Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

MC Gey v minulosti čelil kritice za urážky obézních žen, nyní se vykoupil. Silným albem si vybojoval sošku Anděla za nejlepší rap

Jakub Rafael alias MC Gey.
Zdroj: eXtra.cz/Pavel Dvořák/Tomáš Martinek
+ Dalších 18 fotografií
ocenění

Tak konečně se dočkal. MC Gey, vlastním jménem Jakub Rafael, poprvé získal Anděla za rapový žánr. Cenu si vysloužil svým albem O tatínkovi, který usnul, jež je nezvyklou osobní zpovědí, v níž se zabývá vážnými tématy, jako je šikana, týrání dětí a zneužívání žen. Sám MC Gey se přitom v minulosti ve svých textech vysmíval obézním ženám, za což schytal velkou vlnu kritiky. A byť za svými texty, které byly nadsázkou, stojí, uznává, že časem začal mít trochu výčitky.

MC Gey není na Cenách Anděl žádným nováčkem. V minulosti získal nominaci v již zaniklé kategorii hip hop, kterou však neproměnil. V roce 2018 pak získala cenu za nejlepší rap album deska Akta X, na které se hudebník podílel. Samostatný úspěch se mu však dlouhé roky nedařil, tedy až doposud. Zlatou sošku Anděla mu vyneslo album O tatínkovi, který usnul, jež je plné citlivých témat.

"Dobrý večer, tato soška patří v první řadě mně... Samozřejmě mojí ženě, mým dětem, který doma spěj. Já si tu desku dělal sám a vlastně jsem u ní vzdal jakýkoliv soutěžení, co v rapu je. Já si říkal, že udělám poslední desku a se*u na to. A ono ne, ona je nejvíc soutěžní. Tahle cena patří lidem jako Cato, James Cole, Paulie Garand, náš label Ty nikdy a další... V rapu se vždycky válčilo a já jsem rád, že je to teď v klidu. Já všechny prosím, abyste o hudbu pečovali, byli kreativní, nikoho nekopírovali, byli sví... Děkuji," řekl MC Gey v na své poměry nezvykle emotivní řeči. 

Album, které raperovi vyneslo úspěch, se výrazně odlišuje od jeho dosavadní tvorby. Na MC Geyovi je znát, že vyspěl a že role otce změnila jeho pohled na svět. Právě rodičovství ho na nové desce přimělo rozebírat věci, jako je šikana či týrání dětí. Zároveň je osobní zpovědí, z níž vyplývá, že má o sobě rodák z Pardubic pochybnosti. V minulosti se přitom MC Gey nevyhýbal kontroverzním textům, které často čelily tvrdé kritice.

Kritika za drsné texty

Zejména deskami Rap-Life a Rap-Life: Epizoda 2 vyvolal u části veřejnosti velké pozdvižení, protože často používal vtipy o obézních ženách. "Tvoje holka je tak tlustá, že když běží na místě, tak se třikrát rychlejc otáčí planeta," zaznívá v songu Epizoda 1. Sám MC Gey ale opakovaně uváděl, že jde o nadsázku a jeho texty je třeba brát s nadhledem. Ne všichni to ale zvládli.

"Vystupoval jsem třeba ve čtyři odpoledne na nějakém majálesu, kde na mě nevěřícně koukaly matky s kočárkem a říkaly si, co je to za kreténa. Vůbec se jim nedivím, nemůžete po lidech, kteří rap běžně neposlouchají, chtít, aby vaše hlášky brali s nadhledem," vzpomínal v rozhovoru pro portál Aktuálně.

McGey některých textů lituje

A byť si za svou tvorbou dodnes stojí, přiznává, že kvůli některým textům má výčitky. "Rozhodně nechci Rap-Life zpětně znevažovat, pořád si za ním stojím. Že tuhle éru ukončím, jsem věděl, už když jsem druhou desku psal. Je ale pravda, že jsem s narozením synů začal mít trochu výčitky. Uvědomil jsem si, že moje hlášky mohou děti na základce používat jako nástroj šikany a zesměšňovat tak tlusté holky ve třídě, což mi předtím nedošlo," přiznal sebekriticky. Že se u něj leccos změnilo, toho je důkazem právě nová deska, která mu vynesla Anděla.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy