Hlavní obsah

5 NEJ: Česká pop music tak, jak ji v roce 2023 viděl hudební publicista Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik událostí na české scéně letošního roku si říkalo o to, aby se dostalo do výročního výběru hudebního publicisty Novinek.cz a deníku Právo Jaroslava Špuláka. Nakonec vybral ty, které podle jeho mínění o nepatrný kousek převyšují ostatní.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Hudební publicista Novinek.cz a deníku Právo Jaroslav Špulák

Článek

Marek Ztracený třikrát v Edenu

Zpočátku to vypadalo jako nesplnitelný sen, jenže nakonec byl splněn rovnou třikrát. Zpěvák Marek Ztracený již několik let na domácí scéně co do popularity kraluje. V Edenu odehrál koncerty, do kterých investoval velké peníze, svůj talent i dobré nápady. V podstatě každá písnička měla nějaký silný nápad i vizuální doplnění, a tak znatelné potěšení přítomných diváků nebylo jenom zdvořilé, ale skutečné. I za to se stal Marek Ztracený znovu vítězem mužské kategorie v anketě Český slavík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Ztracený Eden vyprodal.

RECENZE: Marek Ztracený servíroval zážitky divákům i sobě

Kultura

Koncert Ewy Farné v O2 areně

Měl to být jeden z mnoha koncertů tuzemských zpěváků v naší největší hale. Navíc Ewa Farna nemá ve svém repertoáru nadbytek klasických rádiových hitů. Díky nasazení, pěveckému talentu, odvaze, otevřenosti a vřelosti, s nimiž rodačka z Třince vystoupení absolvovala, z toho byla jedna z největších českých hudebních událostí roku.

Foto: Barča Chlebová

Ewa Farna se v O2 areně vznesla nad pódium i hlavy diváků.

RECENZE: Ewa Farna uctila zpěv

Kultura

Festival Rock for People

V první polovině června se na královéhradeckém letišti odehrál další ročník festivalu Rock for People. Po letech takříkajíc všelijakých, po ekonomických prohrách, remízách i malých vítězstvích se tentokrát pořadatelům podařilo nabídnout program v čele s britskou kapelou Muse, vyprodat festivalový areál a zadělat na tu nejlepší tradici. Lidé byli nadmíru spokojeni, odborný hudební svět také.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Muse začali na Rock for People svůj koncert v maskách.

Deset let skupiny Jelen

Čas běží velice rychle, stárnou lidé a stárnou kapely. Zdá se, že skupina Jelen přišla se svým prvním hitem Magdalena před pár lety. Od svého vzniku ale letos oslavila deset let a udělala to bravurně. Nahrála album Všechno bude dobrý, na které si přizvala vzácné hosty v čele s Hradišťanem, Druhou trávou či Rybičkami 48, a na začátku prosince koncertovala poprvé v pražské O2 areně. Bylo plno a veselo.

Foto: Václav Ryba

Na koncertech je skupina Jelen nejsilnější.

RECENZE: Dobré časy kapely Jelen trvají

Kultura

Album skupiny November 2nd

Plných dvanáct let bylo nutné počkat na novou desku české indie kapely November 2nd. V jejím čele stojí zpěvačka Alexandra Langošová a kytarista Roman Helcl. Se svými spoluhráči přinesli přesně takovou desku, která českou tvorbu rozšiřuje směrem k západnímu světu. Nahrávka je to nápaditá, vyrovnaná, pozoruhodná. Přesně takové skupiny i počiny zdejší scéna potřebuje, aby se tak docela nezapouzdřila sama v sobě.

Foto: Marek Musil

Alexandra Langošová a Roman Helcl vydali se svou kapelou November 2nd skvělé album.

Alexandra Langošová a Roman Helcl z kapely November 2nd: Můžeme být v Evropě a do Ameriky létat

Kultura

Anketa

Byl/a jste v roce 2023 alespoň na jednom koncertě?
Ano, ale byl vážně jen jeden
14,5 %
Ano, navštívil/a jsem 2-5 koncertů
27,1 %
Byl/a jsem na více než pěti
11,8 %
Nebyl/a jsem na žádném
46,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám