Právě vysíláme

Shakira a její daňové úniky: Zpěvačka se vyhne soudu, zaplatí velmi tučnou pokutu

20. listopadu 2023 11:24
Shakira a její daňové úniky: Zpěvačka se vyhne soudu, zaplatí velmi tučnou pokutu

Kolumbijská zpěvačka Shakira uzavřela dohodu se španělskou prokuraturou, aby se vyhnula soudnímu procesu, ve kterém čelila obvinění z daňových úniků ve výši 14,5 milionu eur (asi 355 milionů korun).

Informovala o tom agentura AFP s odkazem na dnešní prohlášení soudce barcelonského soudu, podle něhož popová hvězda souhlasila ze zaplacením vysoké pokuty.

Šestačtyřicetiletá umělkyně v růžovém kalhotovém kostýmu a se slunečními brýlemi se dnes dostavila do soudní síně kolem 10:00 SEČ, aniž by učinila jakékoli prohlášení pro tisk. Soudce krátce poté oznámil, že zpěvačka uzavřela dohodu s prokuraturou, aby se vyhnula soudnímu procesu kvůli obvinění, že v letech 2012 až 2014 nezaplatila ve Španělsku daň z příjmu ve výši 14,5 milionu eur. V rámci dohody, která znamená konec soudního procesu, obžaloba vyměnila trest odnětí svobody za pokutu, uvedl soudce.

Shakira se dostala do problémů se španělskou justicí kvůli daňovým pravidlům, která určují, že pokud rezident tráví na španělském území více než polovinu roku, musí tam také platit daně. Zpěvačka má úředně trvalé bydliště na Bahamách a tvrdila, že nijak nepochybila. Prokuratura pro ni žádala trest více než osmi let vězení a pokutu 23 milionů eur (563 milionů korun).

Zdroj: ČTK

Články, které by tě mohly zajímat