Ceny Anděl uvedly do Síně slávy Jiřího Korna, bodovali David Koller, J.A.R., Pam Rabbit nebo November 2nd

Vydáno 30.03.2024 | autor: iREPORT

Česká hudební akademie rozhodla o nejlepších hudebních nahrávkách uplynulého roku. V Cenách Anděl bodovali mezi sólovými interprety Pam Rabbit a David Koller, nejlepší album nahráli November 2nd a objevem se stala Tereza Balonová. Do Síně slávy byl uveden Jiří Korn.

Ceny Anděl uvedly do Síně slávy Jiřího Korna, bodovali David Koller, J.A.R., Pam Rabbit nebo November 2nd Ceny Anděl uvedly do Síně slávy Jiřího Korna, bodovali David Koller, J.A.R., Pam Rabbit nebo November 2nd

Hranické kapele November 2nd se vítězstvím v Cenách Anděl Coca-Cola 2023 povedlo završit fenomenální comeback na scénu. Eponymní album plné rockové energie, soulového cítění i současného přístupu k produkci vydali po dvanácti letech. Natáčeli jej převážně v pražském studiu producenta Borise Carloffa, ale jednotlivé písně prošly studii v Memphisu, Nashvillu i Los Angeles. „Kapele, jejíž ústřední dvojici tvoří zpěvačka Saša Langošová a kytarista Roman Helcl, se povedlo to, o čem čeští hudebníci často spíše sní – natočit album, které zní a hraje světově. Je to ryze muzikantská a perfektně dotažená deska," komentuje výsledky hlasování předseda České hudební akademie Honza Vedral.

ROZHOVOR | Pam Rabbit: Nebaví mě psát veselé texty

November 2nd patřili společně s Viktorem Sheenem díky třem nominacím k favoritům letošních Andělů. Nakonec ale žádná nahrávka výsledkům nedominovala. „Třiatřicátý ročník Cen Anděl byl v tomto ohledu jedním z nejbarevnějších v historii. Výsledky hlasování akademie ukázaly, kolik skvělých nahrávek na české hudební scéně vzniká," doplňuje Vedral. Premiéru měla kategorie Společný projekt, jejímiž historicky prvními vítězi se stali Viktor Sheen a Calin s albem Roadtrip, které se v roce 2023 stalo bezprecedentním fenoménem streamingových služeb.

Jako Skladba roku byla oceněna ústřední píseň Údolí včel z devátého alba Anny K. a Sólovou interpretkou roku Česká hudební akademie zvolila Pam Rabbit za její album I Love the Internet. Sólovým interpretem se stal David Koller a Skupinou J.A.R., kteří titulní skladbu alba Jezus Kristus Neexistus? v rámci ceremoniálu zahráli i naživo.

Kromě nich vystoupili Sofiana Medjmedj s Benem Cristovao, Annet X a NobodyListen, Anna K., Adam Plachetka a Ondřej Havelka s jeho Melody Makers nebo Marcell, který z rukou kapely Mirai převzal Cenu fanoušků. Objevem roku pak byla zvolena Tereza Balonová, která v loňském roce vydala už své druhé album Lampiony.

ROZHOVOR | Tereza Balonová: Někdy jsem introvent, jindy jsem schopná se hodiny bavit na párty

Do síně slávy byl uveden Jiří Korn, který už přes padesát let patří mezi nejvýznamnější osobnosti české populární hudby. A také mezi ty nejuniverzálnější. „Vždycky byl o krok před ostatními. Když se v Česku ještě hrával bigbít, s kapelou Rebels už zpíval west coastové melodie, když všichni zkoušeli po jeho vzoru kalifornský pop, už se svou basou sázel blues rock. V sedmdesátých letech jako člen Olympiku nastartoval pop rock, v letech osmdesátých jako jeden z prvních zkoušel aktuální prvky soulu a dokonce stál u začátků českého hip hopu, jehož představitelé ho ostatně dodnes vzývají," zaznělo v průvodním medailonku. „Na jeho kontě jsou desítky hitů, ale i nezapomenutelné filmové role. Otisk jeho vlivu najdeme snad u každého současného českého zpěváka. A i ve svých čtyřiasedmdesáti letech stále ohromuje energií a vyprodává haly."

Výsledky Ceny Anděl Coca-Cola 2023

Síň slávy
Jiří Korn

Album
November 2nd – November 2nd

Skladba
Anna K. - Údolí včel (autor T. Vartecký)

Skupina
J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus?

Sólová interpretka
Pam Rabbit – I Love the Internet

Sólový interpret
David Koller – LP XXIII

Objev
Tereza Balonová – Lampiony

Společný projekt
Calin & Viktor Sheen – Roadtrip

Videoklip
dné – Traps In My Feed (feat. FVLCRVM) (režie L. Vacke)

Slovenské album
Hex – Kde je tu láska?

Alternativa a elektronika
Anna Vaverková – Pozdravy z polepšovny

Folk
Marie Puttnerová – Laila Tov

Jazz
David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák – Gilgul

Klasika
Martinů Voices, Lukáš Vasilek – Britten

Rap
MC Gey – O tatínkovi, který usnul

Rock
Exorcizphobia – Spiritual Exodus

TZ, red, foto: Ceny Anděl
Témata: Ceny Anděl, David Koller, Anna K., November 2nd, Tereza Balonová, J.A.R., November 2nd

zavřít