TOP 10 českých videoklipů roku 2023 podle redakce iREPORTu. Natočili je Chinaski, Tomáš Klus i Vypsaná fiXa

Vydáno 26.12.2023 | autor: iREPORT

Rok 2023 pomalu končí a nezbývá než bilancovat. Úterý patří na našem webu vždy novým klipům. Za uplynulých dvanáct měsíců jste si mohli přečíst o více než 350 videích převážně českých interpretů. Vybrat ty nejlepší proto bylo pro naše redaktory a fotografy opravdovým oříškem. Někteří se rozhodovali srdcem, jiní hloubali nad uměleckou stránkou klipů a tohle je výsledek. Máte také svého favorita? Od ledna pro něj hlasujte v anketě Žebřík. Vyhlášení proběhne 5. dubna v DEPO2015 v Plzni.

TOP 10 českých videoklipů roku 2023 podle redakce iREPORTu. Natočili je Chinaski, Tomáš Klus i Vypsaná fiXa TOP 10 českých videoklipů roku 2023 podle redakce iREPORTu. Natočili je Chinaski, Tomáš Klus i Vypsaná fiXa


Chinaski
– Smůla

Ačkoliv Smůlu zařadili Chinaski až na samý konec aktuálního alba Frihet, u fanoušků patří mezi nejoblíbenější. Napsal ji zesnulý kamarád Michala Malátného, režisér Martin Dolenský. Stejně silný jako melancholický text je i videoklip, který režírovala Františka Bakošová. Jak kapela uvedla, dostala úplně volnou ruku. Vznikl tak až artový klip, na který mohou být Chinaski patřičně hrdí. Jejich Smůla v něm bloudí světem a dělá lidi nešťastnými. Proto nemá žádné přátele a cítí se osaměle. Stejně jako my všichni však i ona najde v životě své Štěstí…

Příběh českého hitu: Chinaski - Punčocháče

V nadcházejícím roce Chinaski oslaví 30 let existence. Kulaté výročí připomenou 5. dubna exkluzivním vystoupením na vyhlášení Žebříku, účastí na putovním festivalu Hrady CZ a hlavně pak v prosinci v pražské O2 areně, kde symbolicky odehrají třicet největších hitů.
(Andrea Štipčáková)

Tomáš Klus a Sima Magušinová

Píseň Vesmír má je o naději. A právě o ní vypráví i povedený videoklip, který poutá na animovaný film Tonda, Slávka a kouzelné světlo, který je režisérským debutem Filipa Pošivače. Vypráví o malém klukovi, který celý svítí. Aby na sebe nepoutal přílišnou pozornost, tráví většinu času zavřený doma. Jenže pak se do jednoho ze sousedních bytů nastěhuje Slávka, která mu obrátí život naruby. A tak začíná jejich dobrodružné pátrání po původu záhadných chomáčků tmy, které z jejich domu vysávají sluneční světlo.
(Andrea Štipčáková)

Vypsaná fiXa - Štěstí Jimi Dixona XX

Pardubická Vypsaná fiXa patří ke stálicím festivalu Rock for People, který jsem navštívil po několika letech. Márdiho a spol. jsem sice minul, přesto ve mně klip Štěstí Jimi Dixona XX oživuje příjemné vzpomínky na vydařenou akci. Léto, muzika, pohoda… Spokojená musela být i kapela. Pohled na vroucí kotel podobných rozměrů se nepoštěstí každý víkend.
(Tomáš Rumler)

ROZHOVOR | Márdi (Vypsaná fiXa): Koncert je nejlepší svetr

Kateřina Marie Tichá – Plamen

Písní Plamen Kateřina Marie Tichá začala psát novou etapu své kariéry. Jde o první skladbu, kterou představila z chystané desky, jež by měla spatřit světlo světa na začátku příštího roku. Zároveň je pak první ukázkou spolupráce s Bandjeez, s nimiž muzikantka již druhým rokem vystupuje. Ve videu je zpěvačka více než jindy divoká a ženská, čímž jen podtrhuje text skladby, který říká, že v sobě všichni máme neřízenou stránku. Natočila ho pod taktovkou Ondřeje Kudyna.
(Adam Karaffa)

LIVE: Kateřina Marie Tichá s Bandjeez pohladili v Malostranské besedě po duši

Sebastian – Asi jsem blázen

Dlouho se Sebastian pokoušel navázat na úspěch svých prvních singlů Toulavá a Záchranný bod, žádná z vydaných skladeb se však takových ohlasů nedočkala. Zdá se ale, že s písní Asi jsem blázen by se to zpěvákovi konečně mohlo povést. Svědčí o tom i to, že skladba je aktuálně třetí nejhranější písní v českých rádiích. A pokud bychom si odmysleli vánoční songy, s přehledem by brala první místo. Je hravá a veselá stejně jako videoklip, ve kterém si po boku Sebastiana zahrála jeho přítelkyně Andrea Bezděková. Sála z něj bezstarostnost, radost ze života a láska. Vsadíme se, že i vy se po jeho zhlédnutí budete uculovat.
(Tereza Slowiková)

ROZHOVOR | Sebastian: Dříve jsem se nechal ovlivnit názory ostatních. Album sBohem je mou zpovědí

Realita – Šílená

Klipem k písni Šílená potěšila Realita své fanoušky v první polovině letošního roku. Vypráví v něm příběh dvou milenců, kdy se slečna zakrývá maskou čistoty a popírá své vnitřní démony, zatímco s nimi hlavní hrdina bojuje. Kapela chtěla videem poukázat na to, že určitý druh temnoty je v každém z nás a je součástí našich životů. Jen to zapíráme a nechceme si to připustit.
(Šárka Preslová)

Deloraine – Sabat

Znáte Zaklínače? A znáte Deloraine? Tahle brněnská folková banda toho na kontě sice nemá tolik, ale když už něco vydá, tak to stojí za to! Letos v říjnu naservírovala svým příznivcům singl Sabat, jehož videoklip vypovídá (stejně jako jiné) příběh. Tentokrát se Deloraine nebáli sáhnout po speciálních efektech a zeleném plátnu. Sestava má zkrátka tak promakané videoklipy, že by se za ně nemusela stydět kdejaká světová hvězda.
(Monika Jetelová)

Mat213 - Party in the Prague

Matěj Čech alias Mat213 se dostal do širšího povědomí skladbou 7teen. Právě ta byla oceněna porotou hudebních cen Apollo, kde v minulém roce vyhrála Singl roku. Rok poté vydává Čech desku Party in the Prague se stejnojmennou písní, ke které vznikl i povedený videoklip, ve kterém vkusně kloubí kýč s kvalitní produkcí. Za mě osobně je (stejně jako celá deska) svěžím větrem do plachet české klubové scény. Posuďte sami.
(Dominik Pavliš)

David Koller – Za hranou

Videoklip Za hranou Davida Kollera natáčel režisér Ivo Simon, spolupracoval pak s Antonínem Kratochvílem. Jeho ústředním tématem je potkávání, zanechávání sebe, sdílení, pokračování a uzavírání. Zpěvák se v něm potkává s řadou kamarádů, mimo jiné s Petrem Vášou z Jasné Páky, Robertem Kodymem nebo Davidem Černým. „Jen ta hrana se s věkem posouvá. Je ostřejší a nebezpečnější. Nicméně právě tam - a v návratech zpět od ní - se odehrává většina nejdůležitějších momentů v našich životech,” říkají tvůrci klipu. Zajímavostí je, že skladba je vůbec posledním textem Michala Ambrože.
(Alena Kaňová)

Dymytry – My ještě nechcem jít

Skladbou My ještě nechcem jít otevřeli Dymytry novou kapitolu své kariéry v čele se zpěvákem Václavem Noidou Bártou. Pouze čas ukáže, jak fanoušci tuto změnu přijmou. Za mě jde ale o krok správným směrem. Do svých řad totiž přijali zkušeného zpěváka, který navíc není veřejnosti neznámý. Povstání kapely „z mrtvých“ symbolizuje i nový videoklip, v jehož závěru právě Bárta odhaluje svou tvář.
(Martin Hanáček)

Text: Andrea Štipčáková, Tomáš Rumler, Martin Hanáček, Tereza Slowiková, Alena Kaňová, Adam Karaffa, Dominik Pavliš, Monika Jetelová, Šárka Preslová, foto: Roman Černý (Chinaski), Petr Dudek (Kateřina Marie Tichá), Radek Kudláček (Sebastian), Michal Benák (David Koller)
Témata: Chinaski, Tomáš Klus, Vypsaná fiXa, Kateřina Marie Tichá, Sebastian, Realita, Deloraine, Mat213, David Koller, Dymytry

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít