shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava 2023, den 1, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023

Colours Of Ostrava odstartovaly. V úvodu se představili OneRepublic nebo LaBrassBanda

Vydáno: 20.07.2023 16:34 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Jubilejní dvacátý ročník Colours Of Ostrava prozatím nezačal úplně nejlépe. Jen co skončilo slavnostní zahájení, zaplavila sociální sítě špatná zpráva, která nepotěšila asi vůbec nikoho. Na dechberoucí vystoupení po prvním dni zatím stále čekáme, pár těch vydařených se ale už vylouplo.

Live: Colours Of Ostrava 2023, den první

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
datum: 19. července 2023
vystoupili:OneRepublic, LaBrassBanda, LinaKaro, Josefina Dusk, Garden City Movement, Pam Rabbit a další
Fotogalerie

Slavnostní zahájení, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Skoro to vypadá, jako by oslavy dvaceti let českým festivalům příliš nepřály. Když v roce 2014 slavil dvacítku Rock For People, nedařilo se mu přitáhnout zrovna velká jména. I s odstupem patří vystoupení headlinerů Manu Chaa nebo Madness v kontextu celé historie akce mezi spíše nevýrazná. Pamětníci si možná ještě vybaví, že fanoušci tehdy hodně brblali nad tím, že místo velkolepých oslav přijeli umělci, kteří davy nepřitáhnou. A ne že by neměli pravdu.

Podobně vlažné reakce letos budí i ostravská hudební přehlídka. Line-up tentokrát podle kolegů z hudební branže, ale i běžných návštěvníků nepatří mezi nejlepší, a tak třeba i řada každoročních návštěvníků ročník 2023 vynechává. A když se podíváte do programů konkurenčních open-airů v zahraničí, které se konají ve stejném období, a zasníte se, co všechno teoreticky mohlo být, a i kvůli rostoucím cenám všeho nakonec není, zamrzí to. Bohužel je třeba konstatovat, že skutečných taháků je spíše méně než více.

Slavnostní zahájení, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Kdo poslouchá všechny žánry, ve výsledku si to své v Ostravě samozřejmě najde, koho ale nalákali například post-punkoví Interpol, marně bude hledat další žánrové spojence, aby se mu drahá vstupenka vyplatila. A podobné je to i v dalších žánrech, jednoznačně spokojení tak mohou být snad jen popaři.

Vrátíme-li se ke srovnání s hradeckou přehlídkou, výjimkou během oněch oslav byli Biffy Clyro - jejich sláva tehdy šla v zahraničí hodně nahoru, do Česka se ale jejich hvězdný faktor dostával se zpožděním, a tak hráli jen pro pár nejvěrnějších, načež naplno vystřelili vzhůru i u nás až o pár let později. A dle vlažného přijetí běžných návštěvníků se zdá, že podobný osud čeká v případě Colours i asi největší lákadlo letošního ročníku, tedy Burna Boye. Ale nepředbíhejme.

Slavnostní zahájení, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Organizátoři Colours Of Ostrava připravili pro rok 2023 v areálu drobné změny - vrátila se ukřičená diskotéka s heslem "Dance 4 life", změnilo se zázemí hlavní scény, která po stranách získala takzvané lounge prostory, přemístil se stánek s merchem, kde sice najdeme stále více vinylů, ovšem trička s line-upem festivalu na zádech už nikoliv, a na místě někdejší Full Moon stage vyrostla Cacao stage, o které ještě bude řeč později.

Co ale zůstalo stejně zanedbané jako dříve, je povrch. I nadále je velká část areálu v režii kamení, na které si nemůžete sednout, práší se z něj a lámete si o něj chodidla. Jak dlouho ještě budeme čekat, než s tím majitelé Dolní oblasti Vítkovic něco udělají? Vždyť je to ostuda.

První den v jedné minutě - videopostřehy Pavla Parikrupy

Což nás oslím můstkem dovádí k prvnímu vystoupení na Full Moon stagei, kde je kamením vystlaný celý prostor ke stání a vůbec to není komfortní. Experimentální techno-popová formace vystupující pod jménem Josefina Dusk, to je taková Aurora z Wishe. Až na to, že na jejích členkách je dost vidět, že většinu své energie daly do kostýmů a choreografie, na zajímavou hudbu už ale bohužel síly nezbyly. Spuštěna byla z notebooku, který před koncem začal stávkovat, došlo tedy k nepříjemnému hluchému místu.

Mladým talentům je třeba pomáhat, o tom žádná, ale v současné době to u Josefíny Duškové & spol. na nějakou zářnou kariéru nevypadá.

Slavnostní zahájení, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
O poznání lepší byla LinaKaro. Někdejší účastnice SuperStar 2015 se čtyřčlenným bandem hrála na mírně utopené Rec. stagei, lidí ale přišlo víc, než byste asi čekali.

A bylo to moc milé. Potenciál nemalý, jen zpěvačku přes její doprovod nebylo vždy úplně dobře slyšet. Zaměřit by se také mohla na rozmanitější produkci, zejména v prostřední části setu jí songy ve středním tempu docela splývaly. Pozitivní dojmy ale rozhodně převažují a šťavnatý popový kousek "Once Again" budiž ukázkou směru, který by mohl fungovat. Jen tak dál a hodně štěstí.

To takové Pam Rabbit se daří. Od doby, kdy se drobná muzikantka s arménskými kořeny pokoušela ještě coby nenápadná dívenka dostat do následně zrušeného ročníku Eurovize 2020 (vzpomene si dnes ještě někdo na Benovu výbornou hitovku "Kemama", s níž tehdy v národním kole zvítězil?), se někdejší vokalistka Mikolase Josefa stále silněji zapisuje do povědomí českých teenagerů, jimž je její hudba primárně určená.

Na Colours na ni ale dorazili diváci všech generací, což jen svědčí o tom, že lidi zajímá, jaká je a čím se prezentuje. V tuto chvíli se zdá, že spíše než velkým hlasem boduje svou osobností a výraznou imageí. Když zahlásila: "Dáme si depkoidní romantiku, kdy sedíš doma a nevíš, co se svým životem," přítomní jí na to nadšeně hulákali: "Jóóó!"

Škoda jen toho zvuku, kdy ji podobně jako u předchozího vystoupení nebylo přes její kapelu příliš slyšet. Palec nahoru si ale zaslouží hlavně bubeník, jeho energické hraní bylo velmi zábavné pozorovat.

Labrassabanda, Colours Of Ostrava 2023, den 1, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Polská klavíristka Hanai Rani bohužel trpěla tím, jak velké scény se jí dostalo. Její intimní tvorba funguje skvěle ve sluchátkách, je to také typ hudby, u které se dobře pracuje či studuje, ale na rozlehlé pláni za plného světla se její performance rozplizla a z potenciálně silného zážitku bohužel mnoho nezbylo. Bylo smutné sledovat, jak se postupem času hrozen diváků pod jejím pódiem neustále ztenčuje. Přitom třeba v Gongu by to mohlo mít úplně jinou sílu.

Na hlavní scéně se následně předvedli LaBrassBanda. Bavorská dechovka byla typickým zástupcem kapel, které běžně vídáme na rozjeté a velmi oblíbené Drive stagei, na největším pódiu se ale rozhodně neztratila.

"Udělejte žraloka! A teď pomalu sjíždějte rukama od hlavy dolů a hlaďte si své sexy tělo. A u toho říkejte: 'Áááách!' " bavil zpěvák publikum neobvyklou prosbou, načež jen o chvíli později věnoval písničku rychle jezdícím cyklistům v Nizozemí nebo se pochlubil historkou o tom, jak cestou z hospody zabočil do lesa, usnul a lezli po něm brouci.

Početná sestava vystupující zásadně v typicky německých kraťasech a citující i hit "Around The World" od Daft Punk byla neskutečně zábavná, a dokonce se jí povedlo rozpoutat circle pit, což je na Colours Of Ostrava věc naprosto nevídaná. Na takové to domácí poslouchání moc nejsou, jejich síla tkví v živém vystoupení. Přesvědčit se o tom můžete už 20. října, kdy přijedou do Prahy.

Garden City Movement, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
U Garden City Movement je podstatné nenechat se zmást spoluprací "Summer Night" s Lola Marsch, na kterou se často ukazuje jako na vhodný vstupní bod. Ano, je to výborná synth-popová písnička dvou izraelských hvězd, ale reprezentace jejich tvorby to je jen okrajově. Mnohem výmluvnější je jejich album "Apollonia" z roku 2018, které na koncert připraví mnohem lépe.

Elektronická, indie-popová parta pojmenovaná podle hnutí, které se nejen v Tel Avivu snažilo o vyvážený poměr výstavby a okolní přírody, nedělá žádné spotřební hity. Je to trio, které vytváří náladové, poměrně rozmáchlé plochy, v nichž se refrény spíše rozmělňují, než že by tvořily páteř jeho show.

Ta se mimochodem odehrávala na scéně, která všem jeho členům byla viditelně příliš velká. Být to na intimnější stagei, působilo by to sevřeněji a snad by to i více vtáhlo. To už je ale problém, který vzhledem k letošnímu složení soupisky bude mít asi více vystupujících.

O headlinerech OneRepublic se více dočtete v samostatném reportu. Druhý den měl být původně v režii Ellie Goulding, ta ale své vystoupení kvůli údajné nemoci zrušila, a tak se na hlavní pódium místo ní přesune Kavinsky, jako náhrada místo ní zahrají Chinaski. Nezbývá než doufat, že budou mít dost odvahy na to, aby si cestou do Ostravy nazkoušeli "Love Me Like You Do". Slyšet to z úst Michala Malátného by byl fantastický triumf!

První den očima a ušima Tomáše Parkana

Slavnostní zahájení, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
První kapelou, která se letos představila na Drive stagei nesoucí poprvé jméno dalšího sponzora Orlen, byli čeští Frankie & The Deadbeats. Ti se snaží fúzovat country s rock and rollem, post-punkem a rockabilly. Neznělo to špatně, nastylovaní byli skvěle, ale na samotný úvod to bylo příliš poklidné, takže se při pražícím slunci diváci pod pódium příliš nehrnuli a zůstávali zalezlí ve stínu.

Vlastně mi tak ani nevadilo, že jsem z reportážních důvodů odběhl na Liberty stage, kterou otevírali Zrní. Ti už jsou přece jen o dost známější a odpovídala tomu i návštěvnost. Přiznám se ale, že nejsou až tak můj šálek čaje, takže jsem se vrátil zpět na country, která se mezitím alespoň trochu rozjela a postupně rostlo i publikum. Když pak na samotném konci někdejší členové kapel Hanba, Prague Conspiracy nebo Unholy Preachers přidali Cashovu "Folsom Prison Blues", nemalou část příchozích roztančili.

Na slavnostní zahájení jsem se vždy těšil a možná jsem letos neměl. Zatímco minulé ročníky show hrála všemi barvami a byla dynamická a svižná, tentokrát se příliš táhla a jako by i těch barev ubylo. Defilé účinkujících bylo sice neotřelým nápadem se snahou nalákat lidi na jejich koncerty, ve výsledku z toho ovšem vznikl spíš mišmaš, který příliš nefungoval. Paradoxně nejvíc pozornosti přitáhli Mirai, kteří na festivalu nevystupují.

Hania Rani, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Co jsem si naopak vychutnal v celé své kráse a rád, bylo vystoupení polské klavíristky a zpěvačky Hanai Rani, která už dávno překonala hranice středoevropského regionu a má své příznivce po celém světě. V první chvíli si člověk nicméně říkal: "Co tahle holka dělá na open-air festivalu?" Její styl na pomezí elektroniky, neoklasiky s příměsí minimalismu, ambientu a synthwave není zrovna častým pro takovýto prostor a navíc ona sama podstatnou část svého setu odehrála vlastně zády k lidem.

Na scéně měla vedle kontrabasisty hned čtyři klávesové nástroje - klavír, pianino a dvojici syntetizátorů umístěných do tvaru "U" otevřeného k publiku. Vzhledem k tomu, že syntetizátory ve spojení s počítačem využívala opravdu notně a ona sama působila velmi introvertně, viděli diváci především její zadní partie. Dlužno dodat, že to u ní není nic neobvyklého.

Nakonec to vlastně vůbec nevadilo, v jejím případě totiž hovořila hlavně hudba, takže jste v pohodě mohli zavřít oči a pouze poslouchat. Její skladby a písničky mají nápad a velmi neotřelé hudební postupy, především propojování zmíněných stylů, nehledě na prolínání vokálů. Ona sama je nejen výborná klavíristka, ale i obstojná zpěvačka, což dokázala i v Ostravě.

Garden City Movement, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Slovenští The Wilderness, které jsem měl chuť poznat, mě ve výsledku tolik nezaujali, a tak jsem se vydal na glo stage zjistit, jak prospěje francouzským 'Ndiaz, když budou blíže fanouškům. Nutno říct, že před pódiem měli doslova našlapáno a jejich performance rázem vyzněla úplně jinak než v rámci defilé. Se skvěle se bavícími lidmi stoupla i energie téhle čtyřčlenné formace, která svoji bretaňskou tvorbu staví na dechových instrumentech. V jejich případě festivalové představení větou, že jsou "kapela živící se potem tančícího publika", sedí naprosto přesně.

O patrně největší překvapení prvního dne se v mém případě postarali Garden City Movement. Ačkoli hráli už před šesti lety na pražském Metronomu, osobně jsem je zaregistroval zcela poprvé. Kytarista a zpěvák Joe Saar sice aktuálně vypadá tak, že byste mu nejraději dali pětikorunu, ale když tahle trojka spustila, začala se na vás valit skvělá a těžko popsatelná směs elektroniky, progresivního rocku, funku a soulu. Zjevně uhranula nejen mě, ale i spoustu dalších návštěvníků Colours, protože před Liberty stage se to velmi slušně zahustilo.

OneRepublic, Colours Of Ostrava 2023, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 19.7.2023
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
O OneRepublic se dopodrobna rozepsal Honza Trávníček, a tak za sebe pouze doplním, že mě jejich vystoupení neskutečně bavilo, a to o mnoho více než Maroon 5 před pár týdny v Praze. Ryan Tedder, který navíc mluvil skvěle česky, sice není úplně bezchybným zpěvákem, ale všechno to vynahrazoval nekonečnou pozitivní energií a jakýmsi vnitřním nadšením z toho, co dělá.

Zbytek bandu mu za zády šlapal jak hodinky, a než jsem se nadál, v záplavě hitů byla hodina a půl rázem ta tam. A zaujala i vsuvka, kdy frontman zpíval písně, které napsal pro jiné hudebníky. Najednou mě to přeneslo do doby, kdy jsem poprvé slyšel "Nothing Compares 2U" v podání Prince. A v tu chvíli jsem si řekl: "Aha, tak takhle má ta písnička znít."


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Chinaski startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouštějí kanál na Herohero a chystají další dárky (24.04.2024 13:39)
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Pam Rabbit vyráží se "Společně sami" na filmová plátna (27.03.2024 13:49)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (15-11) (25.01.2024 21:00)
- Naživo: Pam Rabbit v Lucerna Music Baru potvrdila svou kreativitu (12.01.2024 21:12)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu