Zpěvák a skladatel Petr Spálený slaví své 80. narozeniny koncerty

foto Ilustrační foto - Zpěvák Petr Spálený (na snímku z 15. srpna 2014.)

Praha - Zpěvák a skladatel Petr Spálený oslavil své 80. narozeniny připadající na pátek sérií koncertů na Slovensku, kde vystoupil v Bratislavě, Trenčíně a Žilině. Jeho nejbližším narozeninovým vystoupením bude 4. dubna koncert v kině Retro v Zábřehu na Moravě. Hudebník s typickým knírem se na Slovensko vrátil po mnoha letech a je nadšený přijetím, jakého se mu dostalo. Spálený to řekl v rozhovoru s ČTK.

"Funguje to dobře, lidé jsou fantastičtí. Až jsem z toho dojatý, jak mě přijali," uvedl. Součástí programu je i píseň Plakalo bejby, která se v roce 1967 stala jeho prvním hitem. "Byl to první singl, který nám vyšel, takže hraju tuhle píseň jako vzpomínku na úplné začátky," řekl.

Píseň skladatele Pavla Krejči a textaře Jiřího Štaidla Plakalo bejby také otvírá kompilaci s názvem 80/Největší hity & duety, která vyšla k nadcházejícímu Spáleného jubileu. "Ohlas na můj česky zpívaný singlový debut byl natolik příznivý, že bylo jasné, kudy povede příští cesta," podotkl Spálený, který pochopil, že "hra na amerického zpěváka skončila". K tomu přispěly rozhodující měrou české texty Jiřího Suchého, Jiřího Štaidla, Pavel Vrby nebo Zdeňka Rytíře.

Kompilace obsahuje 23 písní včetně duetů se Spáleného manželkou Miluškou Voborníkovou, Danem Bártou nebo se Zdeňkem Rytířem. Právě s Rytířem natočil Spálený jedno ze svých zásadních alb Dítě štěstěny. Na něm se uplatnil i jako skladatel.

"První písničky jsem začal skládat v době, kdy se rodilo album Dítě štěstěny. To znamenalo velký zlom v mé kariéře a současně to byl začátek koncepční spolupráce se Zdeňkem Rytířem. Zdeněk mě současně popostrčil k tomu, abych se začal věnovat i autorské tvorbě, to byl jeho nápad. Sedávali jsme u nás na půdě s kytarami, hráli a vymýšleli. Vznikla tak sestava původních písní, díky nimž považuji Dítě štěstěny za své zásadní album," uvedl Spálený.

Na konci 90. let Spálený v divadle Spirála na pražském Výstavišti účinkoval v roli argentinského prezidenta Juana Peróna v muzikálu Evita. "Na muzikály sice moc nejsem, ale tohle bylo pro mě zajímavé. V představení, které režíroval Petr Novotný, jsem poznal spoustu mladých lidí, kteří se tomuto žánru věnují, jsou talentovaní, šikovní a pilní. Evita se hrála zhruba rok a půl a mezi mladými představiteli mi bylo hodně dobře," vzpomínal.

V současnosti Spáleného na koncertech doprovází kapela Apollo Band, kterou vede zpívající kytarista Fredy Bittner. S natáčením nového alba Spálený nepospíchá. "Zatím o tom spíš jenom uvažuji. Pozvolna sice zkouším něco skládat, ale jsem teď ve fázi, kdy mě přemáhá lenost. Ale doufám, že je to jenom přechodné," řekl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď