělo a vrátit se a pokračovat v misi,“ oznámila úmrtí Shortera 2. března jeho rodina.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

O Wayneovi Shorterovi se často mluví jako o jazzovém hudebníkovi, který udával v šedesátých letech minulého století trendy. Poprvé na sebe výrazněji upozornil jako člen Jazz Messengers, následně působil v uskupení Milese Davise. Spolupracoval rovněž s Carlosem Santanou a byl spoluzakladatelem populární sestavy Weather Report, kterou dal dohromady s českým kontrabasistou Miroslavem Vitoušem a Joem Zawinulem.

Shorter se věnoval také své sólové kariéře. Pod hlavičkou Blue Note Records vydal alba Night Dreamer, JuJu nebo Speak No Evil. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let se vydal na turné s V.S.O.P. quintet, který byl revivalem kvintetu Davise, pouze s tím rozdílem, že v roli trumpetisty se představil Freddie Hubbard. Za svou práci saxofonista obdržel dvanáct cen Grammy.

Zesnulý muzikant se několikrát představil také v Praze, ať už v roce 2007 na Pražském jaře či v roce 2013 v rámci svého turné a o další tři roky později také v Brně.

red, foto: FB Wayne Shorter
Témata: Wayne Shorter, Miles Davis, Jazz Messengers, Weather Report, smrt

zavřít