shop.musicserver.cz
Vesna, Roxy, Praha, 10.4.2024

Na křtu desky Vesny zahostoval ADONXS, speciální rituál předvedla Lili Khousnoutdinová

Vydáno: 12.04.2024 10:38 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Filip Strakoš

Dívčí formace Vesna ve vyprodaném pražském klubu Roxy pokřtila svou stále ještě novou řadovku "Muzika Slavica". Samotného aktu křtu se zhostili Karel Janeček s manželkou a vědma a čarodějka Iveta. Předskakovala energická Marley Wildthing. Večeru tedy vládla ženská síla.

Live: Vesna

místo: Roxy, Praha
datum: 10. dubna 2024
setlist: Pomiluj mě, Kytička, Plakaly, Dračí perutě, Bílá laň, Bludičky, Světlonoš, Morana, Vítr, Queen of Love (feat. ADONXS), Sám (ADONXS), mix lidovek, My Sister's Crown, Martiza, Wolfrunners, Hej mami, Rosička, Dokola, Běžela jsem lesem, Ej sestro, My Sister's Crown
Fotogalerie

Vesna, kapela plná muzikantek, stále jede na vlně úspěchu, která začala loni účastí v soutěži Eurovision Song Contest. Tam zaujala písní "My Sister's Crown". Na podzim dámy odjely turné coby předskokanky Lucie, čímž si svůj okruh příznivců ještě rozšířily. Ryze ženskou partu založila Patricie Kaňok Fuxová po návratu ze studia hudby v Berklee. Zhlédla se ve folkloru, slovanském odkazu a oslavě ženy.

Vesna, Roxy, Praha, 1004.2024 (fotogalerie)
© Filip Strakoš
Skupina za sebou má tři desky, každou zcela jinou. Po debutu "Pátá bohyně" následovala "Anima", která se zaměřila na archetypy zvířat v kombinaci se symbolikou noční oblohy, vnímání sebe sama a harmonické linky mužsko-ženských světů. Během večera však hrály prim především nové skladby z loni vydané kolekce "Muzika Slavica", na níž hudebnice kombinují několik jazyků, opěvují slovanskou epopej moderním popem, aniž by zapomněly na ženské trumfy. Z ní zazněly všechny písně, což se přece jen stává málokdy - interpreti většinou sázejí na osvědčenou klasiku.

Vesně se Roxy podařilo vyprodat. A na místě nefandili jen domácí příznivci, přijeli i fanoušci z Německa či Itálie. Koncert otevřelo bušící srdce, tedy kombinace bubnů a blikajícího srdce v pozadí. Po intru následovala skladba "Pomiluj mě", která okamžitě ukázala odklon kapely k tanečnějšímu popu. Celé vystoupení působilo pestrým dojmem, nechyběli hosti, bohatý setlist ani sladěný třpytkový outfit. I pódium bylo vyzdobené pověšenými rekvizitami.

Vesna, Roxy, Praha, 1004.2024 (fotogalerie)
© Filip Strakoš
Pěveckým hostem byl Adam Pavlovčin aka ADONXS, který se zviditelnil v SuperStar. Patricie ho sice označila za krále popu, ale to je asi přece jen poněkud předčasné. Vypomohl v písni "Queen of Love" a pak komorně, sám sebe se doprovázející na piano, slovensky (dosud měl totiž jen anglický repertoár) zazpíval písničku "Sám".

Hned po jeho vstupu následovala a cappella směsice českých, slovenských, polských, bulharských a ukrajinských lidovek, kterou zpěvačky daly najevo své slovanské kořeny, kterými je jejich hudba nasáklá.

Před samotným křtem proběhl obřad - slovanský rituál Lili Khousnoutdinové. Ta klub provoněla vykuřovacím kadidlem a naplnila tancem, čímž prostoru dodala jinou energii. Stala se rovněž kmotrou, společně s manželem Karlem Janečkem a vědmou a čarodějkou Ivetou. Ta jim zase prý poradila s výběrem písně do Eurovize a v dalších důležitých věcech. Popřála miminku, rozuměj albu, aby se nepíchlo a neusnulo. Zatímco ona ho pokřtila šampaňským, Lili přinesla bylinky. Nechyběl ani šek na dobročinné účely.

Mezi dalšími hosty se objevily bývalé členky kapely Andrea Šulcová, která se vrhla na sólovou dráhu, nebo Tanita Yankova, jež například rapuje právě v eurovizní hitovce "My Sister's Crown".

Vesna, Roxy, Praha, 1004.2024 (fotogalerie)
© Filip Strakoš
Původně avizovaná předskokanka Barbora Mochowa, která svého času taktéž soutěžila v Eurovizi, bohužel onemocněla. Zaskočila za ni Marley Wildthing, rakouská divoženka, která si našla zázemí v Praze. Místo toho, aby na ukulele, looper a kytaru hrála někde v divočině, rozparádila Roxy. Bylo to příjemné překvapení, Marley je totiž spontánní bytost plná energie.

Vesnu jsem živě viděla několikrát, na komorním koncertě ve Vile Štvanice, ale i na velké akci v Obecním domě s orchestrem nebo třeba také den před covidovou uzávěrou v Lucerna Music Baru. Je krásné sledovat progres skupiny.

V Roxy Vesna ukázala, že její hudební přesah má co říct i mezinárodnímu publiku. Pokud jste si včas nestihli pořídit vstupenky, útěchou vám může být, že koncert natáčela Česká televize, takže se někdy v blízké budoucnosti dočkáte alespoň záznamu na televizních obrazovkách.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí
Rozhovory: Jugi (UDG) - Nejvíc mě naplňuje, že jsem muž mnoha profesí S bubeníkem Jugim jsme si povídali nejen o tom, co je nového u jeho domovské kapely UDG. Pohovořil také o svých dalších aktivitách, včetně chodu bookingové agentury RedHead Music, která zastupuje významné umělce. Zamyslel se také... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 14:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Manon Meurt - Unravel 9/10
Recenze: Fascinující "Unravel" zrcadlí niterný svět Manon Meurt Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal... čtěte zde
Vydáno: 29.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Vesna v Roxy pokřtila desku a ukázala, že i folklor může být sexy (11.04.2024 12:11)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (10-6) (29.01.2024 19:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Recenze: Rok 2023 byl pro Vesnu zlomový, vyvrcholil vydáním povedené slovanské epopeje "Muzika Slavica" (23.12.2023 09:00)
- Video: ADONXS v klipu "OVRTHNKR" upozorňuje na citlivou mužskou duši a postoj k vlastnímu tělu (05.12.2023 16:00)
- Recenze: Barbora Mochowa na druhé desce "Will-o'-the-Wisp" bloudí krásnými aranžemi (27.11.2023 08:00)
- Nové desky 45/2023 - od Chrise Browna přes Bena Cristovao po Chrise Stapletona (15.11.2023 20:45)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Fotogalerie: Mumford & Sons dovedli na Szigetu desítky tisíc lidí do euforie (14.08.2023 14:44)
- ADONXS odhalil v novém videoklipu své soukromí a míří na maďarský festival Sziget (28.07.2023 15:52)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Beyoncé Rush Bono Mirai Dua Lipa Lady Gaga U2 AC/DC Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu