shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Memento Mori" Depeche Mode

Makrorecenze "Memento Mori" Depeche Mode

Vydáno: 14.04.2023 14:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: Anton Corbijn

Kdyby Depeche Mode už jen brázdili stadiony a obehrávali staré hity, asi by jim to nikdo neměl za zlé. David Gahan a Martin Gore se ale po smrti Andyho Fletchera vzchopili a přece jen nahráli kolekci "Memento Mori", kterou obecně všichni chválí. Potěšila i pětici redaktorů musicserveru v naší makrorecenzi?

Depeche Mode - Memento Mori
© facebook interpreta
Depeche Mode ani ve svých nejoptimističtějších momentech nebyli veselou kapelou, na novince "Memento Mori" je ale nevyhnutelnost smrti ústředním tématem. Temná kolekce však zasáhla nejen jejich skalní fanoušky, ale i spoustu těch, kterých se hudba formace během jejich kariéry až tolik nedotkla. Pavel Parikrupa svou recenzi, v níž nahrávku ohodnotil devíti body z deseti, ukončil slovy: "Pokud by toto měla být poslední dlouhohrající deska Depeche Mode, nešť. Bylo by to nejlepší a nejstylovější rozloučení a Fletch by byl jistě hrdý." Určitě se najdou i posluchači, které album zcela minulo, nebo se jim prostě jen nelíbí, v naší pětici redaktorů takového ale nenajdete.

Jedna sedmička, dvě osmičky a dvě devítky dávají průměrné hodnocení 82 %, což už nyní ukazuje, že v žebříčku nejlepších desek naší redakce za rok 2023 budou Depeche Mode pořádně vysoko. Co si tedy redaktoři o novince legendární formace myslí?

Pokud byste chtěli mít "Memento Mori" ve fyzické podobě, CD, speciální CD i 2LP koupíte v našem shopu.


Jana Kloučková - Oživnutí na desce, jejímž tématem je smrt (9/10)
Vztah k interpretovi: Patřím k devotees. K Depeche Mode mě kdysi přitáhl mezník "I Feel You" a album "Songs Of Faith And Devotion" je pro mě nejzásadnější ze všech. Dodnes postrádám invenci bývalého člena Alana Wildera, ale skupině fandím pořád.

Vratké období Depešáků pro mě nastalo s těžko stravitelnou deskou "Sounds Of The Universe". Ani následující nahrávky "Delta Machine" či "Spirit" se netočily v přehrávačích devotees opakovaně. Nebyly špatné, ale něco jim do jedinečnosti předešlých scházelo. A snad to nebyla nostalgie.

Novinka "Memento Mori" má příběh, který píše sám život - téma neopomenutelnosti smrti, odchod Andyho Fletchera na věčnost, možná poslední deska osiřelých hudebníků, kdoví. Zafungoval zde těžko popsatelný element, který fanoušci mermomocí hledali v posledních letech. Hudebníci Gahan/Gore si přestali libovat v elektronickém blues a zavzpomínali na to, kým skutečně byli.

Zpěvák Dave Gahan opět přispěl autorsky - znamenitě se mu vydařily písně "Before We Drown" nebo závěrečná "Speak To Me". Spoluhráč Martin Gore kolegu pěvecky vystřídal pouze v barové "Soul With Me", kde ukazuje svůj neuvěřitelně zrající hlas. A pokud jste znejistěli, zda skladba "People Are Good" předznamenává v tvorbě Depeche Mode obrat, DON'T keep fooling yourself. Těšme se na koncert v pražských Letňanech, nastane black celebration!


Kateřina Spacek - Téměř vrchol geniality (9/10)
Vztah k interpretovi: Fanynkou Depešáků jsem snad už od kolébky. V pubertě má láska k téhle kapele vzrostla ještě o něco více a dodnes na ni nedám dopustit.

Je skutečně "Memento Mori" poslední deskou Depeche Mode? Pokud ano, slza ukápla. Pokud ne, ukápla i tak, protože tahle nahrávka je svým způsobem návratem do osmdesátek a především vzpomínkou na zesnulého Andyho.

Patnáctá řadovka, která se nese v černobílém duchu, byla do světa vyprovozena klipem k songu "Ghosts Again". Milovníci Bergmana zde poznají narážku na "Sedmou pečeť", kde středověký rytíř hraje šachy se samotnou Smrtí. V tomto případě je to duo Gahan - Gore. Ale zatímco tihle Duchové mají poměrně veselý rytmus, naprostým opakem je druhá zveřejněná píseň "My Cosmos Is Mine", jejíž temnota mě pohltila natolik, že mi po svém vydání hrála několik hodin v kuse. Tehdy jsem se "Mementa Mori" nemohla dočkat. A čekání se opravdu vyplatilo, protože tenhle možná finální počin této legendární (dnes už) dvojice rozhodně nepatří mezi slabší položky její diskografie. Právě naopak.

Člověka by ani chvíli nenapadlo, že jsou tu Depeche Mode s námi už přes čtyřicet let. Gahanův hlas je zde snad i přesvědčivější než kdy jindy, ale i Gore se překonal v dojemné "Soul With Me", která balancuje na pomezí desek "Black Celebration" a "Violator". Možná může "Memento Mori" někdo považovat za průměr, pro mě ale jako celek představuje téměř vrchol geniality.


Jiří V. Matýsek - Depeche Mode se vrací ke své trademarkové temnotě (8/10)
Vztah k interpretovi: Pasivní fanouškovství. Depeche Mode bývali dlouhá léta na okraji mého posluchačského zájmu, postupně mě ale jejich hudba přitáhla a proměnila se v jakousi vstupní bránu do světa elektroniky. Samotní Depešáci se tak postupně stali součástí mých "hudebních jistot", k nimž se pravidelně vracím.

Poslední zhruba jednu a půl dekády - od "Sounds of the Universe" - byla pro mě tvorba Depeche Mode spíše bezvýrazná. Desky "Delta Machine" i "Spirit" jsem zaregistroval, slyšel a v podstatě odložil. U "Memento Mori" to bude jinak. Silný impuls v podobě smrti Andyho Fletchera, jakkoliv album vznikalo zpočátku i s ním, dokázal opět vzkřísit staré dobré Depeche Mode. Tady už se netápe a nehledá, dvojice Dave Gahan a Martin Gore, s pomocí dalších autorů, překvapivě dokázala poskládat velmi sevřenou kolekci, která ukazuje, že Depešáci jsou stále kapelou, která má co říct. "Memento Mori" je deska smutná, melancholická - "nakonec z nás stejně zase budou jenom duchové" zpívá se tu - ale nakonec stále tepající taneční energií. A pak je tu ta temnota. Když se hned na začátku nahrávky v "My Cosmos Is Mine" rozjedou rozostřené elektronické plochy a Gahan text spíše sugestivně deklamuje, běží mráz po zádech.

Zvuk chvályhodně zaplul zpátky k synťákům a i díky tomu takové kusy jako "Always You", "Ghosts Again" nebo "Never Let Me Go" (která se skutečně vrací hodně ke kořenům formace, jen přidává rozskřípanou kytaru) působí vlastně moderně. Jeden ze zásadních spolků synthpopu se paradoxně veze na moderní synth-waveové vlně a ukazuje mladším kapelám, jak se to má dělat. A pro jednou to není retro, ale naopak výrazně aktuální muzika, která potvrzuje svoji nadčasovost. Pokud se Depeche Mode loučí, je to skutečně loučení ve velkém stylu. Obzvláště po nemastných-neslaných předchozích albech. "Všechno je špatně," říká latinský nápis na čtvrté straně vinylového vydání. Tady je to naštěstí přesně naopak.


Dan Hájek - "Memento Mori" v depešácké diskografii reflektuje mnohé (8/10)
Vztah k interpretovi: Po náhlém úmrtí Andyho Fletchera jsem osobně čekal, že přijde spíše konec jedné legendy. Ale ona povstala mnohem silnější.

"Memento Mori" má v sobě zakódováno mnoho jakýchsi ale. Většině nejen zarytých fanoušků neunikne fakt, že onen hodně, místy až dotěrně minimalistický zvukový design není na první poslech tolik přístupný a že tempa písní i nadále zůstávají spíše střídmá. Stejně tak je jasné, že Martin Gore hudebně čerpá z mnoha etap fungování Depeche Mode, kdy se místy záměrně vrací někam až na úplný začátek kapely, do dob s Vincem Clarkem, kdy na pár krátkých momentů až zmate, že zní téměř jako Erasure.

Novinka také v nemalé míře vychází z důmyslnosti "Ultra", její naléhavosti, sevřených témat (všimli jste si třeba, že "Memento Mori" je ve svém důsledku jejich nejangažovanější kolekcí?) a kompaktnosti celku. Dave Gahan v sobě vykřesal novou, až démonickou energii a zase si vás v jednotlivých linkách povodí přesně do těch niterných zákoutí duše, čímž upomene na "Songs Of Faith And Devotion". Skvělou volbou byla úzká spolupráce během vzniku materiálu s Richardem Butlerem z The Psychedelic Furs.

K mým soukromým favoritům patří kraftwerkovská paráda "People Are Good", emočně napjatá "Speak To Me" nebo "Wagging Tongue", ve které skvěle fungují a doplňují se vokály ústřední dvojice. Nad nimi se pak ještě povznáší až krystalická oduševnělost v "Soul With Me", do které Martin vytesal všechny pocity z Andyho odchodu. Troufnu si tvrdit, že to je emociální zlom celého opusu. "Memento Mori" sice nepřináší nějakou dramatickou proměnu, jež je spojována hlavně se zmíněnou kolekcí "Ultra", avšak ukazuje, že ani tato nahrávka nemusím být oním posledním vyřčeným slovem. Naděje na ní je totiž stále patrná.


Tomáš Rozkovec - Temnota dostala svůj tvar a obraz (7/10)
Vztah k interpretovi: Z počátku velmi odmítavý - vždyť v osmdesátkách hořela válka mezi fanoušky metalu a 'depeš'. Já tenkrát Depešák rozhodně nebyl a vlastně jím nejsem dodnes. Nicméně nyní se už s touto kapelou kamarádíme a uznávám její hudební přínos.

Jak posuzovat album kapely, která po letech přinese svým posluchačům nahrávku zahrnující je svým omen nomen soundem a skladbami, které by mohly být součástí jejich starších desek? Mnohé skupiny se o pokoušely o totéž. Chtěly navázat na to úspěšné, čím se proslavily před drahnými lety. Je to však věc ošidná a může dopadnout všelijak. Aniž bych chtěl jmenovat, mnohým se to příliš nevyplatilo a po nadějích přišlo smutné vystřízlivění. Na stejné platformě nyní stojí Depeche Mode a já jim naštěstí musím zatleskat. Jejich retro skluz mi nevadí, leč mám výhrady k aranžím. Ty kolísají od temných či zachmuřelých, místy téměř floydovských, až po ty jednodušší a jasnější, hrající si jen jakoby s linkou demoverzí.

Nicméně samotný obsah mě baví. Jak už samotný obal symbolizuje oním zrcadlovým překlopením, tak úzká je linie mezi vlastním bytím a nebytím. Doslova a do poslední noty nevíš ani dne ani hodiny. Tak na mě působí i celá nahrávka. Pod zdánlivě a po mnoha letech opět veselými (tanečními) hudebními nápady se skrývá hodně temnoty, smutku a zároveň smíření. Předchozí kolekce se mi zdály mnohem depresivnější, bez naděje.

Jistě, DM na novince až překvapivě vytáhli veškeré své hudební a skladatelské zbraně, které v minulosti používali. Ale v případě smrti nejbližšího se to vyloženě jako ospravedlnění a narovnaní vztahů přímo nabízí. Dá se tak říci, že prim zde hrají osmdesátkové klávesy, tak jak to bylo zvykem na prvních albech. Lehce ubylo kytary a vůbec elektrobluesových prvků. Gahanův hlas sahá až do rejstříku z let, kdy vedli jako ještě čtyřčlenná kapela hitparády. To bylo ještě dvacáté století...

Co si budeme. Tato nahrávka je reminiscencí. Ale velmi zdařilou. Má v sobě jistý X-faktor, který se přiklání k vyššímu hodnocení. Má-li to být poslední album Depeš, pak kapela končí s grácií. Za mě je to vůbec nejlepší deska od dob "Ultra".

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Depeche Mode se loučí s érou desky "Memento Mori". V "People Are Good" hledají to dobré v nás (06.04.2024 08:00)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu