TOP 7 videoklipů týdne: Jana Kirschner se vrací do dětství, Xindl X zpívá o slabé vůli a Lipo tvrdí, že i chlap potřebuje být někdy sám

Vydáno 23.01.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Jana Kirschner se na připravovaném albu rozhodla věnovat starostem běžného života. Jeho předzvěstí je singl Struny, ve kterém se zpěvačka vrací do svého dětství. Xindl X zase zpívá o tom, co zřejmě všichni známe - slabé vůli. Lipo tvrdí, že každý chlap potřebuje být někdy sám a Paulie Garand nám servíruje další song, který vznikl při jeho cestě do New Yorku. Rozálie se nechala inspirovat rozchodem se španělským surfařem, Napořád pomáhají dětem vězněných rodičů a po delší době se ozývá i Slovenka Natália Hatalová.

TOP 7 videoklipů týdne: Jana Kirschner se vrací do dětství, Xindl X zpívá o slabé vůli a Lipo tvrdí, že i chlap potřebuje být někdy sám TOP 7 videoklipů týdne: Jana Kirschner se vrací do dětství, Xindl X zpívá o slabé vůli a Lipo tvrdí, že i chlap potřebuje být někdy sám


Xindl X
o zmaru nejen novoročních předsevzetí

Všichni to známe. Nejen na Nový rok si dáváme předsevzetí, která přinejlepším plníme prvních pár týdnů. V tomto duchu se nese také nový singl Xindl X s názvem Slabá vůle z chystaného zářijového alba Fén X. Zpěvák si pro něj připravil animovaný videoklip, o který se postaral výtvarník Ondřej Pfeiffer. Sledujeme v něm hlavního hrdinu, kterého neustále pokouší personifikovaná slabá vůle jakožto malá víla, která mu staví do cesty překážky na jeho pouti za zdravým životním stylem.

Xindl X se o Návod ke čtení manuálu podělil i v Plzni, předskakoval mu Crossband

„I přes to všechno víme, že to v nás je. Každý z nás má přece uvnitř toho atleta, abstinenta a vzdělance. A to, že se ještě nedostal na povrch? To je jen tím, že mám silně vyvinutou slabou vůli!" uvedl k tématu nové písně Ondřej Ládek.

Každý chlap někdy potřebuje být sám, tvrdí Lipo

Více než rok od vydání aktuálního alba Příběhy představuje Lipo zcela nový singl Whisky, v němž se muzikant inspiroval v americké country. Jde o mix existencionální a přírodní lyriky, který je zasazen do současně znějící rapové produkce. Lipo na tracku spolupracoval s producentem Janem Braunem.

Lipo pokřtil v Malostranské besedě album, mezi hosty byli Jindra Polák i Kateřina Marie Tichá

„S Honzou nás sice dělí věkový rozdíl, ale kreativně nám to spolu funguje skvěle. Podpořil mě v hlubší práci se zpěvem, hlasovou modulací, ale i s posunem k současnému soundu. Já ho zase ponoukám k větší koncentraci na celkovou výpověď a charakter skladeb. Je pro mě zajímavý sledovat, jak mladší generace k tvorbě hudby přistupuje bez předsudků,“ říká Jonáš Červinka. Píseň se dočkala také videoklipu. Diváka zavede na místa v Jizerských a Lužických horách, která jsou mu blízká.

Vděčnej Paulie Garand

Paulie Garand vyrazil minulý rok hledat inspiraci do New Yorku. Právě tam vznikla textová i vizuální podoba singlu Vděčnej. Jde o jakýsi dvoj-track. Po první polovině odkazující na zlatou éru se přesouváme do modernější polohy hiphopu. „Beat dělal UMP a poslal mi ho zrovna když jsme byli na letišti směr NYC. Napsal jsem to v letadle a vznikl takovej double track, jehož začátek je víc klasickej a druhá půlka newschoolovější,“ říká zpěvák. Za kamerou opět stanul Ondřej Kudyn alias Drew z Native Films, který rozehrál svou lo-fidelity magii na 8mm filmu Kodak.

Rozálii inspiroval rozchod se španělským surfařem

Rozálie ve svých písních čerpá z vlastních zážitků. Ne jinak tomu bylo u novinky Láva. Zpěvačku inspiroval rozchod se španělským surfařem, který se odehrál na letišti v Barceloně. „Fascinující na tom bylo, že v momentě, kdy jsme se rozešli, na ostrově La Palma vybuchla sopka. Motivy sopky, lávy a oceánu pro mě byly stěžejní," říká Rozálie o singlu, ve kterém tentokrát kromě typické tahací harmoniky uslyšíme i další nástroje.

ROZHOVOR | Rozálie: Píšu o hodně osobních věcech, které zahaluji do metafor

Převážně animovaný videoklip natočila režisérka a výtvarnice Kristina Dufková ve spolupráci s animátorem Tomášem Červeným. „Myšlenka udělat klip jako listování deníkem mě napadla v metru cestou z Manhattan na Coney Island, když jsem si stále dokola pouštěla písničku Láva. Osobní výpověď Rozáliina textu převést do deníkové formy se vlastně nabízelo samo," říká Dufková a dodává: „Chtěla jsem klip natočit kombinací stop motion a live action. Stop motion je metoda časově strašně náročná, ale v kombinaci s live action se vše dalo stihnout za pár dní. A díky velmi stylizované formě se stop motion s live action skvěle doplňují. Pak následoval nespočet hodin ve střižně.“

Jana Kirschner se vrací do svého dětství

Jana Kirschner připravuje nové album, které si fanoušci budou moci poslechnout už 5. března. Jmenovat se bude Obyčajnosti a zpěvačka na něm bude vyprávět o každodenních starostech a radostech ze života mámy, ženy a umělkyně. Jeho předzvěstí je skladba Struny, v níž se zpěvačka vrací do svého dětství a dospívání, momentům, které v ní zanechaly nějakou stopu. Příběh o cestě dívky z malého měla, která v sobě nosila něco, co bylo silné, co rostlo spolu s ní a dávalo jí jistotu v nejistých časech, reflektuje videoklip, při jehož tvorbě Kirschner poprvé zasedla na režisérskou židličku.

"Koncept jsem sice měla v hlavě, ale bez pomoci mladých scénografů od Michala Lošonského bychom to nezvládli. Vymysleli jsme papírové masky, které se ve videoklipu objevují a mají v sobě ukrytou symboliku - jsou to naše tajné sny, představy, přání, strachy, ale i předsudky. Jedním slovem celý ten neviditelný balíček, který každý v sobě nosíme. S finální realizací nám hodně pomohli i naši přátelé - režisér Juraj Johanides a vynikající kameraman a fotograf Viktor Cicko," vysvětluje zpěvačka.

Napořád pomáhají zapomenutým dětem

Kapela Napořád se ozývá se singlem Srdce za zdí, kterou natočila ve spolupráci s ambasadorem Mezinárodního vězeňského společenství Ondřejem Škochem. Vznikl na podporu dětí vězněných rodičů. „Píseň kombinuje rapové party dětí s klasickou písňovou formou. Dětští autoři si svoje pasáže dokonce sami natočili v mém hudebním studiu Creative Gap,“ říká autor hudby Ondřej Škoch. Děti si zahrály i v klipu, který k písni natočil tým čerstvých absolventů Filmové školy Písek pod vedením režiséra Stefana Lamberta a kameramana Tomáše Zvelebila v působivém prostoru chátrající bývalé továrny Papírny Vrané.

Natália Hatalová zpívá o rozchodu

Natália Hatalová se po delším čase hlásí s novým singlem Domino, který je o rozpadu partnerského vztahu. Napříč tomu jde o veselou taneční skladbu, protože, jak sama Natália říká, rozchod je někdy jedinou správnou cestou. Na videoklipu zpěvačka spolupracovala s dlouholetým kamarádem Adamem Ligockim. "Klip zobrazuje silnou ženu, která se loučí se svou minulostí s hrdostí. Je to fáze, když slzy, sliby a nové šance jsou už dávno překonané. Jak se zpívá na začátku - stop, bylo toho dost! Tanečnost písně jen nadlehčí celé téma," uvedla Natália.

Text: Andrea Štipčáková, TZ, foto: archiv Jonáše Červinky, Jakub Maršál (Xindl X), Ondřej Kudyn (Paulie Garand), Jakub Maršál (Rozálie), Hana Knížová (Jana Kirschner), archiv Napořád, Valeria Cheban (Natália Hatalová)
Témata: Lipo, Xindl X, Paulie Garand, Rozálie, Jana Kirschner, Napořád, Natália Hatalová

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít