shop.musicserver.cz
Skillet, Like A Storm, Eva Under Fire, Forum Karlín, Praha, 6.5.2023

Skillet svým novým písním nevěří. V Praze hráli na jistotu

Vydáno: 10.05.2023 10:30 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Americká skupina Skillet patří společně třeba se Switchfoot nebo Trinity k předním zástupcům takzvaného křesťanského rocku. A na rozdíl od svých kolegů jezdí do České republiky v posledních letech poměrně pravidelně. Dávalo tedy smysl vypravit se na ně znovu? Jak pro koho. Potěšil ale objev Eva Under Fire.

Live: Skillet

support: Eva Under Fire, Like A Storm
místo: Forum Karlín, Praha
datum: 6. května 2023
setlist: Feel Invincible, Rise, Surviving The Game, Legendary, Awake And Alive, Back From The Dead, Hero, Not Gonna Die, Whispers In The Dark, Psycho In My Head, Anchor, Comatose, Undefeated, Finish Line, Monster, Rebirthing, The Resistance
Fotogalerie

Drobné zklamání čekalo první květnový víkend roku 2023 na všechny hledače nových, netradičních zážitků. Nejprve se v O2 areně ukázalo, že show "Ovo", tedy "Vejce", nepatří v portfoliu Cirque du Soleil k nejvydařenějším představením v jejich portfoliu. Staví totiž na stejných základech jako třeba "Alegría" nebo program věnovaný Michaelu Jacksonovi, respektive filmu "Avatar". Nepřináší už ale bohužel nic nového, takže pokud už jste měli možnost vidět typicky groteskní vizuální humor, nádherné kostýmy a práci na hrazdě, lanech či trampolínách v jejich podání někdy dříve, bude vám možná po zhlédnutí aktuálního a spíše na děti zaměřeného hmyzího karnevalu "Ovo" trochu líto vynaložených peněz. A ani akce v nedalekém Foru Karlín nepatřila mezi nejpamětihodnější. Ačkoliv...

Eva Under Fire, Forum Karlín, Praha, 6.5.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Eva Under Fire není zrovna nejznámější jméno na rockové scéně, ke Skillet se ale nabroušená hudba s klasickou písňovou strukturou skvěle hodí. Výborný zvuk dával vyniknout ostrým riffům i správně říznému zpěvu Amandy "Evy Marie" Lymberg, která si vlasy obarvila, jak trendy velí, raději hned pěti barvami. To abyste ji mezi Alyssou, Hayley a dalšími divoženkami vždy bezpečně poznali.

Fanoušci přišli včas a formaci z amerického Detroitu výborně podpořili. Set to byl skvělý a nezbývá než dodat, že Halestorm by se měli mít na pozoru. O Eva Under Fire ještě uslyšíme. A to i díky vynikající loňské studiovce "Love, Drugs & Misery", na které skupina kromě řady poloh vyzkoušela dokonce i předělat "With Or Without You" od U2.

V pauze potěšili Linkin Park ze záznamu - osazenstvo si rádo vyzpívalo refrén "Numb" spolu s Chesterem. Jestlipak už všichni vědí o tom, že na hudební dráhu se pod pseudonymem RVRND právě vydal jeho syn Draven Bennington?

Like A Storm, Forum Karlín, Praha, 6.5.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
"Ahoj Praho, jak se máte?", pozdravili na úvod svého vystoupení Like A Storm. A nebyla to ani zdaleka poslední česká slovíčka, která si na své taháky napsali. A k tomu přinesli i banner s českou vlajkou. Poctivost, s jakou ke svému koncertu v našich končinách přistoupili, je jistě příkladná. Potěšila i procházka davem během "TNT". Bez debat to jsou velcí sympaťáci.

Škoda jen, že s podobnou precizností nepracují i na své hudbě. Ta je totiž, žel, na úrovni, která bude v nejbližších letech stačit leda na odpolední slot na nejmenším pódiu na Nova Rocku a jemu podobných festivalech. A ještě smutnější je to, že ačkoliv prostor u mikrofonu dostává hned trojice z celkového kvarteta, výrazný a zapamatováníhodný vokál nemá ani jeden z nich.

