Českého slavíka získali Farna, Ztracený a kapela Kabát, objevem roku je Balonová

foto Vyhlášení výsledků hudební ankety Český slavík, 24. listopadu 2023, Praha. Českého slavíka v kategorii zpěvaček letos získala Ewa Farna.

Praha - Českého slavíka v kategorii zpěvaček letos získala Ewa Farna. Druhá v anketě popularity skončila loňská vítězka Lucie Bílá, třetí je Monika Absolonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety dnes převzaly v pražském Foru Karlín. V kategoriích skupin a zpěváků se pořadí prvních tří proti loňsku nezměnilo. Vyhrála kapela Kabát, před skupinami Mirai a Kryštof, mezi zpěváky Marek Ztracený před Vojtěchem Dykem a Richardem Krajčem. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář, Absolutním slavíkem s největším počtem hlasů od fanoušků se stala Farna. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová.

Fotogalerie

Farna se na první místo mezi zpěvačkami vrátila po loňské druhé pozici. Třetí loni byla Eva Burešová. "Zažila jsem nádhernou sezonu," řekla viditelně dojatá Farna a připomněla svůj říjnový koncert ve vyprodané pražské O2 areně. "Dvacet let sem chodím držet pěsti svým kolegům a vůbec jsem to nečekala," komentovala své první umístění na stupních vítězů Absolonová.

Kabát v kategorii hudebních skupin dosud posbíral včetně letošního 14 prvenství. "My takoví rockoví dinosauři jsme porazili mladé kapely," poukázal frontman vítězné kapely Josef Vojtek a zmínil, že příští rok Kabát plánuje turné ke 35 letům na hudební scéně v nezměněné sestavě. Skupina Mirai si ocenění nepřevzala osobně, diváky ve Foru Karlín pozdravila z koncertu v Pardubicích.

"Nikdy to nebudu brát jako samozřejmost," řekl při přebírání ceny Ztracený, který se umístil první v posledních třech ročnících. Něco na tom je, když se říká, že těžké je vyhrát a ještě těžší obhájit, doplnil. "Ať pracuju, nebo nepracuju, tak vám je to jedno, protože jsem zase na tom druhém místě," poznamenal Dyk v narážce na loňské ocenění, kdy poukazoval na to, že je druhý, i když prakticky nevystupoval.

Mezi hiphopery a rappery vyhrál Calin před ATMO music a Marpem. Na rozdíl od loňska, kdy v jiném pořadí uspěla stejná trojice interpretů a pro ocenění si nikdo z nich nepřišel, letos Českého slavíka všichni převzali, i když vítězný Calin jen na dálku z Brna. V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Hory skupiny O5 a Radeček.

Při slavnostním večeru, který stejně jako v předchozích dvou letech moderovali Ondřej Sokol a Aleš Háma, vystoupily skupiny, Kabát, Vesna a Chinaski, zazpívali také Monika Bagárová, Jana Kirschner, Eva Burešová, Vojta Dyk & D.Y.K., Marpo & TroubleGang. Diváci po 15 letech na Českém slavíku viděli vystoupení Heleny Vondráčkové, která si připravila směs svých hitů a oznámila začátek prodeje vstupenek na svůj červnový narozeninový koncert v O2 areně. Vyprodaly se za necelou hodinu. Program uzavřel Václav Neckář se skupinou Bacily.

Dramaturgie večera připomenula letos zesnulé umělce. Poctu Yvonně Přenosilové zazpívala Jitka Čvančarová, o vzpomínku na Vaša Patejdla se postaral Ondřej Brzobohatý s Igorem Timkem z kapely No Name.

Před vyhlášením slavíků se podle serveru Super.cz odehrál incident při příchodu zpěváka Jana Bendiga, kterého posypal neznámý muž moukou a vykřikoval přitom rasistické urážky. Zpěvák se následně odebral do zákulisí. Podle jeho partnera Lukáše Rejmona se Bendig psychicky zhroutil, čekalo ho přitom vystoupení s Monikou Bagárovou.

Lidé mohli hlasovat vždy maximálně pro šest interpretů v kategoriích zpěvák, zpěvačka, hudební skupina a také hip hop a rap. Ze tří nominovaných vybírali objev roku. V loňském ročníku, kdy do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2,110.364 hlasů, do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý, Absolutním slavíkem se stala Bílá. Letos pořadatelé počet hlasujících nezveřejnili.

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 tehdejší redaktor Mladého světa a pozdější scénárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík. Práva na pořádání ankety nyní vlastní TV Nova.

Do Síně slávy Českého slavíka dnes uvedli zpěváka a herce Václava Neckáře

Do Síně slávy Českého slavíka dnes vstoupil Václav Neckář. Populární zpěvák a herec, interpret mnoha hitů, před měsícem oslavil 80. narozeniny. Pořadatelé ankety otevřeli síň slávy minulý rok poprvé v šedesátileté historii soutěže pro ty, kdo se zasloužili o vznik, rozvoj nebo podporu české populární hudby. Podobně funguje například Beatová síň slávy nebo Síň slávy ankety Anděl České hudební akademie, v zahraničí pak Rokenrolová síň slávy. Jako první se loni stal členem Síně slávy Českého slavíka divadelník Jiří Suchý.

"Budu muset čekat (na první místo v Českém slavíku)," řekl Neckář. Zmínil, že v historii ankety byl osmkrát třetí a čtyřikrát druhý. Do síně slávy ho uvedla zpěvačka Marta Kubišová, která s ním v 60. letech vystupovala ve skupině Golden Kids.

Letos 22. října byl Neckář uveden také do Síně slávy Českého rozhlasu. Ocenění obdržel v živém přenosu pořadu Tobogan stanice ČRo Dvojka z pražského divadla Rokoko. V ten samý den vystoupil s kapelou Bacily v pražském Divadle Hybernia na galakoncertu u příležitosti svých osmdesátin. Pořadatelé původně plánovali jen jedno představení, ale pro velký zájem přidali ještě odpolední koncert. Zpěvák oba vyprodal.

Na koncertu také pokřtili Neckářovu autobiografickou knihu Všechny moje války, dále 4CD Osmdesát - Největší hity od vydavatelství Supraphon, speciální edici vína Václav Neckář 80 a sběratelskou bankovku vydanou ke zpěvákovu jubileu. Publikace Všechny moje války vyšla letos v polovině září. Podle producenta a vydavatele Jana Hlaváče jde o autobiografii, nikoli o kompilát sestavený z veřejně dostupných zdrojů.

Neckář začínal jako herecký elév v Mosteckém divadle pracujících a v plzeňském divadélku Alfa. Poté od roku 1966 účinkoval v divadle Rokoko, v letech 1968 až 1970 byl společně s Kubišovou a Vondráčkovou členem pěvecké skupiny Golden Kids. Jako herec se proslavil především rolí v oscarovém filmu Ostře sledované vlaky, ale hrál i hlavní role ve filmu Skřivánci na niti a pohádce Šíleně smutná princezna.Od 70. let natáčí a koncertuje se skupinou Bacily.

Podle společnosti Supraphon Neckář na její značce prodal od roku 1965 více než 7,6 milionu nosičů. V roce 2002 Neckáře postihla mozková mrtvice, na scénu se vrátil po roční rekonvalescenci. Přestože si nepamatuje texty, které musí při koncertech číst ze čtecího zařízení, stále vystupuje. Jeho zatím poslední řadové album Mezi svými vyšlo v roce 2014.

Přehled vítězů ankety Český slavík za rok 2023:

Absolutní slavík: Ewa Farna

Kategorie zpěváků:

1. místo - Marek Ztracený

2. místo - Vojtěch Dyk

3. místo - Richard Krajčo

Kategorie zpěvaček:

1. místo - Ewa Farna

2. místo - Lucie Bílá

3. místo - Monika Absolonová

Kategorie hudebních skupin:

1. místo - Kabát

2. místo - Mirai

3. místo - Kryštof

Kategorie Hip hop a Rap:

1.místo - Calin

2. místo - ATMO Music

3. místo - Marpo

Kategorie Objev roku: Tereza Balonová

Kategorie Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls: Hory (O5 a Radeček)

Uvedení do Síně slávy Českého slavíka: Václav Neckář

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď