shop.musicserver.cz
Rea Garvey, Lucerna Music Bar, Praha, 20.11.2023

Rea Garvey při své pražské premiéře hrál na jistotu. Zabavil, ale nepřekvapil

Vydáno: 20.11.2023 13:49 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: New Pop Festival

Stává se pravidlem, že v koncertně natřískaném listopadu si v jeden den můžete zajít na tři atraktivní show. Devatenáctý den v měsíci nabídl například Lorna Shore v Roxy, Terezu Maškovou ve Velkém sálu Lucerny a někdejšího frontmana Reamonn v tom malém. Tohle je reportáž z toho posledně jmenovaného.

Live: Rea Garvey

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 19. listopadu 2023
setlist: Free Like The Ocean, Talk To Your Body, Kiss Me, Is It Love?, Water, Perfect In My Eyes, Tonight (Reamonn song), Supergirl (Reamonn song), Can't Stand The Silence, Sorry Days, I'm All About You, Catch Me When I Fall, Lions In Cages, Oh My Love, Can't Say No, The One, Wild Love

Titulní fotografie je pouze ilustrační, na koncertě jsme neměli fotografa.

Možná jste si už taky všimli, že do rolí koučů v talentové reality show The Voice se dostávají hlavně kecky jako třeba Adam Levine či Blake Shelton. Nadějným mlaďasům tam naslibují zářné kariéry, mezi sebou se málem porvou, aby dobrým argumentem přesvědčili talentované začátečníky, aby se přidali do jejich týmu a nakonec skutek utek. Je až zarážející, že ačkoliv byl Hlas licencován do tolika zemí, dosud z něj nevzešla jediná pořádná hvězda. Mají ho i v Německu. A právě tam se v porotě už řadu let objevuje někdejší frontman Reamonn, irský zpěvák Rea Garvey.

A i on je ukecaný až hrůza, sám to ostatně přiznal při svém prvním koncertě v České republice, kdy svou touhu stále mluvit označil za prokletí i požehnání zároveň. Vidět to bylo i při rozhovoru pro musicserver. V něm mimo jiné také trochu připustil, že by třeba v Praze zahrál i hit "Set Me Free", na němž spolupracoval s duem Jam & Spoon, nebo že by mohl vyhovět fanouškům s cedulemi, kteří si budou přát svou oblíbenou píseň.

Nic z toho se ale nestalo. Hlavně proto, že kartonové cedule nikdo nedonesl, a také Rea Garvey potvrdil, že má rád své jisté a program si poskládal podle sebe tak, aby ho mohl na svém aktuálním turné hrát pořád stejně dokola. Své české fanoušky nakonec ještě ošidil, vynechal totiž skladbu "Josephine" od své domovské formace, kterou přitom ještě o dva dny dříve v Rakousku zazpíval. A pro úplnost je ještě třeba říct, že "The One" a rozjetá "Can't Say No" si v závěru vystoupení vyměnily místa.

V úvodu večera opět (viz výše zmíněný rozhovor) označil naši zemi za Československo, v půlce slova se ale zarazil a opravil se. Pohoršených Čechů každopádně v poměrně střídmě zaplněném Lucerna Music Baru stejně moc nebylo. Klub by snesl klidně ještě dalších pár desítek fanoušků, ovšem krátká anketa jasně ukázala, že trend se nemění. A tak jako jiné kapely, které jsou v Německu velké a u nás třeba tolik ne, ať už to jsou Rammstein, Volbeat, Mando Diao nebo Beatsteaks, i v případě Garveyho byl jeho pražský koncert plný Němců. "Buďte tady na Čechy hodní, žijí v krásném městě plném nádherných lidí a skvělého jídla," apeloval na své lidi frontman, když zjistil, že česky mluvících je v malém klubu na jeho show sotva třetina.

Vůbec největší pozornost zpěvák věnoval polské rodině s dvěma malými dětmi, kterých si všiml hned v úvodu a dal jim pár životních rad o tom, jak můžou dosáhnout, čeho jen chtějí. Byla to zároveň vynikající příležitost k navázání vztahu s diváky hned ze startu a někdejší spolupracovník Nelly Furtado tak jako zkušený koncertní matador boural ledy, co to šlo.

Ve svých padesáti letech vydržel hodinu a čtyřicet minut šlapat zelí tak, aby to vypadalo jako náročný tanec, a pak i tak trochu naoko žertoval, že už nemůže a drobné pódium přirovnával k fitku, aby se lidem přiblížil. Byl to mazaný tah zkušeného tahouna, který si každým dalším proslovem diváky omotával kolem prstu. Přitom nepředváděl nic tak světoborného. Jeho písničky rádiového střihu jsou buď pop-rockové nebo electro-popové, mnoho náročných tónů v sobě ale nemají a ani doprovodná kapela ve složení klávesistka, basák, kytarista a bubeník se nijak zvlášť nenadřela.

O to cennější proto byly frontmanovy promluvy, díky nimž jsme se například dozvěděli, že jeho kamarád Jan ho v Berlíně před více jak dvaceti lety ubytoval, když ještě nic neměl, a dokonce ho vozil na koncerty, ačkoliv sám ještě nevlastnil řidičský průkaz. Mluvil také o svých dvou dětech a o tom, jak by jim rád zanechal svět v lepším stavu, než v jakém je dnes. Jindy zase obsáhle vysvětloval, proč s kapelou nemají rádi přídavky a že jakmile zahlásí nově naučené "ahoj", tak že už fakt jde pryč.

Chybět samozřejmě nemohl ikonický hit "Supergirl", u nějž se opět pochlubil, jak ho překvapilo, že se stal hitem v Jižní Africe. Po pravdě ho ale trochu zastínila moderně zprodukovaná novinka "Perfect In My Eyes" a možná ještě více i starší hit "Can't Stand The Silence". Při něm se pódium, na němž se do té doby svítilo spíše střídmě a projekce byly tak nevýrazné, že jste o nich skoro nevěděli, náhle proměnilo v prostor, kde se začal zhusta využívat stroboskop.

Těžko ale odhadovat, jestli se u nás jinak velmi příjemný koncert, na němž však nebyl ke koupi jediný kus merche, ještě někdy bude opakovat. Dle složení publika, v němž byla dokonce i skupina fanoušků z Lucemburska, to vypadá, že u nás Rea Garvey nadále zůstává poměrně neznámým jménem. A jelikož mu v německy mluvících státech dlouhodobě tleskají mnohonásobně větší davy, museli by pořadatelé z Live Nation i příště jít s jeho koncertem do poměrně riskantního byznysu. A to přece nevoní žádnému korporátu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Rea Garvey a Picture This spojili v "Somewhere Close To Heaven" irské mládí a zkušenost (03.04.2024 09:36)
- Rozhovory: Rea Garvey - Už se moc těším na koncert v Československu! (18.11.2023 09:00)
- Nové desky 20/2021 - od Twenty One Pilots přes Nikol Bókovou po Blakea Sheltona (26.05.2021 08:00)
- Nové desky 51/2019 - od Harryho Stylese přes Adama Mišíka po Stormzyho (16.12.2019 13:30)
- Naživo: Maroon 5 přijeli do Prahy rozdávat zklamání (06.06.2019 02:33)
- Zemřel Jordan Feldstein, manažer skupiny Maroon 5 (25.12.2017 09:58)
- Sam Smith v USA porazil domácí Maroon 5 i Blakea Sheltona (17.11.2017 16:16)
- Video: Třicet country hvězd oslavuje mashupem "Forever Country" padesát let CMA Awards (23.09.2016 16:03)
- Ariana Grande ani Blake Shelton v USA Drakea nepřekonali (31.05.2016 22:22)
- Nemáme slov: Adele za debutový týden v USA prodala přes milion kopií "Hello" (03.11.2015 20:33)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 Mirai AC/DC Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu