Novú nahrávku Nejistota natočila kapela Kolektivní Halucinace za producentského dohľadu Tomáša Havlena. Od vydania predchádzajúceho albumu Reality ubehli tri roky, z tria sa stalo duo a realitou súčasného sveta začala čoraz viac prenikať neistota, ktorú spracovala kapela do desiatich skladieb. Album Nejistota je skôr zachytením stavu mysle, než zvukovou konštrukciou a výsledkom je autentická esencia atmosféry svojej doby.

Kolektivní Halucinaci tvorí dvojica kladenských muzikantov. Bubeník Tomáš Příkaský a Jakub Mühlfeit, ktorý okrem spevu a gitary navyše v kapele píše všetky texty piesní. Jakub zároveň vysvetľuje, prečo sa album volá Nejistota: "Všetci čakajú, kým sa vráti starý dobrý svet. Bude to ale neistota, ktorá nás objíme, aby všetkých oslobodila. Ak sa chcete dozvedieť, čo sa pred našimi očami dialo od vydania nášho predchádzajúceho albumu Reality, vypočujte si našu novinku. Je to skrýša emócií, balíček hudby a poézie, zmiešaný a prepojený a pripravený stať sa súčasťou vašej reality."

 Texty akoby sa prelínali medzi snívaním a zároveň úplne reflektovali okolitú situáciu. Všetko potom podporuje miestami minimalistická a niekedy až elektronicky hyperpopová hudba, ktorá stavia na pesničkárskych základoch, ktoré Kolektivní Halucinace preťažuje už od svojho prvého albumu. "Tomáš Havlen (inak polovica kapely post-hudba) nám hovoril, že chce objasniť posolstvo textov popovým zvukom a tento princíp sa stal určujúcim pre našu spoluprácu na celom albume. Zásadnou zmenou bolo, že sa producent akoby stal členom kapely. Vzájomne sme diskutovali všetko do najmenších detailov a zo vzájomného dialógu vyplynulo to, čo počujete," hovorí Jakub Mühlfeit.

Kolektivní Halucinace každou svojou nahrávkou postupuje vo svojom pátraní o čo najlepšiu symbiózu medzi poéziou, hudobným textom a samotnou formou piesne. Neistota je v tomto prípade trochu zavádzajúci názov pre album, ktorý ponúka také silné skladby.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.