LIVE: Metalová srdce zaplesala. Judas Priest Praze dokázali, že dobrá hudba obstojí test času

Vydáno 30.03.2024 | autor: Andrea Hupková

Praha má za sebou jedinečný večer. Během několika hodin se v O2 areně vystřídaly na pódiu tři legendy - Judas Priest, Saxon a Uriah Heep. Zpívalo se i "hrozilo"... A no a co, že zvuk nebyl perfektní. Na svůj úctyhodný věk předvedli členové formací neuvěřitelné výkony. Není divu, že stále vyprodávají haly po celém světě.

LIVE: Metalová srdce zaplesala. Judas Priest Praze dokázali, že dobrá hudba obstojí test času LIVE: Metalová srdce zaplesala. Judas Priest Praze dokázali, že dobrá hudba obstojí test času

Judas Priest, Saxon, Uriah Heep
Praha, O2 arena
29. 3. 2024

Noc legend. I tak by se dalo hovořit o trojkoncertu Uriah Heep, Saxonu a Judas Priest v Praze. Kapely k nám dorazily v rámci společného turné Metal Masters, na kterém vyprodávají haly po celé Evropě. Výjimkou nebyla ani pražská O2 arena, kde unikátní show odbouchla první zmíněná sestava. Zpěvák Bernie Shaw hned v úvodu slíbil, že se Uriah Heep pokusí odehrát co nejvíc skladeb. Písně z posledních alb smíchali s profláklými kousky a troufáme si říct, že si tak každý přišel na své. Kontroverzní Gypsy uvedl slovy, že dobrá hudba obstojí test času. A dle nás se dá toto heslo aplikovat na celý večer. Nejlépe to demonstruje ikonická Lady in Black, kterou si Uriah Heep nechali na samotný závěr. V tu chvíli si už zpívala a "hrozila" celá O2 arena.

V Praze se setkaly legendy. V O2 areně vystoupili Judas Priest, Saxon a Uriah Heep

Poté přišli na řadu Saxon. Biff Byford si show neskutečně užíval, fanoušky se dokonce nebál polít vodou. Obecenstvu několikrát poděkoval za "spolupráci", když si s kapelou prozpěvovalo největší hity včetně CrusaderMadame Guillotine, a i když frontman nebyl na stagi "nejživější", jeho kolegové měli energie na rozdávání.

Vrchol večera měl ale teprve přijít. Judas Priest rozjeli svou show songem Panic Attack. Kvalitní nebyla jen hudba, ale také outfity, v tomhle bodě laděné do stříbrné barvy a doplněné o cvočky a kožené prvky. Zpěvák Rob Halford byl tím, kdo kostýmy střídal asi nejčastěji. Každou chvíli mizel v zákulisí. Toho využili zbylí členové kapely Ian Hill, Scott Travis a Richie Faulkner, kteří se mezitím starali, aby se přítomní fanoušci bavili. A nutno podotknout, že tahle trojka šplapala jako jako švýcarské hodinky.

Přestože hudbu mají Judas Priest skvělou, zvuk v hale trošku pokulhával, a navíc byla z kapely cítit únava. Halfordovi je už dvaasedmdesát, a i když má hlas stále pevný, jeho pohyby se omezily na výhružné procházení a postávání v téměř kolmé poloze. Původně jsem si myslela, že takto odpočívá, ale po zvážení šlo spíše o dramatický efekt. Ona únava se odrazila i na publiku, jež se odmítalo (alespoň v mém sektoru) přidat ke zpěvu, dokonce i u Breaking the Law, jednoho z největších hitů sestavy.

Až v druhé polovině koncertu, jako by Halford chytil druhou mízu. Painkiller byl naprosto bezchybný a na Hell Bent for Leather dokonce vyjel na pódium na motorce. Na té pak odzpíval polovinu songu, načež stroj zůstal na stagi až do konce.

Halford celkově působil v docela dobré formě. I přes onu zmíněnou únavu byl pořád za frajera, který nás nenechal sledovat, jak popadá dech nebo si sedá. Skutečně dělal to nejlepší, co mohl, a bylo hezké vidět, že ho to i po více než padesáti aktivních letech baví. O čistém hlasovém projevu nemluvě.

Ačkoliv po koncertě zaznívala z úst několika fanoušků slova zklamání, upřímně: kdy se člověku poštěstí vidět tři legendy na jednom pódiu? Koncert v O2 areně byl zcela unikátním zážitkem, a ačkoliv místy kapelám chyběla energie, šlo o zábavný večer plný hitů. A co je pro české fanoušky skvělou zprávou - minimálně Judas Priest si budou moci letos naživo poslechnout znovu! Dorazí totiž 12. července do Vizovic, kde rozjedou svou show na Masters of Rock.

Text: Andrea Hupková, foto: Jiří Linhart
TémataJudas Priest, Saxon, Uriah Heep, O2 arena, rock, metal

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít