ROZHOVOR | Lety Mimo: Ve světě vládne přesycení z hudby. Je všude a zadarmo

Vydáno 17.05.2023 | autor: Tomáš Kocian

Lety Mimo slaví dvacet let od vydání debutové desky Spacepunk. K tomuto výročí se kapela rozhodla nahrát album Re:Fresh, které bilancuje její působení na hudební scéně. "Změnilo se za tu dobu úplně všechno," hodnotí zpětně kytarista Mirek Cvancinger. Jeho slova potvrzuje i Lukáš Klofec. "Dnes musíte dát hodně prostředků do reklam, správného zacílení, PR...," vypočítává s tím, že ve světě dnes vládne přesycení z hudby. Vyjma alba jsme si povídali také o spolupráci s Davidem Kollerem a Tomášem Břínkem alias TMBK.

ROZHOVOR | Lety Mimo: Ve světě vládne přesycení z hudby. Je všude a zadarmo ROZHOVOR | Lety Mimo: Ve světě vládne přesycení z hudby. Je všude a zadarmo

Na podzim jste vydali album Re:Fresh,  což je taková bestoffka k více než dvaceti letům na hudební scéně. Co se za ty dvě dekády podle vás změnilo?
Cvanc: Řekl bych, že uplně všechno - ale vážně, největší změnu pociťuju s nástupem sociálních sítí. S tím, že člověk musí být neustále online a vše sdílet a dávat na Instagram, Facebook a podobně. Dřív se vytiskly plakáty na koncert, hrálo se a hotovo.
Looky: Hodně se změnil taky vztah lidí k hudbě. Před dvaceti lety byl po ní ještě jakýsi hlad, ale dnes mám pocit, že vládne přesycení. Hudba je všude a je zadarmo. V podstatě musí hudebník platit za to, aby ho někdo slyšel. Abyste se  jako hudebník dostal do nějakých algoritmů, tak musíte dát hodně prostředků do reklam, správného zacílení, PR atd., jinak to skoro nikdo neuslyší. Případně to musí být ultra hrozný bizár. Pak je šance, že to půjde samo virálně.

Deska Re:Fresh není prvním bilancováním. Již v roce 2004 jste vydali album 10 let Letů od prvního letu. V čem je aktuální bilancování jiné?
Cvanc: V tom roce 2004 to byla trochu znouzecnost. Měli jsme podepsanou smlouvu s BMG na tři desky v určitém časovém úseku. Na tu třetí jsme ale neměli dost nového materiálu, tak jsme natočili bilancující živák. Na novém albu je pět starších věcí, čtyři novinky, jedna předělávka a remixy. Takže to není klasická best off. Celá deska vznikla na základě spolupráce s producentem Lukasem Midubem, se kterým jsme začali předělávat staré samply do nového hávu a šlo to tak dobře, že vznikly i nové věci.

Lety mimo v pražském Rock Café pokřtili album Re:Fresh

Looky: Já Re:Fresh ani nevnímám jako bilancování. Prostě jsme jen chtěli udělat nový zvuk našim starším písničkám a nechat vzpomenout na náš dřívější taneční feeling. K tomu jsme přidali nové věci a zjistili jsme, že vlastně „modernizujeme“ tak, že děláme 80’s retro. To nám přišlo docela super

Už potřetí v řadě se vám povedlo vybrat peníze na desku pomocí crowdfundingové kampaně na hithitu. Nesvazuje vám ruce při nahrávání nějaký tlak, případně závazek k vašim fanouškům, nebo je to naopak forma, kterou vítáte?
Cvanc: Je to spíš forma, kterou vítáme. Nikdy se nevybere taková částka, že by se za to dala zrealizovat celá deska od základu i s nahráváním, masterem a tak. Většinou se vybere na výrobu fyzických nosičů. Je to taková forma předplatného.
Looky: Je naprosto úžasné, že máme pořád takové fanoušky. Neskutečně si toho vážíme. Uvědomuju si, že to není samozřejmost.

Když tak poslouchám vaši tvorbu, říkám si, co je vám blíže? Kytary, nebo synťáky?
Cvanc: Mně jsou určitě poslední dobou bližší synťáky. Což je vzhledem k tomu, že jsem kytarista, trochu paradox.
Looky: To jsou takový vlny. Asi bych nechtěl žít pořád v jednom ročním období. Mám rád léto u vody, ale i zimu na horách, a že se u nás střídá elektronika a syrovost, je pro nás asi přirozené.

Jak došlo k vaší spolupráci s Davidem Kollerem, kterému jste předskakovali na turné?
Cvanc: Nebylo to úplně turné. Nakonec se odehrály tři koncerty. Z technických důvodů jich nešlo odehrát víc, turné bylo po menších sálech a na některá pódia se tři bicí soupravy prostě nevešly.
Looky: My jsme se zúčastnili soutěže o remix Lucie Šrouby do hlavy, kde jsme sice neuspěli, ale tu skladbu jsme zařadili na desku a do playlistu. Uvědomili jsme si, jak nás Lucie vlastně všechny v začátcích ovlivnila. Navíc se nám hodně líbí Davidova nynější tvorba, tak jsme brali jako velkou čest.

Je možné, že si ještě někdy zahrajete s Tomášem Břínkem, momentálně známým jako humoristickým kolážistou TMBK, který s vámi v minulosti hrál a objevil se s vámi na podiu i jako host před lety?
Cvanc: Tak Gerry s náma nahrál i jednu desku (Válka světů) a zhruba tři roky byl člen kapely a normálně s námi koncertoval. Jestli se s námi objeví na podiu nevíme, on je teď děsně slavnej a nemá čas.
Looky: I kdyby bylo domluveno, tak bych si netroufl říct, že se tak stane! Možná se někdy objeví na pódiu naopak naprosto nečekaně.

Blíží se čas letních festivalů. Kde vás bude možné v létě vidět?
Cvanc: Tak třeba Festová Lipnice, Rock for People, Funkin, Barvy léta, Benátská noc, Keltská noc, Brod 1995...

Text: Tomáš Kocian, foto: Martin Šoltys, Martin Šimral
Témata: Lety Mimo, Re:Fresh, Mirek Cvancinger, Lukáš Klofec, TMBK, rozhovor

zavřít