Hlavní obsah

RECENZE: Nová rafinovaná agresivita kapely Gaia Mesiah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svém čtvrtém albu na to šla pražská kapela Gaia Mesiah trochu jinak než dříve. Po více či méně úspěšných pokusech dostat na studiovou nahrávku svou vyhlášenou koncertní nespoutanost byla rafinovanější. Skladby jí vyztužila, ale lacině ji na odiv nevystavila. Nechává ji projevit se jaksi mimoděk. Vlnobytí je i díky tomu nejlepším albem skupiny.

Foto: archiv kapely

Kapela Gaia Mesiah vydala své čtvrté album.

Článek

Když si pustíme všechny desky rockového kvarteta, v němž tři čtvrtiny osazenstva tvoří ženy, dostane se nám učebnicového příkladu profesního růstu. Od divokých počátků, v nichž pro ně bylo cílem pohltit živelností a energií všechno včetně sebe sama, se zklidňovalo a počalo na svých deskách důsledněji pracovat s aranžemi i zvukem.

Vrcholu v těch disciplínách dosáhlo právě na Vlnobytí. Jistě i proto, že je produkoval baskytarista Josh Stewart, jenž je od začátku spoluautorem příběhu kapely. Jako její člen ji dobře zná, současně došel do stadia, kdy je schopen jí vetknout své aktuální vnímání rocku. Respektuje v něm staré časy, inspiruje se hudbou šedesátých až devadesátých let, přijímá jen to lepší z ní a rockovou syrovost bere jako samozřejmost.

Jakkoli legitimní je to u této skupiny očekávat, nejsou na desce skladby od začátku do konce divoké. Na to je už příliš dospělá. Hned v úvodní River (Letter from Mama) naznačuje, že se písně v základu ponesou ve středním tempu. Otvírák je valivá náladovka, zatímco následující Follow Me míří do rockových sedmdesátek a baví na ní hezká baskytarová linka.

Foto: archiv kapely

Obal alba Vlnobytí.

Citlivost pro dynamiku prokázala ve vokálně pečlivé Hangmans Rope nebo česky zpívané LaLuna. Plán je houpavá písnička přitažlivá i díky řadě jiných zvuků, které v ní jsou, Shining zdobí hispánský motiv a hřmící kytarový refrén, Beautiful Life je naopak skoro až relaxační, uklidňující.

V písních podávají všichni vynikající výkony. Zpěvačka Marka Rybin má v hlase cit, a byť se jeho barvou výrazně nevymyká obvyklostem, je pevnou oporou sestavy. Kytara Santy Morelly je v dobrém smyslu slova nervní a současně pracovitá i pečlivá, na desce přítomná tak akorát, baskytarové linky Joshe Stewarta jsou hravé i sebejisté a bicí Miši M. vpřed ženoucí. Každý ví, jaký je jeho úkol, i co a proč dělá.

Gaia Mesiah vedle sebe položila písně s texty anglickými i českými. Ano, pořád platí, že ty anglické jsou stylovější. České se ale také nestydí, především proto, že jsou funkční a nekradou písním napětí. Jejich tvůrci koneckonců pracovali s jejich náladou a znělostí více než s obsahem.

Vlnobytí je velmi dobrá rocková deska. Natočila ji kapela, která s každým novým počinem nabírá na síle a ví už, jak zacházet se svou nespoutaností na pódiu a jak ve studiu.

Gaia Mesiah: Vlnobytí
vl. náklad, 49:24
Hodnocení: 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Excellent Mistake - Gaia Mesiah [CD]

Reklama

Související články

Gaia Mesiah: Věříme, že se vrací síla rocku

Čistá rocková hudba, plod pozitivní energie a uměleckého i lidského souznění. Tak by se dala popsat deska Vlnobytí, čtvrtá v diskografii pražské čtveřice Gaia...

Výběr článků

Načítám