Zpěvák Jožka Černý oslaví koncertem 81. narozeniny a pokřtí knihu o svém životě

foto Zpěvák lidových písní Jožka Černý pózuje 10. března 2022 fotografovi ČTK ve svém domě v Břeclavi.

Praha - Koncertem s cimbálovou kapelou v Betlémské kapli oslaví zpěvák lidových písní Jožka Černý 23. března v Praze své 81. narozeniny a při té příležitosti představí knihu o svém životě. Autorem publikace s názvem Můj kamarád Žudro je hudebník Karel Vágner. Knihu přijde pokřtít herec Jaroslav Satoranský. ČTK o tom za pořadatele informovala Jiřina Šimková.

"Na křest se moc těším. Knihu jsem psal s láskou. Jsme celoživotní přátelé. I když jsem o osm dní mladší a všude na zájezdech mu musím chodit pro pivo, mám ho opravdu moc rád," sdělil Vágner.

Zatímco Černý oslaví jedenaosmdesátiny 14. března, Vágner 22. března. Oba hudebníky spojuje dlouholeté přátelství i úspěšná profesní kariéra. "Já jsem vlastně Jožkovi (Černému) domluvil jeho první zlatou desku u Supraphonu, kterou s ním natočili v Čejkovicích bratři Krčkové, geniální muzikanti z kapely Musica Bohemica hrající lidovou muziku," řekl ČTK Vágner.

Kromě jejich vyprávění zaznamenává publikace také vzpomínky Černého dlouholetých přátel a spolupracovníků, k nimž patří například Miroslav Donutil, Karel Hegner, Lenka Filipová, Václav Hybš, Jaroslav Sapík a řada dalších. O napsání knihy požádalo nakladatelství Vágnera až po jejich osmdesátinách, proto nevyšla při oslavách loňských výročí.

Vágner v knize nepíše pouze jako o interpretovi písní předávaných z generace na generaci, ale například o Černého působení ve fotbalovém klubu AMFORA (AMatérské FOtbalové RArity). "On hrál výborně, byl strašně rychlý křídelní útočník, podle mne mohl hrát klidně divizní soutěž. Když jsme kopali v Rio de Janeiru proti starým pánům klubu Botafogo, trefil to nádherně z dvaceti metrů. Tleskali mu i ti brazilští borci a divili se, že není bývalý reprezentant," vzpomínal Vágner.

Rodák z Čejče u Hodonína Černý prodal přes milion hudebních nosičů. Některé písně jako Za tú horú, za vysokú nebo Když sem šel z Hradišťa se v jeho podání staly hity. Kromě toho, že s cimbálovou muzikou nazpíval stovky lidových písní, má v repertoáru i skladby dechové hudby. Zpíval i se slavnou dechovkou Moravanka a s předními orchestry, k nimž patřil Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů nebo Orchestr Václava Hybše.

Producent, skladatel, zpěvák a podnikatel Vágner hrál v mnoha skupinách a orchestrech, působil v divadle Semafor a v souboru Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Jako kapelníkem spolupracoval například s Evou Pilarovou, Hanou Zagorovou, Petrem Rezkem, Stanislavem Hložkem, Petrem Kotvaldem a řadou dalších. Napsal mimo jiné hudbu k filmu Bota jménem Melichar a k trilogiím Zdeňka Trošky Slunce, seno... a Babovřesky. Je zakladatelem hudebního vydavatelství Multisonic, u kterého vedle Černého vydávali své desky Hana Zagorová nebo Miroslav Donutil.

"Navíc nás spojuje láska k muzice. A pokud bych už mohl trochu bilancovat, je to hudba od folkloru přes dechovku, jazz, swing až po operetní a operní melodie," podotkl Černý k přátelství s Vágnerem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď