TOP 10 koncertních zážitků roku 2023 redakce iREPORTu: Punkrockový nářez blink-182, nestárnoucí Iron Maiden i parádní Slipknot na Rock for People

Vydáno 04.01.2024 | autor: iREPORT

S koncerty zahraničních interpretů se v Česku roztrhl pytel, a tak není divu, že právě oni vévodí vzpomínkám našich redaktorů a fotografů. Blink-182 do tuzemska dorazili v původní sestavě a šlapalo jim to vážně neskutečně, sázkou na jistotu jsou už koncerty Iron Maiden a také nás bavili Pantera v O2 areně a Slipknot a Palaye Royale na Rock for People. Mezi ženami nesmíme opomenout Skynd a K.Flay, z českých zástupců pak Tři sestry.

TOP 10 koncertních zážitků roku 2023 redakce iREPORTu: Punkrockový nářez blink-182, nestárnoucí Iron Maiden i parádní Slipknot na Rock for People TOP 10 koncertních zážitků roku 2023 redakce iREPORTu: Punkrockový nářez blink-182, nestárnoucí Iron Maiden i parádní Slipknot na Rock for People


blink-182

Praha, O2 arena
19. 9. 2023

Blink-182 jsou mou srdcovou záležitostí. Poslouchám je (asi jako každý druhý) už od puberty. Tudíž když se formace dala znovu dohromady a vyrazila v původní sestavě na turné, jehož zastávkou se stala i Česká republika, neváhala jsem a jeden lupen si okamžitě koupila. Splnil se mi tak sen. Od začátku byla show blink-182 punkrockovým nářezem, který kapela prokládala lehce nekorektně pubertálními vtípky. Hned bych šla znovu!
(Šárka Preslová)

LIVE: Blink-182 v O2 areně plnili naše teenage sny. What's my age again?

Skynd
Praha, SaSaZu
4. 11. 2023

Ačkoliv obecně nejsem fanda tru crimes, Skynd mě zkrátka uchvátila na první poslech už na Rock for People Hope. Od té doby jsem byla na všech koncertech, které v Česku pořádala. Je vidět, jak roste a dostává se do podvědomí veřejnosti, stejně jako příběhy, které předává. Každý gig měl něco do sebe a tenhle poslední byl zkrátka osobnější než kterýkoliv předtím. Za mě koncert, na který se bude dlouho vzpomínat – alespoň já budu.
(Monika Jetelová)

Dramatický, mrazivý i opředený záhadami. Takový byl koncert Skynd v pražském SaSaZu

Palaye Royale
Rock for People, Hradec Králové
8. – 11. 6. 2023

Palaye Royale rozhodně stojí za zmínku. Ať už jejich lednový samostatný koncert nebo show v rámci Rock for People. Být s klukama téměř od jejich počátku je zkrátka něco. Dlužím jim toho dost, protože nebýt jich, nejsem tam, kde jsem teď, a už vůbec nemám tak super vzpomínky, protože ty největší přišly právě s Palaye Royale.
(Monika Jetelová)

ROZHOVOR | Palaye Royale: Fever Dream je takové naše české album

Heaven Shall Burn
Brutal Assault, Pevnost Josefov
9. – 12. 8. 2023

Na open airu jsem Heaven Shall Burn až do letošního roku neviděl, a tak jsem byl na jejich festivalovou show vážně zvědavý. A uchvátila mě! Od samého začátku se pevností Josefov rozléhaly tvrdé riffy kytar a duněly bicí. Koncert provázely plameny a světelné efekty. No prostě masakr.
(Petr Klepetko)

Iron Maiden
Praha, O2 arena
30. 5. 2023

Vidět na vlastní oči borce typu Iron Maiden je vždy mimořádný zážitek. Unikátnost dalšího setkání s maskotem Eddiem spočívala v tom, že šlo o můj první halový koncert Bruce Dickinsona a spol. Turné trefně pojmenované The Future Past bylo postavené na dvou pilířích, a sice deskách Senjutsu (2021) a Somewhere In Time (1986). Obě dodaly po pěti skladbách. Letitý hit Alexander The Great měl na této šňůře dokonce live premiéru. A charakteristika „great“ platila pro celý večer.
(Tomáš Rumler)

LIVE: Nebe může počkat. Iron Maiden stárnutí svědčí, v Praze svým entusiasmem nakazili tisíce fanoušků

Pantera
Praha, O2 arena
12. 6. 2023

Chápu nářky, že bez bratrů Abbottů to není ono, ale lákadlo slyšet živě proslulé fláky bylo příliš silné. Navíc zpěváka Phila Anselma a basáka Rexe Browna doplnila první liga. Charlie Benante (Anthrax) i Zakk Wylde (Black Label Society, Ozzy Osbourne) mají vlastní úspěšné kariéry, takže je nelze obviňovat z parazitování na práci a jménu někoho jiného. Koncert byl oslavou metalu, došlo i na vkusnou poctu Vinniemu Paulovi a Dimebagu Darrellovi. Pantera v Praze zahrála téměř na den přesně po pětadvaceti letech. Patřím mezi ty šťastlivce, kteří zažili obě show.
(Tomáš Rumler)

LIVE: Pantera rozpoutala metalovou apokalypsu a rozsekala v pražské O2 areně fanoušky na kousky

Slipknot
Rock for People, Hradec Králové
8. – 11. 6. 2023

Přestože maskovaná banda má relativně nové album The End, So Far (2022), věnovala mu prostor jen dvakrát. Bohatě však vytěžila debut z roku 1999, ten byl zastoupen dokonce šesti songy. V sestavě bohužel z rodinných důvodů scházel Shawn „Clown“ Crahan, přesto koncert hodnotím zcela suverénně nejvýš z těch čtyř, které jsem měl možnost vidět. Parádní atmosféra, ale hlavně perfektní zvuk.
(Tomáš Rumler)


K.Flay
Praha, MeetFactory
25. 9.2023

Do MeetFactory na koncerty moc často nechodím, o to míň pak na show s interprety, s nimiž mám ten den rozhovor. K.Flay byla energická, přirozená a bylo znát, že navzdory tomu, že zčásti ztratila sluch, se s tím v krátké době poprala velmi dobře. Zpěvačku jsem viděla už před pár lety v Praze, a ač to tehdy bylo dobré, tentokrát to bylo ještě lepší. K.Flay si navíc umí dobře vybrat předskokany, WEATHERS bavili. Musím pochválit i zvuk v prostoru, zkrátka vše se povedlo.
(Natálie Štrbáková)

ROZHOVOR | K.Flay: Náhle jsem ztratila sluch v jednom uchu. Svým způsobem mě to posílilo

Swans
Praha, Divadlo Hybernia
1. 11. 2023

Za nejsilnější hudební zážitek roku 2023 považuji koncert Swans, který proběhl 1. listopadu v pražském divadle Hybernia. Díky divadelním prostorům bylo vystoupení intimnější – napojení kapely na posluchače bylo stoprocentní. Čas se ve chvíli, kdy Swans spustili, zastavil. První tóny a první údery do bicích uzavřely publikum do zvukové báně, ze které nebylo úniku. Celý koncert byl extrémně nahlas. Diváky pohltil a uvedl do „transu“, aby je o dvě a čtvrt hodiny později emočně vyždímané vyplivl. Krásný zážitek.
(Dominik Pavliš)

Tři sestry
Plzeň, Amfiteátr Plaza
9. 6. 2023

„Modlete se pro partu, pijte sedm piv a jednu zelenou, jezděte autobusem, montujte a udržujte, chtějte být homosexuálem,“ zpívalo se v Plzni v prostorách za obchodním centrem Plaza. Tři sestry tam zahrály spolu s E!E a Pirates of the Pubs. No prostě večírek, ze kterého se za střízliva domů nechodí!
(Martin Hanáček)

Pijte sedm piv a jednu zelenou, radily v Plzni Tři sestry

Text: redakce iREPORTu, foto: Milan Říský (blink-182), Jana Braunová (Skynd), Jan Urbánek (Palaye Royale, Pantera), Petr Klepetko (Heaven Shall Burn, Slipknot),  Tereza Slowiková (K.Flay), Martin Hanáček (Tři sestry)
Témata: blink-182, Skynd, Palaye Royale, Pantera, Heaven Shall Burn, Slipknot, K.Flay, Tři sestry, Iron Maiden, Swans

zavřít