LIVE: Festival Benátská! rozjel slovenský mejdan, dorazili No Name, Vašo Patejdl nebo Richard Müller

Vydáno 28.07.2023 | autor: Roman Jireš

Festival Benátská! odstartoval. První den patřil především slovenským interpretům. Do Liberce dorazili No Name, Vašo Patejdl, Richard Müller nebo Peter Nagy. Pořadatelé se zároveň museli vypořádat se zrušením koncertu Chrise Normana, kterého postihly zdravotní potíže. Místo jeho vystoupení se posouvá koncert Rybiček 48 na dřívější čas. 

LIVE: Festival Benátská! rozjel slovenský mejdan, dorazili No Name, Vašo Patejdl nebo Richard Müller LIVE: Festival Benátská! rozjel slovenský mejdan, dorazili No Name, Vašo Patejdl nebo Richard Müller

Benátská!
Liberec
27. 7. 2023

První den Benátské! ve Vesci, kam i přes deštivé počasí dorazil solidní počet 7000 fanoušků, rozjeli na hlavní scéně především slovenští muzikanti. "Moje koncerty v poslední době mají vzpomínkový charakter," sdělil hned na začátku svého vystoupení posluchačům Vašo Patejdl, který nabídl písně z oblíbeného filmu Fontána pre Zuzanu i skladby své domovské skupiny Elán. Klávesista a zpěvák s doprovodnou skupinou nabídl například písně Zloděj slnečníc, Mláďatá nebo Zanedbaný sex. Tradiční nadšení a společný zpěv s publikem pak vzbudil hit Voda čo ma drží nad vodou.

V dobré formě se předvedl následující Peter Nagy. Se skupinou Indigo, která svým zvukem posouvá jeho pop blíže k rocku, hned první písní Poďme sa zachrániť rozezpíval vděčné publikum. "Kdysi pradávno rozdělili politici bez našeho souhlasu Československo. Dobře, ale muziky se to netýká. Hudba je nadnárodní, stejně jako u nás funguje americká a britská muzika, tak funguje česká a slovenská. A to je krásné, protože muzika spojuje lidi nad všechny ty smlouvy a 'nesmlouvy'," uvedl pro ČTK Nagy, který potěšil přítomné svým nejstarším hitem Profesor Indigo i stadionovou rozleskávačkou Láska je tu s nami.

Déšť doprovázel také produkci Richarda Müllera, který na to zareagoval písní Milovanie v daždi. Skladbu Cigaretka na dva ťahy doprovodil prohlášením, že "po trávě se nechodí, po trávě se směje". Zdravotními potížemi stíhaný Müller absolvoval koncert vsedě, ale jeho pozitivnímu vyznění to díky skvělé kapele a vokalistkám neubralo. Velký aplaus sklidil zejména výkon ostravského hráče na dechové nástroje Michala Žáčka. Dobře vyzněly "horáčkoviny" Jako kníže Rohan a Baroko, a spousta lidí si na závěr ráda zazpívala, že Štěstí je krásná věc.

Produkce popové kapely No Name, která svými chytlavými melodiemi, osvědčenými hity jako Žily nebo Ty a tvoja sestra i tradičním sympatickým vystupováním přivedla slovenký mejdan k vrcholu. Ti návštěvníci, kteří na Benátskou! přišli za zábavou a odreagováním, byli spokojeni. Mnozí z nich si ještě na závěr dali český nášup v podobě bigbítové legendy Brutus.

"Jsme vděční každému, kdo se sem dnes vydal, atmosféra byla díky fanouškům i přes ne úplně ideální počasí výborná a letošní Benátská! tak odstartovala naprosto fantasticky," konstatoval spolumajitel festivalu Petr Pečený.

Zrušený koncert Chrise Normana

Pořadatelé festivalu Benátská! s Impulsem, který začal ve čtvrtek v libereckém Vesci, řešili ještě před jeho začátkem nepříjemný problém. Hlavní hvězda 29. ročníku, anglický zpěvák Chris Norman známý starší generaci ze svého působení v kapele Smokie, musel ze zdravotních důvodů zrušit svůj páteční koncert. Zpěvák proslavený hity Midnight Lady nebo Living Next Door To Alice kvůli vysokým horečkám a kašli částečně přišel o hlas. "Podobné změny na poslední chvíli jsou noční můrou každého z nás, doufali jsme, že nám se vyhnou. Ještě včera večer jsme seděli s Chrisovým road managerem na hotelu a ladili poslední detaily... Bohužel realita je jaká je, ale doufám, že se nám podařilo program upravit tak, že i letos budou fanoušci z Benátské! odcházet spokojení, všem se omlouváme," vzkázal ředitel Benátské! Pavel Mikez.

Místo vystoupení Normana se v pátek posune koncert Rybiček 48. "Vzhledem k tomu, že Rybičky loni vyprodaly svůj koncert za tři a čtvrt hodiny a i na Benátskou! přijedou s ohromnou show, tak věřím, že budou důstojnou náhradou. Chrisovi samozřejmě přejeme co nejrychlejší uzdravení a třeba se uvidíme příští rok I já bych se chtěl fanouškům omluvit a doufám, že na nás nezanevřou," dodal spolumajitel festivalu Petr Pečený.

Na hudební fanoušky ještě čeká pořádná dávka česko-slovenské muziky. Festival do sobotního večera nabídne pět desítek interpretů a kapel. Postupně se představí Jaromír Nohavica, Mirai nebo David Koller. Sobota pak bude na menší scéně patřit mladším interpretům, mezi kterými budou například Sharlota, Viktor Sheen nebo Yzomandias.

Text: Roman Jireš, foto: Barbora Kolářová
Témata: Benátská!, No Name, Vašo Patejdl, Peter Nagy, Richard Müller

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít