Zemřel kanadský písničkář Gordon Lightfoot, bylo mu 84 let

ČTK ČTK
2. 5. 2023 9:26
Kanadský zpěvák Gordon Lightfoot zemřel v 84 letech v nemocnici v Torontu. Toto úterý o tom informovala tamní zpravodajská společnost CBC i další média. Po boku Neila Younga, Leonarda Cohena nebo Joni Mitchell byl Lightfoot považován za jednoho z největších kanadských písničkářů.
Gordon Lightfoot měl otisk také v české hudbě, jeho skladby zpívali František Nedvěd, Michal Tučný či Wabi Daněk.
Gordon Lightfoot měl otisk také v české hudbě, jeho skladby zpívali František Nedvěd, Michal Tučný či Wabi Daněk. | Foto: ČTK

Svůj otisk měl Lightfoot také v české hudbě, jeho skladby zpíval například František Nedvěd, jehož hit Devatenáct složil původně Lightfoot jako If You Could Read My Mind. Nedvědovo Řemeslo je pak původně Lightfootova skladba Sundown. Hudbu kanadského tvůrce přebírali i Michal Tučný, Wabi Daněk nebo Martin Žák.

Obě Nedvědem převzaté písně pocházejí z vrcholu Lightfootovy slávy v 70. letech minulého století. Ačkoliv jeho popularita v dalších dekádách povadla, nadále se těšil úctě, například od Boba Dylana.

Jeho životu nikdy nechybělo drama, píše časopis Variety.com. K Lightfootově osobě se už od 70. let vázaly spekulace o mimomanželských poměrech, ale také skutečné, v některých případech vážné zdravotní potíže. Navzdory těm hudebník nepřestával koncertovat ani ve svých 80 letech.

Lightfoot byl mimo jiné držitelem 17 kanadských hudebních cen Juno, získal také pět nominací na americkou Grammy, doplňuje agentura Reuters.

Narodil se roku 1938 v kanadské Orillie v provincii Ontario. Ačkoliv ve škole byl nadějným sportovcem, jako teenager se stále více soustředil na hudbu. Hudbu studoval nejdříve v Torontu a poté v americkém Los Angeles, kde se konkrétně věnoval jazzové skladbě.

Do Toronta se vrátil v 60. letech, kdy se uplatnil na místní scéně v kavárnách a barech ve čtvrti Yorkville.

Gordon Lightfoot zpívá jeden ze svých největších hitů The Wreck of The Edmund Fitzgerald, záznam z roku 2000. | Video: Image Entertainment
 

Právě se děje

Další zprávy