Existuje vůbec lepší bubenice na rockové scéně než den před koncertem na trdelníku si pochutnávající Jen Ledger? Co report ze Skillet, to nutná zmínka o neuvěřitelném výkonu rodačky z britského města Coventry. Kdykoliv na ni během jejich hraní zaostříte, vždy si všimnete razance, přesnosti a obdivuhodné energie, která z drobné muzikantky sálá na všechny směry. Není divu, že kromě působení v americké, křesťansky rockové kapele rozjela i vlastní kariéru.

Skillet, Forum Karlín, Praha, 6.5.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Skillet svůj set odpálili hitem "Feel Invincible" a okamžitě nastolili atmosféru, ve které fanoušci zpívají a hrozí pěstmi ve vzduchu spolu s nimi. Ve třetí "Surviving The Game" se frontman John Cooper proměnil skoro v komiksového záporáka Whiplashe, to když si místo elektrických titanových bičů vzal podobně vypadající konstrukci s oxidem uhličitým a postavil se fotografům do heroické pózy. A jen co mu mačkači spouští vyklidili pit, vydal se při "Legendary" pozdravit své věrné v prvních řadách.

V "Awake And Alive" se zase tradičně objevil hostující violoncellista, avšak zejména v úvodní části písně, v níž ostatní nástroje nebouřily naplno, bylo znát, že s přibývajícími léty je správná intonace pro Coopera stále obtížnější. V exponovaných skladbách to tolik slyšet není, ale když má skutečně zpívat, začíná jeho hlas nepříjemně chrčet a chraptět.

Skillet, Forum Karlín, Praha, 6.5.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Slyšet to bylo i v baladě "Anchor", což je sice pro skupinu netypická a tedy zajímavá věc, publikum ji navíc doplnilo také světýlky svých mobilů, a vytvořilo tak pěknou atmosféru, John ji ale zpívat vážně nemůže. Nešlo přeslechnout, jak moc se v ní jeho hlasivky trápí.

To bylo ale fanouškům skandujícím jméno formace úplně jedno. Ti byli rádi za oprášení singlů "Hero", "Not Gonna Die" nebo "Whispers In The Dark". Vousatý zpěvák k tomu přihodil svůj léty neměnný proslov o svém obdivu k Ježíši Kristovi, a jak večer pokračoval, začala se do hlavy vkrádat nechtěná myšlenka - vždyť je to zase úplně stejné jako minule. Ačkoliv se kapela v rozhovorech kasá zkoušením nových věcí (aktuálně to jsou třeba trapové hi-hatky), naživo se ráda vrací k tomu, co jí funguje léta, a svou show inovuje minimálně.

Skillet, Forum Karlín, Praha, 6.5.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Setlist o pouhých sedmnácti položkách je jedna věc, když se ale podíváme na písně z loňské studiovky "Dominion", respektive její rozšířené verze "Dominion: Day Of Destiny", najdeme v programu pouhé dva kusy z novinkové kolekce, přičemž "Surviving The Game" už mohli příznivci slyšet loni v Hradci Králové. Chtě nechtě si tak tedy musí fanoušek skupiny položit otázku, zda mu vynaložené náklady za takřka stejný repertoár jako na Rock For People vůbec stojí.

Ve Foru Karlín totiž dostal skoro totéž, jen s o fous lepším zvukem. Dokonce i pořadí songů zůstalo skoro stejné jako v červnu, přibyly v něm pouze "Psycho In My Head", "Finish Line", už zmíněný "Anchor" a také "Undefeated", v němž se Seth Morrison pustil do kytarového sóla. Ze seznamu naopak vypadla titulní "Dominion".

Je to dost na to, aby návštěvníkům stálo za to platit dvakrát za prakticky totožný, byť dobrý koncert? Na to už si musí každý odpovědět sám.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- "Čisté zlo," kritizuje frontman Skillet potratovou hymnu Demi Lovato (25.01.2024 12:14)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Halestorm si do Prahy vezou velmi speciální hosty (05.06.2023 14:07)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Fotogalerie: Koncert skupiny Skillet zachycený objektivem fotoaparátu (10.05.2023 08:54)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 Bono AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu