Festival v Mikulově na Břeclavsku připomene Topola, zemřel před deseti lety

foto Ilustrační foto - Filip Topol vystoupil společně se svou skupinou Psí vojáci 16. ledna 2013 v Mersey Music Clubu v Brně.

Mikulov (Břeclavsko) - Hudební festival Mikulove, který se tradičně na konci srpna koná v amfiteátru v Mikulově na Břeclavsku, letos několika způsoby připomene hudebníka Filipa Topola. Zakladatel Psích vojáků zemřel před deseti lety. Jeho písně na festivalu zazní v podání osmnáctičlenného souboru Agon Orchestra, a to s původním Topolovým zpěvem ze staré nahrávky. Návštěvníci také uvidí výstavu fotek Topola a Psích vojáků od fotografa Karla Šustera a zhlédnou dokumentární film Takovej barevnej vocas letící komety. Program festivalu ČTK poskytl za organizátory Jiří Sedlák.

Agon Orchestra v létě 2001 natáčel s Topolem desku. Šéf souboru Petr Kofroň si tehdy vybral z diskografie Psích vojáků deset písní, které zaranžoval pro orchestr. Zachovaly se původní zvukové stopy s Topolovým hlasem. Jejich obnova byla technicky náročná, nakonec se ale podařila.

V pátek 25. srpna zahrají v Mikulově například Dunaj, Načeva a Zdivočelí koně, Kittchen, Tara Fuki nebo Gróa z Islandu. V sobotu 26. srpna navážou Ty Syčáci, Garage & Tony Ducháček, Prouza a také třeba Ruins Alone z Japonska. Festival završí právě Agon Orchestra s Topolovými písněmi.

Přehlídka Mikulove navazuje dramaturgií a podtitulem Festival nepopulární hudby na dvacetiletou tradici Eurotrialogu, který v Mikulově pořádal hudebník a promotér Romek Hanzlík. Po jeho smrti navázali Hanzlíkovi přátelé a kolegové, dramaturgem je Miroslav Wanek z kapely Už jsme doma.

Loni na festival přijelo asi 1000 lidí. "Těší nás, že letos jde předprodej vstupenek lépe než loni. Takže čekáme vyšší počet návštěvníků," uvedl za organizátory Sedlák.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď