shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 19. týden 2023

České žebříčky pokračují v letargii. Rappery neohrozili Divokej Bill ani Ed Sheeran

Vydáno: 18.05.2023 18:05 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: Ondřej Pýcha

Pro milovníky hitparádových soubojů a přesunů je pohled do českých žebříčků týden co týden nudnější záležitostí. Miley Cyrus zvítězila s "Flowers" v rádiích počtrnácté za sebou, Calin a Viktor Sheen dosáhli v pořadí alb s titulem "POPSTAR" na třinácté prvenství. Do top desítky zasáhly alespoň dvě novinky.

Miley Cyrus - Flowers
© Columbia Records
RÁDIA - Ani tento týden nemůžeme ohlásit na čele rádiového žebříčku změnu. Miley Cyrus se s hitem "Flowers" usadila ve vedení začátkem února a od té doby nenašla přemožitele. Už čtrnáctkrát za sebou.

O další stupínek si polepšili němečtí ClockClock. Trio z Mannheimu, které tvoří zpěvák Bojan Kalajdzic a DJové Fabian Fieser a Mark Vonsin, minule zásluhou songu "Someone Else" poprvé vystoupalo na medailové příčky, konkrétně na bronz. Nyní svoje maximum stříbrem opět posouvá. Měla by se mít pro příště na pozoru i královna Miley?

Další ze svých mnoha pódiových umístění přidávají Chinaski, jejichž trvalka "Měl bych si boty zout" bere ve svém třicátém kole číslo tři. Linkin Park zůstali s "Lost" čtvrtí, Poetika ztratila se singlem "Půlnoc" hned tři pozice a musí se tentokrát spokojit s pětkou.

Pět kol stačilo na postup do elitní desítky Edu Sheeranovi. Skladba "Eyes Closed" uvádějící hudebníkovu novou studiovku "−", o které bude zmínka i v albové části hitparád, poskočila z jedenáctky na číslo osm.

A novinky? Pokud čekáte, že se ve výčtu stovky nejhranějších písní u nás objeví alespoň jedna, pak naše dramaturgy přeceňujete.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Miley Cyrus - Flowers
  2. ClockClock - Someone Else
  3. Chinaski - Měl bych si boty zout
  4. Linkin Park - Lost
  5. Poetika - Půlnoc
  6. Pink - Trustfall
  7. Lewis Capaldi - Forget Me
  8. Ed Sheeran - Eyes Closed
  9. George Ezra - Dance All Over Me
  10. Sam Smith - I'm Not Here To Make Friends


Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
© Mike Roft Records
ALBA - Před týdnem zabrali tuzemští rappeři v první desítce rovnou devět míst, tentokrát je to díky dvěma novinkám mimo žánr jen osminásobné zastoupení. Nic se nezměnilo na prvenství dua Calin a Viktor Sheen s deskou "POPSTAR" ani na stříbru ostravského Hard Rica a jeho nahrávky "Secret Eyes". Na trojku si polepšil Sheen s předloňskou sólovkou "Příběhy a sny", která v popředí boduje dlouhých čtyřiasedmdesát týdnů.

Pojďme se však raději zaměřit na zmiňované čerstvé položky top ten. O tu výše postavenou se postarala úvalská formace Divokej Bill, která letos slaví čtvrt století existence. Nová studiovka "Bazilišek" vyšla šest let po předešlé řadovce "Tsunami". "Většina písní je skutečně melodicky silná, zapamatovatelná, a člověk tak má chuť se k desce stále vracet," shrnul v pochvalné recenzi Milan Menčík.

Deváté místo alba "−" může být zklamáním pro fanoušky Eda Sheerana. Britský muzikant totiž ještě v nedávné minulosti žebříčky válcoval, nejvyšší pozice dosáhl i s předchozím počinem "=" v roce 2021. Nadvláda rapu je ale rok od roku výraznější a ani někdejší písničkářský fenomén už v konkurenci hvězd nejmladší generace z hlediska počtu přehrání neobstojí.

Zástupce slovenské rapové školy Majk Spirit odstartoval s titulem "PLAYLIST" na čtyřicátém osmém řádku a poslední novinku najdeme až na chvostu pořadí, konkrétně na devadesáté sedmé příčce. Jde o dosud nevydaný živák Karla Kryla s příznačným názvem "Plzeň '90".

Top 10 - alba:
  1. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  2. Hard Rico - Secret Eyes
  3. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  4. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny (217 Twins Edition)
  5. Calin - POPSTAR
  6. Ektor - Detektor III
  7. N Divokej Bill - Bazilišek
  8. Viktor Sheen - Černobílej svět
  9. N Ed Sheeran - −
  10. Viktor Sheen - Barvy

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 19. najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády (18.04.2024 10:00)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Český hudební trh v roce 2023 opět rostl, zájem o vinyly dosáhl svého stropu, překvapili Linkin Park (04.04.2024 15:00)
- Nejdřív Benson Boone, teď Artemas. Český digitální žebříček ukazuje, že pop se vrací do hry (04.04.2024 08:00)
- Publicistika: Český rap v roce 2023 (02.04.2024 08:00)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu