Kapela Elán přidala v Praze třetí koncert, poprvé zahraje své hity se symfoniky

foto Ilustrační foto - Slovenská skupina Elán 20. prosince 2018 v Praze zakončila své výroční turné k oslavám padesáti let na jevišti. Na snímku je zpěvák Jožo Ráž.

Praha - Skupina Elán ke svým dvěma oznámeným koncertům v Praze přidá 7. února příštího roku třetí vystoupení. V O2 areně na něm zahraje se symfonickým orchestrem. Na vystoupení nazvaném Elán Rock Symphony slovenskou kapelu doprovodí Bohemian Symphony Orchestra Prague v čele s šéfdirigentem Martinem Šandou. Už ohlášené dva halové koncerty v Bratislavě a dva v Praze kapela stihla vyprodat během několika týdnů. ČTK o tom za pořadatele informoval Roman Helcl.

"Víc než padesát let mě moji spoluhráči vybízeli, abychom hudbu Elánu spojili se symfoniky. Já jsem to vždycky odmítal, zkrátka jsem to tak necítil. Nyní, na konci kariéry je asi nejlepší čas ukázat se i v takovém složení. Podle našich zkoušek usuzuji, že to bude bombové," uvedl zpěvák a baskytarista Jožo Ráž. Dodal, že smyčce a dechy hudbě Elánu dodají ještě větší sílu a energii.

"Bude to náš klasický rockový koncert v doprovodu symfonického orchestru. Pracujeme na kompozicích každý den a zní to opravdu skvěle. Bude to zážitek nejenom pro fanoušky, ale také pro nás," doplnil kytarista Ján Baláž.

Bohemian Symphony Orchestra Prague má se spojením rockové a symfonické hudby velké zkušenosti. Orchestr absolvoval několik evropských turné s rockovými kapelami Deep Purple, Europe nebo zpěvákem vystupujícím pod jménem Alice Cooper. Pochlubit se může také spoluprací na projektech se švédskou kapelou Sabaton, britskými Kosheen nebo španělským operním pěvcem Josém Carrerasem a houslovou virtuoskou Vanessou-Mae.

Elán vystoupí na šesti koncertech v Praze a Bratislavě i přes úmrtí svého člena Vaša Patejdla. Slovenský zpěvák, klávesista a textař, spoluzakladatel skupiny Elán, zemřel loni 19. srpna po krátké a těžké nemoci ve věku 68 let.

Elán naposledy koncertoval v roce 2018, kdy své halové a open air turné plné vizuálních efektů a projekcí zakončil ve vyprodané pražské O2 areně. Kapela se tehdy rozrostla o dechovou sekci, smyčce i vokalistky. Po vystoupení se s kapelou rozloučil frontman Ráž, který svůj úmysl odejít avizoval v minulosti několikrát.

Skupina Elán vznikla v roce 1968. Vydala 15 studiových alb, pět anglických alb i řadu kompilací, za jejichž prodeje získala 25 platinových desek. Mezi největší hity populární kapely patří písně Láska moja, Neviem byť sám, Kočka, Aj keď bez peňazí, Zaľúbil sa chlapec, Amnestia na neveru, Nie sme zlí, Tanečnice z Lúčnice, Sestrička z Kramárov, Stužková a další. Poslední studiové album Najvyšší čas vydal Elán v roce 2019.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď