Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Emily

Vydáno 22.12.2023 | autor: Andrea Štipčáková

Skladba Emily vystřelila Rybičky 48 v roce 2009 na přední příčky hitparád. Ačkoliv předtím bodovala také se singlem Ooou, který pětkrát po sobě vyhrál hitparádu v pořadu ESO, zdaleka nebyl tolik úspěšný jako právě v pořadí první píseň na druhém studiovém albu Amores Perros, voe!. Jak vznikala, nám popsal Kuba Ryba.

Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Emily Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Emily

Nejlepší holka ze školy to pro mě byla Emily!
Nejdelší nohy do nebe, fakt měla něco do sebe!
Blonďatý vlasy do čela, žádnýho kluka nechtěla!
Protože dobře věděla, že by jí dával do těla!

Rybičky 48 vznikly v roce 2002 pod názvem Banánový Rybičky. O tři roky později začaly spolupracovat s vydavatelstvím Supraphon, v témže čase pak vydaly první singly Reality show, Sexuální akrobat a Wo-co-de. Všechny bodovaly v hitparádách a zajistily kapele turné o šestašedesáti zastávkách. V roce 2008 vyšla deska Amores Perros, voe! a na ní skladba Emily. Bez ní už se nyní koncerty sestavy neobejdou.

Příběh českého hitu: Rybičky 48 – Léto

„Doufám, že se bude fanouškům líbit a alespoň trochu pobaví,“ řekl Kuba Ryba iREPORTu krátce po natáčení videoklipu k písni v říjnu 2008. Účastnili se ho kromě Petra Lebedy, Ondry Štorka a Kuby Ryby, kteří tenkrát Rybičky 48 tvořili, také český pornokrál Robert Rosenberg, jenž se ujal role uklízečky, modelka Dominika Mesárošová a Standa Hložek v roli barmana.

„Na klipu se podílelo ale i přes stovku našich fanoušků,“ dodávala kutnohorská skupina, která obsadila do videa také kamaráda Jaroslava Dudka. Ten ztvárnil roli ctitele Emily, který je schopen pro lásku udělat cokoliv. Režisérem klipu byl Martin Kimpar.

Pak přišlo strašný zjištění Emily na kluky není!
Veškerý moje snažení bylo být tím to ukončený,
Jenže já se lehce nevzdávám kvůli ní se denně přemáhám,
Chodím teď v dívčích šatech a rtěnku nosím na rtech!
To jenom abys byla mooou!

Jak ale vznikla píseň samotná? O tom se rozpovídal Kuba Ryba. „Písničku jsem napsal, když už jsem byl pryč ze střední, bylo mi nějakých dvaadvacet. Nicméně song je se střední spjatý. Napsal jsem ho o jedné krásné holce, která chodila do stejné školy jako já. Všichni jsme ji s klukama chtěli, ale ona s nikým nic neměla. Namluvili jsme si, že bude nejspíš lesbička,“ směje se dnes frontman bandu.

„Když jsme někde seděli a chlastali, smáli jsme se tomu. Říkali jsme si, že by bylo celkem zábavný převléknout se za holku, abychom u ní měli konečně šanci,“ dodává.

Na stejném albu, které vyšlo 21. března 2008, se objevilo ještě dalších dvanáct skladeb. Konkrétně Spratek, A to tak, že teď, Opuštěný pokoje, Ondrova pomalá, Amores Perros, Řekni proč..., Pořád to zkoušíš, Prázdnej rám, Romantik, Tetovací a Hej hou.

Emily, řekni co na tebe platí!
Emily, já ani ty nejseme svatí!
Emily, řekni co teď dělat mám!
Emily, a já to co chceš udělám!
To jenom abys byla mooou!

Text: Andrea Štipčáková, foto: archiv iREPORTu
Témata: Rybičky 48, Kuba Ryba, Petr Lebeda, Ondřej Štorek, Emily, příběh českého hitu

zavřít