Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Housky, italština i rap. Lucerna vzpomínala na zpěvačku Naďu Urbánkovou

  17:32
Do šedesátých a sedmdesátých let se ve čtvrtek večer vrátila na dvě a půl hodiny pražská Lucerna vyzdobená barevnými maketami brýlí a květin. Na pětinásobnou zlatou slavici Naďu Urbánkovou sem přišla zavzpomínat dvacítka zpěváků v čele s její dcerou Janou Fabiánovou.

Letos to bude 55 let, co se hlavní koncertní sál Lucerny pokusila poprvé dobýt zpěvačka Naďa Urbánková. Tehdy, 2. prosince 1969, si na to ještě netroufla sama. Vystoupila ve dvojrecitálu se semaforským kolegou Milanem Drobným. V premiéře zazpívala třeba populární píseň Honey Pie, tedy její českou coververzi s názvem Vzdálená, později známou spíše v podání Heleny Vondráčkové s jiným textem nazvaným Miláčku.

„Přál bych jí více písní typu Mosaznej džbán nebo Závidím: v nich oslňuje, uklidňuje, ba doslova hladí jakousi dokonalou prostotou a přitom jadrností všech výrazových prostředků. Nechci to zakřiknout, ale myslím si, že právě pro tyto vlastnosti je před Naďou Urbánkovou ještě velká perspektiva,“ chválil v dobových Aktualitách Melodie její výkon publicista Leo Jehne. O tři roky později vyhrála zpěvačka poprvé Zlatého slavíka. V této anketě popularity zvítězila i v dalších čtyřech ročnících.

Naďa Urbánková (Praha, 24. ledna 2007)

Její tehdejší „sparingpartner“ z Lucerny Milan Drobný ve čtvrtek na stejném místě na vzpomínkovém koncertě nechyběl. „Všem, co tady zpívají, bych mohl dělat tátu,“ smál se. Mnozí účinkující totiž byli o jednu až dvě generace mladší.

O všech to ale neplatilo – třeba zpěvák Karel Kahovec má jen o dva roky méně. „U Country beatu Jiřího Brabce jsem byl s Naďou bezmála osm let. Procestovali jsme prakticky celý svět, od bývalého Sovětského svazu až po Kubu. Dvakrát jsme byli v Nashvillu v kolébce country music, třikrát na turné v Anglii. Byla nejen skvělá zpěvačka, ale i parťačka,“ vzpomínal.

Z předem ohlášených hvězd nakonec chyběl jen nejstarší pamětník – Václav Neckář. „Před koncertem jsem s ním mluvil. Mám vás všechny pozdravovat,“ řekl publiku jeho bratr Jan.
„Jak na tom je?“ zajímalo moderátora Karla Voříška.
„No, tak jsme starý,“ odpověděl hudebník.
„Dejte pokoj, vy jste to na mně poznal,“ reagoval Voříšek.
„Mluvím o bratrovi a o sobě,“ usmál se Neckář. „Teď je v Teplicích v lázních, daří se mu jakžtakž. Doufám, že na konci dubna na tom bude líp.“ Zpěvákovi pak poslala zaplněná Lucerna na dálku potleskem „léčivou energii“.

Dvě mladé zpěvačky uvedly, že se s některými písněmi Nadi Urbánkové seznámily až díky přípravě na tento koncert. “Možná se i trošku stydím, že jsem je všechny neznala, ale jsem ráda, že už je znám,“ přiznala Markéta Schimmerová (Procházková). „Měla nádherné texty. Hledala jsem jejich autory a zjistila jsem, že si některé psala sama,“ doplnila Eva Burešová.

Ve třech spolu s Janem Smigmatorem zazpívali píseň Amfora, lexikon a preparát, což byla historicky první nahrávka, která Nadě Urbánkové vyšla u Supraphonu na malé singlové desce. Začínající zpěvačka ji natočila v roce 1965 s Evou Pilarovou a Jiřím Šlitrem.

Na čtvrtečním koncertě v režii Michala Cabana nechyběly ani další velké hity jako Drahý můj (Magda Malá a Karel Kahovec), Svatební průvod (Šárka Rezková), Mám ráda žužu (Jana Fabiánová) nebo Prázdný expres (Leona Machálková). Při písni Vilém peče housky se v obecenstvu objevilo několik hostesek, které začaly divákům rozdávat čerstvě napečené housky.

Necelý rok fungující vokální uskupení Wow vocal „zarapovalo“ v druhé polovině koncertu čtyřicítku názvů Nadiných písní. Šéf sextetu Jiří Škorpík také objasnil, co znamená slovo rap. „Rychlé Americké Povídání,“ vysvětloval údajnou zkratku.

V závěru zazněla píseň Závidím, kterou mnozí fanoušci považují za největší hit z repertoáru Nadi Urbánkové. „V originále je od Adriana Celentana, víte to? Trošku si na ni vzpomeňme,“ uvedl skladbu Michal David, začal u klavíru zpívat italsky a pak přešel do češtiny.

K Nadě Urbánkové se, jak vzpomínala, dostala tato píseň náhodou. „Franta Ringo Čech mi dal jednou poslechnout takový italský foxík, který se mi líbil. Pak navrhl, že by mi k tomu mohl Jirka Grossmann napsat text. Poprosila jsem ho, ani nemrknul a druhý den ráno ho měl hotový. Až potom jsme se dozvěděli, že právě tehdy přišel z nemocnice, kde se dozvěděl, že má těžkou formu leukémie. S tímhle pocitem ten nádherný text asi psal. Ale to jsem tenkrát nevěděla. Když jsem ji na premiéře jedné z Besídek zvláštní školy zpívala poprvé, napsala jsem si na dlaň tahák, abych věděla, co všechno závidím,“ prozradila.

Autor:
  • Nejčtenější

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kourtney Kardashianová oslavila 45 let. Kvůli fotce v bikinách se fanoušci bouří

22. dubna 2024  9:30

Kim Kardashianová (43) přidala příspěvek na Instagram, kde popřála své sestře Kourtney k 45....

Účast v Miss 2005? Chtěla jsem auto a nenáviděla Královou, říká Hanychová

23. dubna 2024

Agáta Hanychová (38) zavzpomínala pro iDNES.cz na účast v Miss České republiky 2005, kde skončila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

27. dubna 2024

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do...

Padesátka mě děsí, musím proto žít každý den naplno, říká Petr Svěcený

30. dubna 2024

Moderátor a komentátor Petr Svěcený (49) a produkční Kristýna Svěcená (44) v rozhovoru pro Magazín...

Trautenberk, Anče, Kuba, hajnej. Krkonošské pohádky slaví padesátiny

30. dubna 2024

Krkonošské pohádky jsou nesmrtelné pohádkové příběhy pro všechny generace. Jak už to tak bývá, jen...

Policie propustila Gérarda Depardieua. Čelí obviněním ze sexuálního napadení

29. dubna 2024  11:55,  aktualizováno  19:06

Francouzský herec Depardieu byl po výslechu propuštěn z policejní vazby, v níž byl od dopoledne...

Obstál v každé roli, ale mezi hvězdy se Liam Neeson dostal až po pětapadesátce

29. dubna 2024

Premium Herecký veterán Liam Neeson se navzdory předpokladům stal akční hvězdou. Dokonce zahájil trend...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...