shop.musicserver.cz
Macklemore - Ben

Macklemore udělal z nahrávky "Ben" udržovací album

Vydáno: 18.07.2023 08:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Jake Magraw

Ještě než se Macklemore vydá se svou nejnovější show například na hlavní scénu Colours Of Ostrava, Szigetu nebo na berlínskou Lollapaloozu, musíme se společně podívat na to, co nového se rozhodl světu říct na své v pandemii připravované třetí, ryze sólové desce "Ben". Není toho totiž vůbec málo.

6/10

Macklemore - Ben

Vydáno: 3.3.2023
Celkový čas: 54:03

Skladby: Chant (feat. Tones And I), No Bad Days (feat. Collet), 1984, Maniac (feat. Windser), Day You Die (feat. Sarah Bartel), Heroes (feat. DJ Premier), Grime, I Need, Lost / Sun Comes Up (feat. Jackson Lee Morgan), Faithful (feat. NLE Chopa), Tears, Sorry (feat. Livingston), God's Will (feat. Vic Daggs II), I Know (feat. Charlieonnafriday), Tail Lights (feat. Morray)

Vydavatel: Bendo

Uteklo to. Je to už skoro šest dlouhých let, co Macklemore po skončení spolupráce s Ryanem Lewisem vydal svou poslední studiovku "Gemini". Na té se, stejně jako na těch předchozích, mimo jiné řešilo, jestli se rapper ze Seattlu snaží být ve svém žánru více klaunem a hitmakerem, nebo zda mu jde o vážnější sdělení. A podle témat, ke kterým se přikláněl právě na "Gemini", to vypadalo, že první varianta je mu bližší. Ostatně přiznával to svého času i v rozhovorech.

Neveselý vývoj světa v posledních letech ale zapříčinil, že na novém albu "Ben" znovu přináší obě své tváře. Technicky vzato je možné to dílo rozetnout po první třetině na dvě části a přiklonit se k té, která je vám bližší.

V úvodu kolekce se totiž pokračuje v hitové krasojízdě. Žádný z už vydaných nebo případně teprve chystaných singlů tady nemá instantní líbivost megahitů "Can’t Hold Us", "These Days" nebo "Downtown", to je třeba říct hned ze startu. Pokud vás ale od autora baví i méně třaskavé kousky typu "Glorious", "Dance Off" nebo "White Walls", pak už máte z čeho vybírat.

Dnes už čtyřicátník si do svých slok zve lidi, kteří mu rádi zazpívají ryze popový refrén, a jeho desku tak dostanou k lidem. Tudíž například "Chant" nebo "No Bad Days" jsou skladbami, na nichž další rapperův komerční úspěch do velké míry stojí. K oběma z nich navíc vznikly pěkné videoklipy, přičemž zejména ten druhý zmíněný je podobně kouzelný jako jízda s dnes už bohužel nežijící babčou v "Glorious".

Na druhou stranu jsou to ale právě tracky z první třetiny alba, u nichž se při poslouchání textů budete chytat za hlavu. Otec tří dcer se v nich zase jednou dojímá sám nad sebou, rozjíždí egotripy ve stylu "začínali jsme na nule a teď plníme stadiony" a jako celek je to tak bohapusté chvástání, že máte chuť to místy úplně vypnout.

Kdyby to aspoň bylo nějak lyricky zajímavé a dalo se těch rýmů pár vypíchnout, bylo by to v pořádku. Bohužel toto nikdy nebyla protagonistova silná stránka a i na svých starších řadovkách se mu většinou v písních povedl maximálně jeden dva rýmy, nad nimiž jste spokojeně pohladili bradu, ale tím to většinou haslo.

"I was supposed to be a one hit ringer, now i got too many rings and not enough fingers" ze singlu "Chant" tak budiž jedním z mála příkladů, které tady stojí za to ocitovat. Jinak je to bída.

Popové smyčky a líbivé melodie se ale trochu zbrzdí, když se ve stopáži dostanete za první třetinu. A to dokonce tak moc, že ryze hudební část se v naprosté většině zbytku nahrávky stane naprosto nevýraznou. Tím spíš ale na povrch začnou lézt skladby, v nichž už takříkajíc o něco jde.

Třeba v "Heroes" Macklemore vzpomíná, jak v pubertě poslouchal N.W.A, prodával trávu a jeho hrdiny byli kriminálníci, zatímco teď se svýma holkama kouká na Olafa z "Ledového království". Je to také song, kvůli němuž se pohádal se svou ženou. Ta mu totiž tvrdila, že už je moc starý na to, aby v něm použil slovo "bitch", zatímco on tvrdil, že jako rapper přece musí taková slova používat. A tak ho tam najdete.

V "Grime" Ben Haggerty přiznává, že diamanty, které nosí na červeném koberci, nejsou pravé, upozorňuje na to, že v drogách se vyzná (ostatně má za sebou i pobyt v léčebně), a také zmiňuje, že peníze z evropských festivalů, které už poněkolikáté za sebou v létě obráží, nejsou v jeho rozpočtu vůbec zanedbatelné.

Velkým tématem pro něj jsou sociální sítě. I v rozhovorech k aktuální studiovce mluví o tom, jak nikdo z velkých hráčů ve vydavatelstvích dneska nerozumí TikToku, jak se tam hážou stamiliony do toho, aby se daný umělec zalíbil algoritmu, a jak ani hvězdy jeho velikosti absolutně netuší, co udělat, aby tam měly požadované výsledky. A také jak se lidi včetně jeho samotného pořád jenom porovnávají na sociálních sítích v počtu lajků a zhlédnutí, i když i mnohé superstars využívají fejkové způsoby k tomu, jak takových čísel dosáhnout. A právě o něčem takovém je "Lost / Sun Comes Up".

V "God's Will" ještě rapper vyvolá na rtech drobný úsměv vzpomínkou na to, jak moc se své babičce líbil, když se objevil v americké verzi jejího oblíbeného pořadu "Riskuj!". Vůbec nejvíc ale tepe do živého, když v "I Need" konfrontuje sám sebe i posluchače s tím, jak honění se za mamonem a nakupování dalších a dalších věcí štěstí do života nepřináší. To právě tuhle píseň by si dnes měli pouštět všichni ti, kteří kupují lístky na motivační konference plné prázdných slov Marka Kalety a jemu podobných. Střet s tím, co všechno také přináší cena za slávu, je tou vůbec nejhodnotnější zpovědí, jaké se zde držitel dvou cen Grammy dopouští.

Je škoda, že podobně silných momentů nenabízí album "Ben" víc. Jako celek tedy není nikterak převratným počinem a nelze ho bez výhrad doporučit všem. Na to je až příliš plytké a nosných nápadů má spíše méně než více. Po opakovaných posleších je zřejmé, jaká je jeho hlavní role - udržet Macklemorea v povědomí posluchačů a prostě mu jen pomoci k další sezóně plné koncertů, která nebude nijak zvlášť odlišná od té předchozí, ale vydělá dost peněz na to, aby měl zase pár let klid a mohl sledovat své dcery růst. Nic víc za tím není.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins
Nejvíc nej: Šestice nejpamátnějších klipů ze začátků Smashing Pumpkins Kultovní Smashing Pumpkins se na svém turné "The World Is A Vampire" zastaví také v české metropoli. Před jejich koncertem, který se uskuteční 4. července v O2 universu, si připomeňme zásadní videoklipy z počátků kariéry této... čtěte zde
Vydáno: 30.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Nejvíc nej
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Lorde se na Szigetu měla místo třpytek vyválet radši v peří, Macklemore se opakoval. Zachránkyní pátého dne byla Caroline Polachek (18.08.2023 07:56)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Naživo: Šetří už i Macklemore. Největší letošní show Colours Of Ostrava byla ošizená (23.07.2023 21:55)
- Fotogalerie: Macklemore a jeho parta to na Colours parádně rozjeli (23.07.2023 20:16)
- Video: Macklemore nechal videoklip k "No Bad Days" režírovat svou sedmiletou dceru (21.03.2023 09:29)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- Nové desky 9/2023 - od Macklemora přes Haken po Sigalu (08.03.2023 18:00)
- Macklemore přiveze na Colours of Ostrava 2023 obrovskou show a podívanou (08.12.2022 10:52)
- Video: Macklemore v "Next Year" opěvuje lepší zítřky a je zatraceně vtipný (12.11.2021 19:58)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu