shop.musicserver.cz
Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet

Nové desky 29/2023 - od Blur přes soundtrack k "Barbie" po rockery Greta Van Fleet

Vydáno: 26.07.2023 19:30 v sekci Nové desky - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Tom Pallant

Druhá polovina července nám přinesla novou desku od Blur, nadupaný soundtrack k filmovému hitu "Barbie", oceňovanou Molly Tuttle, rockovou partu Greta Van Fleet, metalové Voivod či indierockového Andrewa Birda. Vrací se Black Milk a také, i když pouze na EP, Yellowcard. K nim přibyli Bloc Party nebo Lori McKenna.

V pátek 21. července vyšly tyto nové tituly:

Blur - The Ballad Of Darren
žánr: art pop / pop rock

Blur - The Ballad Of Darren
Po dlouhých osmi letech se ke slovu hlásí kdys ikony britpopu Blur. Posluchačům předkládají svoji již devátou řadovku "The Ballad Of Darren". Produkoval ji James Ford (Arctic Monkeys, Foals, Depeche Mode) ve Studiu 13 v Londýně a Devonu. První dema na novou kolekci začala vznikat na turné s Gorillaz v roce 2022. "Natáčel jsem v mnoha konferenčních místnostech, ale v Montrealu jsem zažil skutečně úžasný okamžik. Naproti mému hotelovému pokoji byla fantastická nástěnná malba Leonarda Cohena," vysvětluje inspirace. Z původních čtyřiadvaceti bylo vybráno dvanáct, respektive třináct tracků (pro japonské vydání). Album se rodilo v pohodové atmosféře, jako v roce 2013, kdy všichni muzikanti sdíleli jeden prostor. Nakolik se tato atmosféra promítla od jejich doposud nejkratší nahrávky, můžete posoudit na YouTube profilu skupiny.


Různí - Barbie: The Album
žánr: různé

 Různí - Barbie: The Album
Svět se barví narůžovo a může za to filmové ztvárnění "Barbie", které sklízí po celém světě nadšené ohlasy. Vzhledem k tomu, že se částečně jedná také o muzikál, máme tu po delší době hodně našlapaný soundtrack. Produkce se ujali Mark Ronson, Kevin Weaver (The Greatest Showman) a Brandon Davis. Sedmnáct písniček pak nazpívali Dua Lipa, Lizzo, Nicki Minaj, Charli XCX, Karol G, Sam Smith, Tame Impala, Dominic Fike, Haim, Billie Eilish, The Kid Laroi, Khalid, PinkPantheress, Gayle, Ava Max nebo Ryan Gosling, který po boku Margot Robbie ztvárnil roli Kena. Kompletní album nabízí vydavatelství Warner Music na svém YouTube.


Greta Van Fleet - Starcatcher
žánr: hard rock

Greta Van Fleet - Starcatcher
Trojice bratrů Kiszkových společně s Davidem Wagnerem z Michiganu kuje želízko, dokud je žhavé. A tak pod hlavičku Greta Van Fleet muzikanti vydávají "Starcatcher". Dílo tematicky přináší jejich vnitřní vesmír příběhů a postav, které na cestě životem potkali, a zároveň si klade otázky: Kdo jsme a odkud jsme přišli? Deset songů nese stopy po chuti se vrátit zpět k lehce garážovému, energickému a syrovému soundu vycházejícímu z rocku sedmdesátých let. Kytarista Jake Kiszka o návratu ke kořenům řekl: "Nemuseli jsme se do psaní nutit, protože to všechno šlo v podstatě instinktivně." Pilotní singl "Meeting The Master" zavede posluchače do ezoterického světa, frontman promlouvá hlasem věřícího a svá slova směřuje svému učiteli. A jaká je celá čerstvá studiovka těchto následníků Led Zeppelin? Posuďte na jejich YouTube.


Tip týdne

Molly Tuttle & Golden Highway - City Of Gold
žánr: bluegrass

 Molly Tuttle & Golden Highway - City Of Gold
Molly Tuttle se svojí skupinou Golden Highway poměrně svižně navazuje na loňské album "Crooked Tree" novinkou "City Of Gold". A že je navazovat na co! Jejich třetí řadovka jim totiž vynesla Grammy za Nejlepší bluegrassové album roku a nominaci na Objev roku, ale především sedm nominací na International Bluegrass Music Awards. Kolik jich nakonec promění, se dozvíme v září, ovšem už dnes si můžete poslechnout třináct nových kousků, které nám jedna z nejlepších bluegrassových zpěvaček a kytaristek zároveň přichystala. V jedné z nich si k sobě přizvala prominentního hosta, kterým je Dave Matthews. Produkci dostali na starosti opět členové Union Station Alison Krauss a Jerry Douglas. Příznivci bluegrassu nechť mlsají na YouTube Molly Tuttle.


Andrew Bird - Outside Problems
žánr: indie rock

Andrew Bird - Outside Problems
Po loňském vydání kolekce "Inside Problems" vyvdává Andrew Bird novinku s názvem "Outside Problems". I když názvy obou děl vyvolávají myšlenku nějakého konceptu, dle slov autora je podobnost trochu složitější a méně zřejmá. Další zajímavostí této nahrávky je i fakt, že žádná z původních skladeb nevznikala s úmyslem vytvořit album. Výsledkem je tedy sbírka devíti letmých, rozsáhlých momentů instrumentální improvizace a melodického zkoumání, které zachycují zvuk hudby v každodenním životě. Autor primárně natáčel venku, uprostřed hor a pomerančových hájů Ojai. Videoklip k hlavnímu singlu "Mo Teef" natočil dokumentarista Tyler Mason ve spolupráci s Patagonií. Ten i další ukázky naleznete na muzikantově YouTube profilu.


Lori McKenna - 1988
žánr: americana / folk / country

 Lori McKenna - 1988
Ačkoli je "1988" její dvanáctou deskou, je Lori McKenna stále známější coby autorka songů pro jiné interprety. Jen od posledního alba "The Balladeer" bylo hned pět jejích písní nominováno na Grammy. Ty pro film "A Star Is Born", Aliciu Keys, Mirandu Lambert a Taylor Swift patří do pole poražených, ovšem za "Crowded Table" pro The Highwomen si odnesla svůj třetí gramofonek. Na aktuální novinku napsala celkem deset písniček a hned v několika z nich se k ní připojila Hillary Lindsey. Jejich produkce se postaral Dave Cobb a kdo má rád mix americany, folku a country, neměl by tuhle desku minout. Okusit můžete na YouTube hudebnice.


EP a minialba

  • Bloc Party - The High Life
    Anglická indierocková formace po svém návratu v loňském roce s deskou "Alpha Games" našla novou mízu a dokazuje to čtveřicí novinek. Jejich produkcí skupina tentokrát pověřila Charlieho Andrewa, jenž je nejvíce spojovaný s alby Alt-J. V jedné z nich se k nim navíc připojil i KennyHoopla. (YouTube)

  • Yellowcard - Childhood Eyes
    Americká punk-rocková banda se vloni po pěti letech opět dala dohromady a po několika koncertech přichází také s čerstvou hudbou. Pro natěšené fanoušky muzikanti přichystali celkem pět songů, na nichž po sedmi letech opět spolupracovali s Nealem Avronem (Weezer, Linkin Park, New Found Glory, Switchfoot). (YouTube)

  • Rezz - It's Not A Phase
    Kanadský DJ, který má na svém kontě již dvě Juno Awards, se připomíná sedmičkou tracků, v nichž svůj new beat mixuje s rockem a tvrdším pojetím elektroniky. V každém přivítal jiného hosta - pozvání přijali Grabbitz, MKLA, Raven Gray, Shadient s Fknsyd, Johnny Goth, Tim Henson se Silverstein a Alice Glass. (YouTube)

  • Circe - Drawing Wings From The Light
    Londýnská darkpopová zpěvačka se připomíná sedmi kousky. (YouTube)

  • NewJeans - Get Up
    Pokud by vám náhodou chyběl nový k-pop, máme šest písní dívčího kvintetu ze Soulu. (YouTube)


Nina Simone - You've Got To Learn
žánr: jazz / blues

 Nina Simone - You've Got To Learn
"You've Got To Learn" od Niny Simone není pochopitelně novým albem. Jedná se o velmi kvalitní záznam koncertu na Newport Jazz Festivalu z roku 1966, jenž ležel dlouhá léta pozapomenutý v knihovně Kongresu. Mastering a digitalizaci dostal na starost Kevin Reeves z nashvillských East Iris Studios, který se už osvědčil na "Evenings At The Village Gate" Johna Coltranea. První reakce hovoří o tom, že jde mimořádné vystoupení legendární jazzové zpěvačky a klavíristky v její špičkové formě, kterou navíc svými výkony podpořili také kytarista Rudy Stevenson, kontrabasista Lisle Atkinson a bubeník Bobby Hamilton. Že rozhodně nelžou, se přesvědčíte na YouTube.


Black Milk - Everybody Good?
žánr: r'n'b / rap / jazz

 Black Milk - Everybody Good?
Ne, nebojte se, nevrací se trio Kerndlová-Zeťová-Černochová, i když malý comeback to je, protože po poměrně dlouhých pěti letech na své album "Fever" navazuje americký rapper Curtis Eugene Cross aka Black Milk. Dvanáct tracků opět rozvíjí jeho fúzi r'n'b, soulu, rapu a jazzu. O tom, že především s posledním stylem si pohrává o něco vážněji, vypovídá seznam hostů, jemuž vévodí Karriem Riggins a Raphael Saadiq. Soupiska dále obsahuje jména jako Quelle Chris, Brandon Myster, Mick Jenkins nebo Phonte. Vydáním žije rapperovo YouTube.


Voivod - Morgöth Tales
žánr: moderní metal

Voivod - Morgöth Tales
Čtyřicetileté výročí na hudební scéně oslavuje kanadská metalová formace Voivod specialitkou - deskou "Morgöth Tales". Nahrávka obsahuje devět vybraných kousků z bohatého arzenálu kapely, původně vydaných v letech 1984 až 2003. Všechny songy, jejichž výběr může překvapit, muzikanti v aktuální sestavě znova natočili ve studiích RadicArt Studio za dohledu osvědčeného Francise Perrona, který obstaral i mix. Novinkou v tracklistu alba je titulní skladba s pořadovým číslem deset. Vznikl k ní i klip, který najdete na YouTube profilu skupiny.


V krátkosti

  • Rachel Sage - The Other Side
    Americká folk-rocková písničkářka se vrací s novou deskou po třech letech. Patnáct songů jí pomáhali tvořit Andy Zulla a Mikhail Pivovarov, v jednom jí vokálně vypomohl ještě Howard Jones. (bandcamp)

  • NCT Dream - ISTJ
    Jihokorejská formace ohlásila svou třetí řadovku a před týdnem už měla jen na předobjednávkách prodáno 4,2 miliónu kopií. Fanouškům se nyní dostalo deseti tracků, v nichž septet míchá především r'n'b a hiphop. (YouTube)

  • Mull Historical Society - In My Mind There’S A Room
    Hudební projekt Colina MacIntyrea, mnoha cenami ověnčeného hudebníka, producenta, autora pro dospělé i děti a dramatika, v němž spojuje své světy slov a hudby. Do čtrnácti písní si přizval hvězdné obsazení oceňovaných literárních velikánů. Ti přispěli svými vlastními slovy o zvláštní místnosti, která hraje nebo hrála významnou roli v jejich životech. (YouTube)

  • London Grammar - The Remixes
    Sbírka šestnácti dosud vydaných remixů písní oblíbených anglických melancholiků včetně několika novinek. (YouTube)

  • Guided By Voices - Welshpool Frillies
    V pořadí třicáté osmé studiové album (a osmé v rozmezí tří let) od americké Indierockové kapely, ekvivalentu The Fall. (YouTube)

  • Matteo Mancuso - The Journey
    Debut originálního sicilského kytarového virtuosa. (YouTube)

  • Dante Bowe - Dante Bowe
    Americký zpěvák a držitel Grammy, jehož stylem je současný worship, vydává své třetí album. V pěti písničkách ho doplnili Vic Mensa, Anthony B, Flavour, Ada Ehi a Jekalyn Carr. (YouTube)

  • Bruno Major - Columbo
    Americký hudebník, jehož písničky zpívají a hrají třeba MJ Cole, SG Lewis, Eliza, Tom Chaplin nebo Tori Kelly, vydává svou třetí řadovku. (YouTube)

  • The Arcadian Wild - Welcome
    Oceníte-li americanu s prvky bluegrassu v jejich tradičních formách, pak tohle dílo vřele doporučujeme. (YouTube)

  • Oxbow - Love’s Holiday
    Osmá řadovka americké experimentální rockové party má být evolucí cesty k sobě sama. (YouTube)

  • Cadaver - Age Of The Offended
    Novinka norské deathmetalové bandy. (YouTube)

  • MxPx - Find A Way Home
    Čtrnáctá studiovka kultovní americké pop-punkové skupiny. (YouTube)


    Dále vychází

    Agriculture - Agriculture
    Babyface Ray - Summer’s Mine
    Bill Brewster - Late Night Tales Presents After Dark: Vespertine
    Black Birdie - Black Birdie
    Cut Worms - Cut Worms
    Erin Viancourt - Won’t Die This Way
    Ford. - Guiding Hand
    Grace Carter - A Little Lost, A Little Found
    Guardin - If We're Being Honest
    Jaboukie Young-White - All Who Can’t Hear Must Feel
    Johnny’s Uncalled For - The Lost Album
    Kai Campos & Mount Kimbie - City Planning (Deluxe)
    Kitba - Kitba
    Landscape - Landscape A Go-Go: The Story Of Landscape 1977-83
    Lauren Auder - The Infinite Spine
    Mauve - About The Weather
    Mizmor - Prosaic
    Mort Garson - Journey To The Moon And Beyond
    Mother Tongues - Love In A Vicious Way
    Nathanael Larochette - Old Growth
    Nevāda Nevada - Past Life
    Nils Lofgren - Mountains
    Oscar Lang - Look Now
    Outer Heaven - Infinite Psychic Depths
    Paris Texas - Mid Air
    Raquel Bitton - C’Est Magnifique
    Saint Agnes - Bloodsuckers
    Sam Burton - Dear Departed
    Strange Ranger - Pure Music
    The Cucumbers - Old Shoes
    The Holy Family - Go Zero
    Upper Wilds - Jupiter
    Velvet Viper - Nothing Compares To Metal
    Wren Hinds - Don’t Die In The Bundu
    The Zenith Passage - Datalysium

    Vychází na vinylu:
    Blur - Ballad Of Darren
    Cadaver - Age Of The Offended
    Cradle Of Filth - Live At Dynamo Open Air 1997
    Elf Power - Vainly Clutching At Phantom Limbs
    Greta Van Fleet - Starcatcher
    John Lee Hooker - …and Seven Nights
    Kreator - Live At Dynamo Open Air 1998
    Lonnie Smith - Turning Poin
    Molly Tuttle & Golden Highway - City Of Gold
    Nina Simone - Wild Is The Wind
    Nina Simone - You've Got To Learn
    Pantera - Live At Dynamo Open Air 1998
    Pantera - The Complete Studio Albums 1990-2000 (Box Set)
    Soulfly - Live At Dynamo Open Air 1998
    Testament - Live At Dynamo Open Air 1997
    The Vandals - Hitler Bad, Vandals Good
    Velvet Viper - Nothing Compares To Metal
    Voivod - Morgöth Tales

    EP:
    Charm School - Finite Jest
    Inhuman Condition - Panic Prayer
    Kehli - Pity Party
    Logan Lynn + Yellow Trash Can - Distracted
    Miss Tiny - Den7
    Mòzâmbîqúe - Peril 1998
    The Criticals - Clever Girl

    Reedice:
    Cradle Of Filth - Live At Dynamo Open Air 1997
    Keb'Mo - Slow Down
    Kreator - Live At Dynamo Open Air 1998
    Pantera - Live At Dynamo Open Air 1998
    Pelican - The Fire In Our Throats Will Beckon The Thaw
    Soulfly - Live At Dynamo Open Air 1998
    Testament - Live At Dynamo Open Air 1997

  • NÁZORY

    DOPORUČENÉ ČLÁNKY
    Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
    Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
    Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
    Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
    Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
    Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
    Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
    Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
    Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
    Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
    Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
    Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
    Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
    Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
    - Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
    - Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
    - Nové desky 14/2024 - od X Ambassadors přes The Black Keys po Bensona Boona (10.04.2024 10:00)
    - Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
    - Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
    - Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
    - Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
    - Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
    - Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
    - Nové desky 7/2024 - od Jennifer Lopez přes Idles po Jasona Derula (21.02.2024 22:39)

    ALBUM TÝDNE 17/2024

    Mark Knopfler
    One Deep River

    Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

    8/10

    NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

    FILMSERVER.CZ PÍŠE

    FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

    SPARK PÍŠE

    CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

    St 08.05.
    Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 11.05.
    Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
    Ne 12.05.
    Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
    St 15.05.
    30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
    St 15.05.
    Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
    Čt 16.05.
    The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
    Čt 16.05.
    Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
    Čt 16.05.
    Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
    So 18.05.
    King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
    Út 21.05.
    Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

    » zobrazit všechny akce «

    OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

    Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
    filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
    musicserver.cz - hudba od začátku do konce
    ©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
    Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
    Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
    Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
    smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
    Zavřít reklamu